Az állásszerzés kapcsolatépítéssel a legkönnyebb

Vágólapra másolva!
Időt és türelmet igényel az állásszerzésnél fontos kapcsolatrendszer építése. A fogadásokra, konferenciákra mindig vigyünk elegendő névjegykártyát, készítsünk súlyozott listát a kontaktokról és ismerkedjünk mindenhol - javasolja Pintér Zsolt fejvadász, karrierszakértő, aki egy olvasói levélre válaszolt.
Vágólapra másolva!

Nemrég kaptam diplomát és munkám is van, de az ember mindig szeretne valami jobbat. Nyilván Önnek széles ismeretségi köre és kapcsolatrendszere van. Az én ismerőseim is mind így találnak állást vagy megbízást. Nálam az a baj, hogy kissé feszült vagyok mindig és mindenkinek a társaságában. Tudom, hogy a sok befolyásos haverom némelyike segíthetne jobb állást is találni, de nekem még a segítségkérés is nehezemre esik. Nem adna át néhány trükköt a kapcsolatépítéshez?

H. Balázs (Győr)

Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb az ismeretségi köre, annál nagyobbak az esélyei a sikerre. A munkáltató számára egyébként a meglévő alkalmazottjainak ismeretségi köréből történő munkaerő-felvétel azért is előnyös, mivel az ajánló általában felelősséget vállal az általa ajánlott személyért.

Ismerkedni utazás alatt, fodrásznál

A kapcsolati háló szövögetése időt és türelmet igényel. A személyes kapcsolatépítés talán legnagyobb előnye, hogy természeténél fogva aktivitást, cselekvést igénylő, dinamikus folyamat. És jó kaland is, sosem tudjuk hova vezet. Én például soha nem hagyok ki egyetlen lehetőséget sem: ismerkedem a fogorvosnál, fodrásznál, utazás alatt. Követnünk kell minden nyomot, amihez hozzájuthatunk, hiszen nem tudhatjuk, az élet milyen meglepetéseket tartogat számunkra.

Ne felejtsük el a névjegykártyát

A fogadásokon, bulikon is ismerkedjen. Megfigyeltem, hogy a rendezvényeken az ismerősök egy kupacba gyűlnek és jól elvannak magukban. Pedig ilyenkor alkalom van névjegykártya cserére! Apropó névjegykártya! Sose felejtse a kocsiban, vagy otthon az íróasztalfiókban, e nélkül el se induljon! Ismeretlen társaságban menjen körbe, mutatkozzon be, ejtsen néhány szót terveiről, szakmájáról és hintse el névjegykártyáját.

A, B, C lista a kapcsolatokról

Javaslom itt is a listás módszert. Készítsen három névlistát és nevezze el A, B és C listának. Az A lista azon személyek nevét tartalmazza, akik közvetlen döntési pozícióban vannak, tehát önnek közvetlenül állást biztosíthatnak. Ők lesznek a legkevesebben jelenlegi ismeretségi köréből, de ne keseredjen el! A cél az, hogy a személyes kapcsolatok kiépítésével ezen személyek számát a sokszorosára növelje. A B lista azon személyek nevét tartalmazza, akik bár nincsenek közvetlen döntési pozícióban, de kapcsolatot létesíthetnek ön és az A listán szereplő döntéshozók között. A C lista pedig mindazon személyek nevét tartalmazza, akik az álláskeresésnél bármilyen egyéb módon segíthetnek.

Száz kedvelt munkahely

Ezen kívül készítsen egy körülbelül 100 munkáltatóból álló célcsoport-listát. Ide írja be azokat a szervezeteket, amelyek az ön számára valamiért vonzóak és szeretne valamelyiküknél dolgozni. Lehetőleg írja a listára a szakterületén döntéshozónak számító szakember nevét is.

Ajánlja fel a segítségét

Legyen pontosan tisztában azzal, hogy milyen állást keres, mik a céljai, mit szeretne elérni. Mondja el valamennyi, a listán szereplő személynek ezt, és hogy állást keres. A legjobb, ha először telefonon vagy személyesen érdeklődik, majd elküldi az önéletrajzát egy kísérőlevéllel, valamit a munkáltatói listával. Az igényei pedig mindig legyenek reálisak. Ne várja, hogy rögtön felajánljanak egy állást. Ön csupán információt cserél, és ez a későbbiekben segíteni fog.

Nem veszik le a terhet a vállról

Ne higgye és ne várja, hogy a kapcsolatépítés révén bárki más leveszi az álláskeresés terhét az ön válláról. A siker után ne felejtsen el köszönetet mondani! És egyúttal ön is felajánlhatja segítségét. Mindig jólesik az embereknek hallani, hogy segíthettek, és ki tudja, a jövőben mikor lesz rájuk ismét szükség!