Átlagon felül keresnek az informatikusok

Vágólapra másolva!
Továbbra is kifizetődő az informatikusi pálya megcélzása Magyarországon. A Java fejlesztők, a C++ programozók, a vállalatirányítási rendszerfejlesztők és tanácsadók fizetése bruttó 400 ezer forintnál kezdődik, ráadásul még keresettek is az álláspiacon. Nyugat-Európában egymillió forint feletti fizetés mindennaposnak számít. Persze a diploma még kevés az érvényesüléshez.
Vágólapra másolva!

"Az informatikai szakemberek közül jelenleg a több éves tapasztalattal rendelkező SAP fejlesztők, Java fejlesztők, és a felsőfokú végzettséggel rendelkező rendszergazdák a legkeresettebbek. Emellett a különböző szolgáltató központok megjelenésével az IT helpdesk-esek iránt is megnőtt az igény. A C++, C# fejlesztők az utóbbi időben vesztettek népszerűségükből, ám ettől függetlenül ők is igen hamar - egy-két hónapon belül - állásra találhatnak a hazai piacon" - tájékoztatott Komjád Gyöngyvér, a CSM személyzeti tanácsadó munkatársa.

300 ezertől a csillagos égig

A szakemberek iránti igény a bérekben is megmutatkozik. Komjád Gyöngyvér elmondása szerint a junior, vagyis a 3-4 év tapasztalattal rendelkező SAP tanácsadók bére 600-700 ezer forint, a tapasztaltabb, senior SAP tanácsadók pedig bruttó 1-1,5 millió forintot kapnak havonta. A Java fejlesztők bruttó 400-600 ezer forintot kereshetnek meg havonta, a rendszergazdák pedig felelősségtől függően bruttó 300-600 ezer forintot.

A junior C++, C# programozók fizetése 300-400 ezer, a senioroké pedig 700-800 ezer forint. Az informatikán belül a legkevesebb pénzzel az IT helpdeskes-eket honorálják, ám 250-300 ezer forint még így is a Központi Statisztikai Hivatal által mért, bruttó 184 ezer forintos országos átlagbérnél magasabb.

Személyes beszélgetés, szakmai teszt

Miként vesznek fel a cégek informatikusokat? Több lépcsőn át vezet az út a munkaszerződésig. "Az álláshirdetésre pályázók részt vesznek egy személyes interjún, amely két részből áll. Az első részben a személyiségét térképezzük fel, illetve arra kérjük a jelöltet, hogy meséljen korábbi munkáiról idegen nyelven. Így mind kommunikációs készségéről, mind nyelvtudásának mértékéről tájékozódhatunk. Ezután a szakmai vezető veszi át a szót, aki felméri a pályázó szakmai tudását, majd a jelentkezőknek szakmai tesztet kell kitölteniük" - tájékoztatott Zsámboki Zsuzsanna, az Evosoft Hungary toborzási specialistája.

"A magasabb szintű pozíciók - például a projektvezetői munkakörök - esetében a pályázóknak a számítógép előtt is bizonyítaniuk kell rátermettségüket: például egy programozási feladatot kell megoldaniuk, miközben a szakmai vezetők figyelik őket" - tette hozzá a főleg mérnöki szemléletű szoftverfejlesztőket kereső cég toborzási specialistája.


Nyugat-Európában is keresettek

A lehetőségek és a bérek az ország határain kívül is hasonlóan kecsegtetőek. A hazai informatikusokat Európa számos országa, köztük Nagy-Britannia, Németország, Ausztria és Svájc is tárt karokkal fogadja.

Az informatikai szakemberek külföldi munkaerő-közvetítésével is foglalkozó Computer Partner Kft. ügyvezetője elmondta: Németországban, Ausztriában, Svájcban óriási az igény irántuk.

"Az SAP tanácsadók, programozók, a Java programozók, és a C# programozók igen keresettek. Naponta átlagosan 20 megkeresés érkezik külföldi cégektől, akik különböző projektjeikbe szeretnének hazai szakembereket bevonni" - tájékoztatott Legeza István.

A cégek ráadásul kiemelkedő, a hazainál jóval magasabb fizetéseket ajánlanak a szakemberek. "A hozzánk forduló informatikusok többsége vállalkozó, és fizetésük is eszerint alakul", teszi hozzá Legeza István. Az SAP tanácsadók Németországban és Svájcban 2 millió 600 ezer- 2 millió 800 ezer forintos, Magyarországon havi 1 millió 600 ezer forintos bevétellel kalkulálhatnak. A Java fejlesztők, rendszergazdák, C# programozók itthon 600 ezer forintos, Ausztriában átlagosan 1 millió 400 ezer forintos, Németországban és Svájcban pedig 1 millió 800 ezer - 2 millió forintos fizetésre számíthatnak.

A magyarok nem végleg mennek el

A fentiek ismeretében joggal vetődik fel a kérdés: ahogy az orvosok, úgy az informatikusok esetében is hamarosan hiány alakul ki hazánkban? Legeza István szerint agyelszívástól nem kell tartani. "A külföldi cégek által ajánlott munkák 3-6 hónapos, 1 éves projektek. A szakemberek többsége nem költözik ki véglegesen külföldre, a munka végeztével hazajönnek" - árulta el az ügyvezető.

Oroszi Babett