Nem ajánlanak rugalmas munkaidőt a kismamáknak

Vágólapra másolva!
Kisgyermekes édesanyaként továbbra sem kínálják tálcán a karrierlehetőségeket. Még mindig nagyon kevés a rugalmas munkaidőt lehetővé tevő cég hazánkban. Ráadásul vállalkozói létformára váltani a gyermeknevelés kihívásai mellett a bürokrácia és az önbizalomhiány miatt sem könnyű - hangzott el a Tempus Közalapítvány konferenciáján.
Vágólapra másolva!

"Bár a magyar 25-64 éves nők csaknem 70 százalékos foglalkoztatottsági rátája megközelíti az uniós átlagot, Máltát követően nálunk a legalacsonyabb a kisgyermekes nők foglalkoztatottsága" - mutatott rá Dr. Frey Mária, a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet tudományos főmunkatársa a Tempus Közalapítvány VANDA (Vállalkozó Nők, Dolgozó Anyák) programjának nyitó konferenciáján.

A cégek 5 százaléka ajánl rugalmas munkát

A 25-49 éves, 12 éven aluli kisgyermeket nevelő anyák alig fele dolgozik Magyarországon. Ezen belül is jellemzően a teljes munkaidős foglalkoztatás dominál. A munkaadók csupán 5 százaléka biztosít lehetőséget valamilyen rugalmasabb foglalkoztatási formára, részmunkaidős foglalkoztatásra vagy távmunkára.

Hollandia a részmunkaidős kismamák országa

A hazai helyzet az EU többi országának átlagához képest nem túl kedvező. Az unióban a nők legalább 30 százaléka számára áll rendelkezésre valamilyen atipikus foglalkoztatási forma, míg a szellemi foglalkozásúak 55 százaléka dolgozhat rugalmas munkaidőben. Nemzetközi összehasonlításban egyelőre Hollandia és Norvégia áll az élen: míg a holland munkavállalók csaknem kétharmada befolyásolhatja munkakezdésének és munkavégzésének idejét, Norvégiában egy új rendelet értelmében alanyi joggá vált a rugalmas munkaidő "

Bürokrácia és önbizalomhiánya az okok között

Csapó Ida, a MiNők Egyesület elnöke, aki a nyolcvanas évek közepe óta aktív részese a vállalkozói létformának előadásában elmondta: a részmunkaidő a szűkös karrierlehetőség és a szerény javadalmazás miatt sokaknak amúgy sem lenne túl vonzó alternatíva. Az anyaság és munkavállalás közti szerepkonfliktus feloldására azonban ideális megoldást jelenthet egy otthonról működtetett vállalkozás. A bürokrácia, a tanácstalanság, az önbizalomhiány azonban komoly gátat jelenthetnek a női ambíciók kiteljesítésében. Pedig a női megérzéseken is alapuló tervezés többnyire győzelemre vezet a vállalkozói szférában. Csapó azt is hozzátette: a becslések szerint a hazai, mintegy 522 ezer önfoglalkoztató és vállalkozó kevesebb, mint egyötöde nő. A munkájuk mellett párhuzamosan valamilyen vállalkozást vivő hölgyek mindössze a vállalkozói kör 5 százalékát teszik ki.

Takács Gabriella