Munkahelyi erőpróba előtt állnak a frissdiplomások

Vágólapra másolva!
A júniusban diplomát szerzők egy része most találta meg első munkahelyét, és sokan közülük szeptember elején kezdik meg a munkát. Érdemes az első munkanapok előtt összegezni, mit célszerű betartani, milyen hibákat ajánlatos kerülni.
Vágólapra másolva!

A pályakezdőknek egyik napról a másikra hozzá kell szokni a kötött, napi nyolc-kilenc órás munkarendhez, a radikálisan lecsökkent szabadidőhöz, a megnövekedett felelősséghez és a határidők betartásához. A zökkenőmentes átállás érdekében célszerű újragondolni korábbi napirendünket és megtervezni, hogy a korábbi szabadidős programokat (magánélet, család, barátok, sport) miként lehet hatékonyan átütemezni a munka után fennmaradó szabadidőbe-így a váltás is könnyebb lesz.

Az első időszakban szemlélődjünk és alkalmazkodjunk

A frissdiplomások számára emellett a vállalat és a kollégák szokásaihoz való alkalmazkodás jelenti az egyik legnagyobb kihívást. Büszke végzősből zöldfülű újoncok lettek egyik napról a másikra. "A pályakezdőknek meg kell barátkozniuk a gondolattal: kezdetben, újoncként a vállalati hierarchia legaljáról startolnak. Az első, három-öt hónapos időszakban ezért célszerű szemlélődni, nyitott szemmel járni és szinte láthatatlanná válva minél többet tanulni, beilleszkedni a munkahelyi közösségbe"- ad tanácsot Herczku Mónika, a Karriermentor Tanácsadó Iroda vezetője. A szakember arra is felhívta a figyelmet: a munkahelyen jellemző öltözködési szokásokat is célszerű figyelembe venni és a harsányabb darabok helyett a konszolidáltabbakat választani.

Szintén fontos túlélési technika kezdőként: ne klikkesedjünk, de ne is vonjuk ki magunkat a társaságból. Ennek egyik legjobb módja, ha ebédidőben vagy egy-egy kávézás erejéig igyekszünk becsatlakozni a csapatba. Ám szándékos provokáció esetén-ez lehet például egy épp távol lévő kolléga kibeszélése - már ne vegyük fel a kesztyűt.

Mutassunk szakmai érdeklődést, de megfontoltan kérdezzünk

Pályakezdőként a választott terület iránti nyitottság, a hozzáállás sem elhanyagolható. A szakmai érdeklődés fontosságát Belső Barnabás, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft. személyzeti vezetője is hangsúlyozza. "A megfelelő személyiség és az idegennyelvtudás megléte mellett jó néven vesszük, ha az újonnan érkezett fiatal szakmai érdeklődést is mutat és bátran mer kérdezni "- magyarázza. Nem mindegy azonban, miként tesszük mindezt. Az örökösen kérdezősködő fiatal nehéz felfogásúnak, míg a kérdések feltevését teljesen mellőző passzívnak, szakmailag érdektelennek tűnhet. Célszerű ezért megfontoltan érdeklődni és a válaszokat a későbbi félreértések elkerülése végett precízen feljegyezni.

Fogadjuk el tapasztaltabb kollégák segítségét

Széll Klára, az Euro-Conf Kft. ügyvezető igazgatója úgy látja: a frissdiplomás fiatalok számára az egyik legnagyobb próbatétel a felsőoktatásban elsajátított elméleti tudás gyakorlatba ültetése. A kezdők - amennyiben a cégnél nincsen direkt a számukra kidolgozott mentorálási program- jól teszik, ha igénybe veszik egy-egy tapasztaltabb, készséges kolléga mentorálását, aki segít eligazodni a felmerülő szakmai problémák kezelésében, az új munkahely ügyes-bajos dolgaiban.

Apróbb feladatok elvégzésekor se fanyalogjunk

Kezdőként a szakmai alázat is elengedhetetlen. "A fiatalok gyakran mellőzöttnek érzik magukat, ha a több éves tanulást követően kezdetben csak apróbb munkákat, adminisztratív feladatokat bíznak rájuk"- magyarázza. A kitörés azonban nem lehetetlen. Széll Klára szerint ennek legjobb módja a kezdeményező magatartás, amelynek segítségével a fiatalok beskatulyázása is elkerülhető. "A napi rutinfeladatok elvégzését követően célszerű proaktívan megérdeklődni, milyen egyéb területeken, feladatokban vehetik hasznunkat"- magyarázza. A szakember azt is fontosnak tartotta megjegyezni: függetlenül attól, mennyire váltotta be a munkahely a pályakezdő hozzáfűzött reményeit, az első munkahelyen célszerű legalább egy évet eltölteni.

Takács Gabriella