Állásszerzés kapcsolatok útján

Vágólapra másolva!
A kapcsolatépítésnek jelentős szerepe van az elhelyezkedésben: az álláskeresők jelentős része ismeretségen keresztül talál munkahelyet. A networkingnek is nevezett állásszerzési módszer lassú, folyamatos munkát igényel, de bejöhet.
Vágólapra másolva!

"A kapcsolatépítést sokan összekeverik a törtetéssel és a protekció keresésével", véli Cservenyák Tamás, karriertanácsadó, a DBM Hungary ügyvezető partnere. "A helyesen kivitelezett networking azonban nem erről szól. Az álláskeresők számára igenis hasznos a kölcsönös segítségnyújtáson alapuló kommunikáció, egymás tanácsának, véleményének kikérése egy-egy kritikus helyzetben" - teszi hozzá.

A közeli ismerősök is segíthetik az elhelyezkedést

A karriertanácsadó munkája során azt tapasztalta - az álláskeresők többsége óvakodik a kapcsolatépítéstől, mert úgy érzi: nincs elegendő ismerőse és a meglévők sem befolyásos személyek.

Ám a környezetünkben fellelhető kapcsolatokat nem szabad alábecsülni. Példát is említ Cservenyák Tamás: "Egy állást kereső férfi gyermeke iskolatársának édesapjával elegyedett szóba: az osztálytárs édesapja egy nagyobb vevőszolgálat vezetőjeként dolgozott, így első adandó alkalommal értesítette egy másik cégnél megnyíló hasonló pozícióról. A férfi élelmességének köszönhetően hamarosan startolhat új állásában."

Az álláskeresők többsége fél szívességet kérni

A tapasztalat ezzel szemben az: a többség nem mer szívességet kérni, ráadásul szégyellik magukat átmeneti állástalanságuk miatt. Az állásvesztés ténye pedig - tekintettel a munkaerőpiac állandó változásaira - az utóbbi néhány évben a már felkeresett munkaadók szemében sem számít szégyenletesnek.

A kéréseknek kölcsönösségen kell alapulnia

Azt azonban nem árt tudni: a kapcsolatépítés - és ápolás csak akkor nem hat mesterkéltnek, ha a felek kölcsönös gesztusokkal alapozzák meg az együttműködést. "Az esetleges segítségnyújtókkal célszerű folyamatos kapcsolatban maradni, eleget tenni meghívásaiknak, megkereséseiknek, viszonozni azokat és érdeklődni hogylétük felől. Ami a legfontosabb: ne mindig a problémájára megoldást váró álljon elő kéréseivel - először azt kell szem előtt tartania, ő mit tud nyújtani a másik félnek", jegyzi meg a karriertanácsadó.

Célszerű személyesen segítséget kérni

Nem mindegy az sem, miként kezd kapcsolatfelvételhez az átmenetileg nehéz helyzetbe jutott álláskereső. "Célszerű a beszélgetést telefonos megkereséssel indítania, de semmiképpen sem azzal kezdeni: állásra lenne szüksége. A hívott fél ettől biztosan behúzza a kéziféket: ráadásul az esetek többségében nem is a megkeresett, hanem az ismerőse, további kapcsolata ad érdemi információt, tájékoztatást egy-egy megüresedett pozícióról, lehetőségről. Érdemes inkább időpontot egyeztetni, és egy kávé mellett megemlíteni a problémát: a négyszemközti beszélgetés ugyanis jobban rögzül a kontaktszemélyben és szívesebben segít."
Az azonnali tárgyra térés itt is kerülendő: így az elején elegendő a beszélgetést normális mederben tartani - mintha csak egy rég nem látott rokonnal, ismerőssel társalognánk.

Készítsünk listát a kiszemelt cégekről

Cservenyák Tamás azt javasolja: akinek konkrét elképzelései vannak a keresett munkakörről, pozícióról, állítson össze egy listát "álmai cégeiről" és célirányosan érdeklődjön a lehetőségekről. A kapcsolati tőke előnyeivel élőknek várniuk is tudni kell - néha hetek, hónapok múlva lesz kézzel fogható eredménye a kapcsolatfelvételnek.

Az álláskeresés többi eszközét se hanyagoljuk

A karriertanácsadó mindenesetre hozzátette: a hatékony munkahelytalálás érdekében a többi álláskeresési csatorna - Internet, hirdetés, közvetítőiroda, fejvadászcégek - szolgáltatásának igénybevétele és a közösségépítő portálok (iwiw, myvip) nyújtotta lehetőségek sem elhanyagolandók. A több irányú keresés ugyanis jelentősen növeli az állástalálás esélyeit.

Takács Gabriella