A fiatalok 60 százaléka rosszul választ pályát

Vágólapra másolva!
Meggondolatlanul választ pályát a fiatalok 60 százaléka, így a képzésükre fordított állami százezrek kidobott pénzzé válnak. Ennek megelőzésére pályaválasztási kiállítássorozatot indítanak szeptember 18-tól a munkaügyi kirendeltségek. Országszerte közel 100 helyen lehet közelebbről is megismerni a szakmákat.
Vágólapra másolva!

A pályaválasztási kiállításokon az oktatási intézmények a tanárok és a diákok segítségével a gyakorlatban is bemutatják az egyes szakmákat. A rendezvényen személyes elbeszélgetéssel, pályaválasztási tanácsadással és az egyes szakmákat bemutató, pályaválasztási kisfilmekkel is segítik a fiatalok és a pályakorrekció előtt állók döntését.

Pályaválasztási tanácsadókat is képeznek

Dr. Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Képzési Igazgatóság főigazgató-helyettese úgy tájékoztatott: a jövőben még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a fiatalok és a szakképzetlenek pályaorientációjára. Mindezt a pedagógusok hatékonyabb bevonásával is segítenék. Már tervbe is vették a posztgraduális pályaválasztási tanácsadó képzést, hiszen az évi egy osztályfőnöki óra aligha elegendő a kérdés körültekintő kezeléséhez.

60 százalék meggondolatlanul választ pályát

Az átgondoltabb pályaorientációt a fiatalok szokásai is égetően sürgőssé teszik. A tapasztalatok szerint ugyanis legkevesebb 60 százalékuk nem tudatosan, sokkal inkább átgondolatlanul és többnyire szülői nyomásra választ középiskolát, szakmát. A meggondolatlan választás következtében évek telhetnek el értelmetlenül,a rossz döntések ráadásul gazdasági hatásukat is éreztetik. Soós elmondta: egy fiatal szakképzése személyenként átlagosan 600 ezer forintba kerül, ami feneketlen zsákba töltött pénz, ha a fiatal végül nem is marad meg az először választott szakterület mellett.

200 ezer szakmunkás keresi a helyét

Bár a tapasztalatok szerint munkaerőpiacon még mindig a diplomások és a szakképzettek a legkelendőbbek, még most is közel 200 ezer szakképzett keresi helyét a munkaerőpiacon, feltehetőleg korábbi, elhamarkodott szakmaválasztásának köszönhetően. A pályaválasztási kiállításokkal a hagyományos, szakképzettséggel sem társuló középiskolai érettségi elavultságára is szeretnék ráirányítani az érdeklődők figyelmét.

Sima érettségivel minimális esély

"A sima középiskolai érettségivel elhelyezkedni szándékozók esélyei gyakorlatilag a nullával egyenlők" - hívja fel a figyelmet a főigazgató-helyettes. Mindezt a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal frissen közzétett adatai is alátámasztják: míg az augusztusban nyilvántartott pályakezdők 46 százaléka sima érettségivel rendelkezett, a szakképzett és diplomás pályakezdők csak 15 és 16 százaléknyit tettek ki a fiatal álláskeresők közül. A friss munkaerőpiaci adatok mindenesetre a szakképzettek állástalálási esélyeit is jól szemléltetik. Az FSZH adatai szerint a legtöbb betöltetlen álláshely a gyártósori összeszerelő, a hegesztő, a lángvágó szakmákban és a segédmunkák területén jelentkezett. Igaz, a fenti szakmákban a fizetések sem túl rózsásak: gyártósori összeszerelőként bruttó 136 ezer, hegesztőként és lángvágóként bruttó 155 ezer, míg segédmunkásként mindössze bruttó 97 ezer forintot vihetnek haza hónap végén.