Minimálbértől 600 ezerig - olvasóink bevallása, fejvadászok véleménye

Vágólapra másolva!
Gazdasági vezetőként 570 ezer, Java programozóként 350 ezer, logisztikai vezetőként 330 ezer, pénzügyi előadóként 63 ezer forint. Reális olvasóink fizetése vagy kérhetnének többet is? A "Mennyi a fizetésed?" című origo Fórum topic hozzászólásaiból válogattunk és kértük tanácsadók véleményét.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosan, névvel nem szeretünk a fizetésről beszélni. Jobban megnyílunk, ha anonim formában oszthatjuk meg tapasztalatainkat. Az origo Fórum rovatának egyik népszerű topic-ja a "Mennyi a fizetésed?", ahol munkavállalók kozmetikázás nélkül vallanak havi bérükről.
A megszólalók béreinek skálája igen széles: van, akinek bruttó 63 ezer forint, másoknak bruttó 200-300 ezer forint, de előfordul olyan is, akinek több mint bruttó 500 ezer forint a fizetése.

Gazdasági vezető, informatikai manager: többet kérhetnének

A fórumban csak néhány hozzászóló számolt be 400-500 ezer forint feletti fizetésről. Egy vidéki, osztrák tulajdonú vállalat 29 éves gazdasági vezetője 571 forintot írt. A bérén kívül egyéb juttatásokban (mobiltelefon, laptop, PDA) is részesül. Egy multinál dolgozó informatikai manager (webes területen) havi 440 ezer forintot keres. Egy budapesti nemzetközi cégnél alkalmazásban álló értékesítő pedig 450 ezret.
Papp Júlia, a P&Bert ügyvezető igazgatója kevesli a gazdasági vezető és az informatikai manager fizetését is. Előbbinek a 600-800 ezres sávban, utóbbinak 660 ezer forint körül kellene keresnie.

Informatika: Java programozó tapasztalattal: 350 ezer

Egy multinál dolgozó kezdő Java programozó nettó 150 ezer forintot keres, míg egy kezdő java- wap- webshare programozó szintén egy multinál nettó 280 ezer forintot.
A megkérdezett személyzeti tanácsadók elmondták, egy (Java) programozó kezdőként jelenleg átlagosan 250-280 ezer forintot keres, ami 2-3 év tapasztalattal 350-400 ezerre nő. Egy Java- wap- webshare programozó bére pedig tapasztalattól függően 280-330 ezer forint. A rendszergazdák fizetése hozzávetőlegesen 250 ezer forint, a komolyabb üzemeltetésre felvetteké pedig 400 ezer.

A tanácsadók szerint a fórumon megszólaló szoftverfejlesztő bére annak ellenére, hogy első látásra magasnak tűnhet (570 forint), mégis reális. "A kisebb vállalatok szoftverfejlesztőiknek sok esetben ugyanannyit fizetnek, mint a multinacionális vállalatoknál dolgozóknak" - mondta el Balázsy Krisztina, a Grafton vezető tanácsadója.

200-300 ezer között a többség

A fizetésükről vallók nagy része 200-300 ezer forintot kap munkaadójától. A hozzászólások szerint például 220 ezer forint a bére egy vidéki kisvárosban lévő multinacionális vállalat minőségbiztosítási szakértőjének, 300 ezer forint pedig egy termelő vállalat üzleti tanácsadójának (business consultant).
A tanácsadók szerint a 220 ezer forintot kereső minőségbiztosítási szakember keveset keres. Nyolc év tapasztalattal 350-400 ezer forintos sávban kereshetne.

Logisztika: alacsonynak tűnő fizetések

275 ezer forintos bérről számolt be egy nyugat-dunántúli középvállalatnál dolgozó vezető logisztikus. Szintén ebben az országrészben egy kezdő logisztikus 130 ezer forintot keres, míg ugyanott a logisztikai vezető már 330 ezret.

Ezen a területen kevesellték a leginkább a béreket a tanácsadók. Egy vezető logisztikusnak - hiába vidéki a cég - minimum bruttó 350-450 ezer forintot kellene keresnie havonta, ahogy egy logisztikai vezetőknek sem bruttó 330 ezer forint a fizetése: a pozícióra jellemző keresetek a legtöbb esetben meghaladják a 500 ezer forintot - mondták el.
Koordinátorként egyébként bruttó 300 ezer forint, junior beszerzőként pedig bruttó 200-250 ezer forint érhető el.