A késés buktató lehet állásinterjún

Vágólapra másolva!
Állásinterjún vannak olyan jelek, mondatok, gesztusok, amelyekkel álláskeresőként elvághatjuk magunkat a HR-es vagy fejvadász előtt. Felkészületlenség a cégből, előre nem jelzett késés, mobiltelefon felvétele és beszélgetés interjú alatt. Néhány kirívó eset, megjegyzés, ami rossz hatást kelt az interjúztatókban.
Vágólapra másolva!

Hiába a szakmai felkészültség, sok ettől független tényezőn állhat és bukhat az állásinterjú sikere. Ugyan minden karrierkönyvben alapszabályként szerepel a cégből és a pozícióból való készülés, a pontosság, a váltási szándék indoklása, a mobiltelefon kikapcsolása, még mindig sokan beleesnek a csapdákba. Imreh Erika HR tanácsadóként naponta interjúztat álláshirdetésekre pályázókat. Tapasztalatairól számol be.

Ha nem jelezzük előre a késést

A kísérőlevélben sokan megemlítik, mennyire fontos számukra a pontosság. Egyre gyakoribbá válik a jelöltek tíz perces késése. Mindenkivel előfordulhat, hogy néhány percet elkésik. Érdemes ezt telefonon jelezni, ugyanis a HR-esek többségében ott van a megértésre való hajlam. Súlyosabb probléma, ha a jelöltek egyszerűen elfelejtenek jönni interjúra, és amikor felhívom, akkor azt mondják, hogy "én azt hittem, hogy hétfőről volt szó..." Pedig a megbeszélt időpontot emailben is megerősítettük. Ez már egy olyan negatívum, amelyet nagyon nehéz a későbbiekben elfeledtetni.

"Muszáj ezt megkérdezni?"

Arra a kérdésre, hogy mit tud a cégről, nincs lehangolóbb válasz, mint az, hogy "nem volt időm utánanézni" vagy "nem volt időm megnézni a honlapot". Ugyanez vonatkozik az állásajánlatra is. Arra a kérdésre, hogyan foglalná össze az állás leírását, biztosan nyerőbb lenne egy átgondolt válasz a "nem emlékszem pontosan az állásra" reakció helyett.

Vannak olyan mozdulatok, helyzetek, amelyek kényelmetlen helyzetet teremtenek az interjúztatónak. Például amikor a jelölt átnyúl a kezével az asztalon és az előttem lévő önéletrajzon mutogat; vagy ha interjú közben szól a telefonja, és nemcsak, hogy felveszi, de még két percig beszél is; vagy ha például beszéd közben forog a székkel ide-oda. Olyan is előfordult, amikor egy-egy kérdésemre válasz helyett kérdés érkezett. Például: "Most muszáj ezt kérdezni? Szükség van erre most tényleg?" Pedig a kérdésem csak ennyi volt: "Mi volt a váltás oka?".

"Ennyiért már megéri dolgozni"

Vannak jelöltek, akik a motivációs tényezőre vonatkozó kérdésre csak azt válaszolják, hogy a "pénz". Fontos a fizetés, de érdemes más motiváló eszközöket is említeni és a pénzt a végére hagyni a felsorolásnak.

Amikor az egyik jelöltet arról kérdeztem, mennyi a fizetési igénye, akkor azt felelte, hogy jelenleg ... nettót keres, és ezt legalább 50 százalékkal szeretné emelni. Mikor jeleztem neki, hogy ez túlzás erre a pozícióra, akkor azt válaszolta, hogy "amúgy fogalmam sincs, csak úgy mondtam valamit én is". Ha valaki nincs tisztában azzal, hogy körülbelül mennyi a piaci fizetés egy adott pozícióra, akkor inkább jelezze azt, hogy mennyit keres most, mintsem kellemetlen helyzetbe kerüljön", mondja a HR tanácsadó.

Volt egy jelölt, akivel még el sem kezdtük a beszélgetést, máris az volt a kérdése, hogy mennyi is a bónusz? Mikor megkapta a választ, akkor a következő kijelentést tette "na, így már megéri". Érdemes először nem a pályázóknak előhozakodni a fizetési ajánlattal.

Fontos a megjelenés is. Egy jelöltem egyszer farmernadrág, cowboycsizma, póló és bőrdzsekiben jelent meg az interjún. Eléggé negatív hatást kelthet, főleg ha nem egy technikusi vagy operatőri munkáról van szó, hanem egy középvezetői munkakörről.

Aki tíz percnél többet nem várt egy férfira

Egyik ügyfelünk mesélt el: az egyik hölgy jelölt interjún vett részt, melynek az első felében általában a HR-es kolléga, míg az interjú második felén a szakmai vezető vesz részt. Lejárt az első fele az interjúnak, és akkor jelezte a HR-es, hogy mindjárt szól a szakmai vezetőnek, majd jelezte, hogy még tíz perc türelmet kér. Tíz perc után felállt a jelölt, és azzal a mondattal, hogy "ő soha nem vár tíz percnél többet senkire, nemhogy egy férfira", majd elviharzott.

Oroszi Babett