Árulkodó íróasztalok - ami a dolgozóról megtudható

Vágólapra másolva!
Az általános vélekedés szerint a munkahelyi íróasztal sok mindent elárul a tulajdonosáról. A szemétkupacokkal teli asztal például a szétszórt, megbízhatatlan emberek sajátja, a pedáns pedig a munkájukat precízen végzőké. Ez azonban nem egészen így van. Bár a dolgozóról a munkakörnyezetére nézve valóban le lehet vonni bizonyos következtetéseket, hiba lenne csak ez alapján ítélkezni a kollégáról. Szirmay Ágnes munkapszichológust kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Az íróasztal, pontosabban a rajta lévő tárgyak állapota nem enged meg kategorikus következtetéseket, nem enged betekintést a dolgozó személyiségének rejtelmeibe. Inkább arról árulkodik, hogyan használja az illető a rendelkezésére álló teret, milyen viszonyban van a tárgyaival.

Precíz, tiszta asztal: megbízható, nem szereti a bizonytalanságot

A néha már kínosan pedáns asztal - amelyen a tárgyak egymással párhuzamosan illetve merőlegesen helyezkednek el, és rajta por, morzsa, vagy szemét még véletlenül se található - tulajdonosa például feltételezhetően precíz, megbízható, és nem szereti a bizonytalanságot. Szereti, ha minden egyértelmű, kiszámítható, és általa uralható.

A "rendes" asztallal rendelkező kolléga valószínűleg feladatait a tárgyak elhelyezéséhez hasonlóan aprólékos gondossággal oldja meg. Ugyanakkor nem szereti a hirtelen jött problémákat, és a váratlan helyzetekkel is nehezen tud megbirkózni. Inkább a szabályos, tanult viselkedést részesíti előnyben a spontán, az adott helyzetben kialakult viselkedéssel szemben.

Fontos számára az áttekinthetőség

A túlzottan rendezett asztal jelentheti emellett azt: a kollégában nagy a belső feszültség, épp nagy nyomás nehezedik, amit nem tud uralni - és ezt az asztalon lévő rendetlenségen való felülkerekedéssel próbálja ellensúlyozni. Előfordulhat viszont az is, hogy a dolgozó számára egyszerűen csak fontos az áttekinthetőség.

Kaotikus asztal: nem feltétlenül megbízhatatlan

Sokszor találkozunk ijesztően kaotikus állapotban lévő munkaasztallal. Tulajdonosáról könnyedén levonjuk a következtetést: megbízhatatlan, kevésbé precíz, mint a pedáns asztalú dolgozók. Legtöbbször azonban a rendetlen munkaasztal csak annyit jelent, hogy a munkatársnak nincs ideje összepakolni. A renddel szemben a munka elvégzését helyezi előtérbe, sokkal fontosabb számára a feladatok megoldása, mint az asztal tisztasága. És a munka mennyisége miatt csak ritkán jut el addig, hogy összepakoljon.

Késhet, de jól regál a váratlan helyzetekre

Előfordul, hogy valakinek saját, autonóm rendszere van, és a rend csak számára átlátható. Csak mások számára látszik rendszertelenségnek, vagy rendetlenségnek. Ez általában azokra az emberekre jellemző, akik szeretnek egyedül tevékenykedni, és a dolgaikba csak azokat avatják be, akiket ők erre érdemesnek tartanak.

Persze a rendetlen munkaasztal utalhat szervezetlen, rendszertelen életet élő dolgozóra is - aki képtelen uralni a körülötte zajló eseményeket. Az ilyen kollégára jellemző lehet a folyamatos késés, problémái lehetnek a határidők betartásával. Ugyanakkor nem ijed meg a kiszámíthatatlan helyzetektől, és a hirtelen jött problémákra is könnyebben, gyorsabban talál megoldást. Amik viszont nem biztos, hogy eléggé megfontoltak.