Kilátások mérnöki diplomával: az álláspiac sztárjai

Vágólapra másolva!
A pályakezdő diplomások közül Magyarországon jelenleg a mérnök végzettségűek vannak a legszerencsésebb helyzetben. A cégek kapkodnak utánuk - csak a jobpilot állásportál oldalán 170 mérnököknek szóló üres álláshely található -, kezdő fizetésük pedig akár bruttó 400 ezer forint is lehet.
Vágólapra másolva!

"A hazai piacon hatalmas hiány van a mérnökökből. Jelenleg az idegen nyelvet beszélő villamos- gépész- illetve építőmérnökök a legkeresettebbek, de számos üres álláshely van minőségbiztosítók és informatikai mérnökök számára is" - mondta el Gárdus Zsuzsanna, az Adecco ügyvezetője.

Nyelvtudás nélkül sem reménytelen a helyzet

"Ráadásul a nyelvet nem beszélőknek sem kell kétségbe esniük. A hiány ugyanis akkora, hogy a vállalatok többsége inkább alkalmaz nyelvtudással nem rendelkezőket - majd elküldik őket egy nyelvtanfolyamra -, semmint üres maradjon a pozíció" tájékoztatott az ügyvezető.

"Néhány szakmában (ilyen pl. a gépész- és villamosmérnöki), néhány év alatt hiány alakult ki. A helyzetet tovább rontja, hogy ezek Nyugat-Európában is hiányszakmáknak számítanak. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karán végzők "dúskálnak" az ajánlatokban" - erősítette meg a fentieket Ferenczi Kinga, a BME Karrierirodájának vezetője.

Rövid idő alatt önálló munka

Mint megtudtuk, a munkaadók többsége rátermett, a csapatába beleillő, tanulni, fejlődni vágyó, és rövid betanulási időszak után a feladatok elvégzésére önállóan képes munkatársat keres. A határozottság, jó fellépés, felkészültség és az őszinte érdeklődés kompenzálni tudja a szakmai gyakorlat hiányát és a gyengébb nyelvtudást is. Nem kell feltétlenül zseninek lenni, anyanyelvi szinten beszélni három nyelven. Az érdeklődés, felkészültség, a pozitív hozzáállás viszont elengedhetetlen.

A kiválasztás során egyébként többkörös interjúkra, különböző személyiség- és intelligenciatesztekre, illetve Assesment Center-re számíthatnak a pályakezdők - tájékoztatott Gárdus Zsuzsanna.

Bruttó 220 ezer a kezdőknek

A hiánynak köszönhetően a pályakezdő mérnökök fizetései kiemelkedőnek számítanak a frissdiplomások bérei között. "Budapesten átlagosan bruttó 220-400 ezer forintos bérre számíthatnak, vidéken pedig 180-200 ezer forint az átlagbér" - állítja Gárdus Zsuzsanna.

Az ügyvezető által elmondottakat támasztják alá a BME állásbörzéjén elkészített felmérésének adatai is. "A rendezvény tavaszi felmérése alapján a kiállítók a műszaki/mérnöki végzettségű szakembereknek átlagosan bruttó 231 ezer, az informatikai végzettségű szakembereknek átlagosan bruttó 228 ezer forintos jövedelmet kínáltak" - tájékoztatott Ferenczi Kinga.

Oroszi Babett