Az állás megtartásának fortélyai

Vágólapra másolva!
A következő hónapokban vélhetően több tízezer munkavállaló veszíti el állását. Ugyan a leépítések egy része független a dolgozói teljesítménytől, mégis kisebb eséllyel küldik el a nehezen pótolhatóak. Hogyan erősíthetjük meg pozíciónkat a cégen belül? Miként kerülhetjük el a távozási listára kerülést?
Vágólapra másolva!

A piaci mozgásoknak is megvannak a maguk törvényszerűségei. A szakértelmük miatt könnyen mobilizálható, piacképes szakemberek a létszámcsökkentés gyanúja láttán gyakran maguktól is új lehetőségek után néznek és az elsők között, önként hagyják maguk mögött a vállalatot. A motiválatlan, munkájukat felületesen végzőket viszont az elsők között küldik el a leépítési hullámok során, függetlenül attól, maradnának-e még, vagy sem. Célszerű ezért megvizsgálniuk a munkavállalóknak, miben kell korrigálni munkastílusokat, moráljukat. Az ellustultabbaknak, fásultabbaknak javasolt magasabb fordulatszámon pörögve folytatni a munkát.

Kibővített munkakörrel könnyebb maradni

Nem kizárt: a cégek átszervezésekkel, egyes munkakörök kibővítésével próbálják meg enyhíteni a válság okozta gazdasági megtorpanást. Ne utasítsuk el, ha a cégnél munkakörünk bővítésre kérnek fel! Ahol a cégkultúra megenged annyi mozgásteret, a vállalkozó szellemű munkatársak kritikusabb helyzetben akár maguk is ajánlkozhatnak plusz feladatokra, kezdeményezhetik ezt a lépést. Előfordulhat: például értékesítőként ezután jobban ki kell venniük a részüket egyes asszisztensi részfeladatokból - így az adminisztrációból, az ügyfélkapcsolatok utánkövetéséből. Az előzőleg "krónikus munkaundorban" szenvedőknek ugyanakkor vigyázniuk kell a plusz felvállalások elkezdésével. A hirtelen váltás nem tűnik hitelesnek, inkább gyanakvást vált ki a kollégákból.

Jó kapcsolati hálóval nem szívesen tesznek utcára

A szakmai kapcsolatépítés és -ápolás nagymestereit szinte biztosan nem érik majd hidegzuhanyként a leépítések. Még mindig kiemelten fontos a cégek számára az olyan szakemberek megtartása, akik hosszú évek munkájával stabil, megbízható szakmai kapcsolatokat építettek ki, nagy ügyfeleket hoztak be a céghez.

Prezentálni is kell tudni a szakmai sikereket

A kommunikációs készség tartalom nélkül nem sokat ér. Mindemellett a legkiválóbb kollegiális teljesítmények is érdemtelenül elsikkadhatnak, ha láthatatlan munkaerőként, visszahúzódva tevékenykedünk, nem hozzuk a sikereinket kollégáink, vagy épp felettesünk tudomására. Érdemes a kézzel fogható szakmai eredményeket, sikerélményeket - például extra értékesítési bevétel, pozitív ügyfél-visszajelzések, megoldhatatlannak tűnő szituációk hatékony megoldása, váratlanul jött, de kiemelten fontos határidős munka rekordidőn belüli teljesítése - magunknak rögzíteni. Persze mindezt konkrét tényadatokkal, számadatokkal hitelesítve az értekezleteken és a szakmai megszólalások alkalmával.

Óvakodjunk a szélsőséges megnyilvánulásoktól

A veszélyeztetett munkakörülményekre és az egzisztenciális fenyegetettségre minden ember másként reagálhat. Meglehet, egyesek a szokásosnál szorongóbbak lesznek, passzivitásba süppedve próbálják meg átvészelni a borús időszakot. Mások viszont túlpöröghetnek és munkamániával, éjt-nappallá tévő túlórákkal vagy hatáskörük túllépésével próbálják meg kihangsúlyozni fontosságukat. Nem árt hozzátenni: a nélkülözhetetlen munkatársat sokan hajlamosak összetéveszteni az eszméletvesztés határáig robotolókkal. Ám a puszta munkamánia önmagában senkit sem tesz pótolhatatlanná.

A bónuszokkal a legjobbakra fókuszálnak

A fejlődőképesség nem csupán a munkahely megtartása miatt fontos. A HR-szakemberek szerint a gazdasági válság hatásai a közeljövőben újraszervezhetik a jutalmak és a bónuszok rendszerét vállalatoknál. Ez nem jelenti azt, hogy senki sem kaphat majd: ugyanakkor komolyan szigorodhatnak a feltételek. Nem kizárt, hogy osztásuknál még az eddiginél is jobban fókuszálnak a cégek arra, hogy valóban a legfelkészültebbek, leghatékonyabbak juthassanak plusz anyagi elismeréshez.

Takács Gabriella