Nem mindenható a kapcsolat álláskeresésben

Vágólapra másolva!
Kapcsolatok mindenhatósága, terjengős motivációs levél, az állást garantáló fejvadász.  Néhány tévhit az álláskeresés világából. A buktatók elkerülésére karriertanácsadó segítségével hét pontba szedtük a leggyakrabban előforduló hibás elképzeléseket.
Vágólapra másolva!

1. Kevés a szabad állás

Rengeteg pályázót ejt kétségbe a nyilvánosan közzétett álláshirdetések meglehetősen alacsony száma. A jó hír azonban az: vannak lehetőségek, ám a nyitott pozíciók 60-80 százaléka a rejtett álláspiacon található. A sikeres álláskeresés érdekében ezért célszerű körbenézni az ismeretségi körben vagy élni a spontán cégmegkeresések eszközével is.

2. Bizalomgerjesztő a terjengős motivációs levél

A pályázók gyakran úgy vélik, a motivációs levélben mindent részletekbe menően el kell magukról mondaniuk. Ám az eredmény: terjengős iromány, amitől a fejvadászok/személyzeti tanácsadók fejvesztve menekülnek, többnyire végig sem olvassák. Pedig a CV-nek és a motivációs levélnek elsősorban az állásinterjúra kell bejuttatnia a jelöltet: a többi már az itt nyújtott teljesítményen múlik.

3. Csak protekciósok kaphatnak jó állást

A kapcsolatok nélküli érvényesülés teljes képtelensége szintén gyakori tévhit. Az ismeretségi alapon ajánlott jelentkezőnek is legalább 4-5 másik pályázóval kell számolnia. Az ajánlás a CV-hez és a motivációs levélhez hasonlóan azonban csak az állásinterjúra juttathat be: itt már az álláskeresőnek kell bizonyítania rátermettségét.

4. A fejvadász dolga munkát adni

Az álláskeresők gyakran hajlamosak azt feltételezni: a fejvadász/személyzeti tanácsadó kötelessége munkát adni számukra. Az ő dolguk azonban megtalálni a legmegfelelőbb jelöltet az adott pozícióra. A pályázóknak jobban tudatosítaniuk kell magukban: mindenki a maga szerencséjének a kovácsa, a karrierépítés egyéni felelőssége, súlya nem ruházható át a szakemberre.

5. Az állásajánlat egyenértékű az álláslehetőséggel

Állásinterjúkon a jelöltek alkupozíciójuk megerősítése miatt előszeretettel hivatkoznak más munkaadóktól érkezett állásajánlatokra. Ám a bárki számára szabadon pályázható pozíciók, a folyamatban lévő interjúsorozat még korántsem egyenértékű a konkrét állásajánlattal. A csúsztatás azonban egy-két jól irányzott fejvadászi kérdéssel hamar kideríthető. A ferdítés nem szolgálja a pályázók előnyét.

6. A pályázónak mindig konkrét bérigényt kell mondania

A cégek stratégiai okokból saját bérajánlatuk előtt természetesen a pályázók bérigényét szeretnék bemérni. Az álláskeresőknek azonban nem kell rögtön konkrét bérigényt mondaniuk. A kérdést lehet finoman is hárítani, például azzal: a konkrét összeghez előbb nem árt tudni a cégnél szokásos juttatási csomag, cafeteria mértékéről.

7. A diploma mindent visz

Tévhit, hogy a diploma önmagában elegendő a kiszemelt pozíció elnyeréséhez. A felsőfokú végzettség rendszerint csupán résztényező, kötelező minimum. A kiválasztás során mindig többféle szempont, kompetencia (szakmai előélet, stabil idegen-nyelvtudás, személyiség, önérvényesítő készség, rátermettség, elhivatottság) együttes vizsgálata alapján döntenek a jelentkezők további sorsáról.

(Az álláskereséssel kapcsolatos gyakori tévhiteket Cservenyák Tamás karriertanácsadó, a DBM Hungary ügyvezető partnere közreműködésével állítottuk össze.)

Takács Gabriella