A karrier gyakran call-centerekben kezdődik

Vágólapra másolva!
A multinacionális vállalatok telefonos ügyfélszolgálati központjai egyre szívesebben alkalmazzák az idegen nyelveket jól beszélő pályakezdőket. Mivel a munkakörben jól átláthatóak a fontosabb vállalati feladatkörök, és a cégen belüli előrelépési lehetőség is adott, a diplomás pályakezdők többnyire ugródeszkának használják a pozíciót. A munka figyelmetlenül és monotóniatűrés nélkül nem megy, kezdőként bruttó 200-250 ezer forintos átlagkeresettel lehet számolni.
Vágólapra másolva!

"A jó kapcsolatteremtő készség, az empátia, az ügyfélorientáltság és megléte nélkülözhetetlen a call-centeres munkakörben. Mivel a call centeres munkatárs a céget képviseli az ügyfél felé, fontos, hogy magas szintű szakmai tudással, önállóan, határozottan, válaszoljon az ügyfelek felmerülő problémáira"- sorolja a munkakör betöltése szempontjából elengedhetetlen kritériumokat Gömbös Csilla, a Budapest Bank (GE Money Bank) telebank-menedzsere.

Napi 150 ügyfélkérést kell kezelniük

A nagy stresszel járó munkát nem mindenki tudja hosszú távon jól ellátni. A call-centerekben főként a kiemelten nagy munkabírású, jó monotóniatűrő készséggel rendelkező emberek találhatják meg a számításukat. A telefonos operátorok ugyanis napi szinten minimum 100-150 ügyfélkérést kezelnek. Az ügyfelek kérdéseit, problémáit hosszú távon is ugyanolyan türelemmel, udvariassággal kell tudni kezelni, mint a kezdeti időszakban.

Monotónia-tűrés nélkül nem megy a munka

Az itt dolgozók számára a termékfejlesztésekhez kapcsolódó szakmai tudás elsajátítása, folyamatos szinten tartása ugyancsak mindennapos kihívást jelent.

"A call-centeres munkakörökben a kötöttségeket jól toleráló, ugyanakkor rugalmas emberekre van szükség: az ügyfélszolgálatokon dolgozók ugyanis gyakran kerülnek sorra a hétvégi és éjszakai műszakokban is. Aki nem szeret, vagy nem akar értékesíteni, túl domináns, másokra kevéssé figyelni tudó személyiség, vagy rosszul bírja az egyhangúságot, annak nem való az operátori munka"- mondja Gömbös Csilla.

Átlagosan két évet dolgoznak a vállalati call-centerekben

A telebank-menedzser tapasztalatai alapján a call-centeresek átlagosan 2 évet töltenek el ebben a pozícióban: ugyanakkor az 5-6 éve call-center operátorként dolgozók sem számítanak ritkaságnak.

Innen könnyebb a cégen belüli továbblépés

Mivel a szolgáltató központok többsége az ügyfélszolgálat mellett egyre fontosabbnak tartja az értékesítési tevékenységet, mára a sales-es attitűd és irányultság is alapkövetelménnyé vált. A call-centerek többsége hosszú távon előrelépési lehetőséget kínál az alkalmazottainak.

Karrierút cégen belül

Pozícióváltásra a call-centereken belül is van lehetőség: a Budapest Bank központjában legutóbb supervisori, értékesítés-támogatói vagy elemzői munkakörben folytathatták tovább a munkát az operátorok. Ugyanakkor az egykori operátorok közül sokan a bank fiókhálózatában, és a termékfejlesztés területén találták meg számításukat.

Néhány hónap alatt végigjárható a karrierlétra

"A call-centerekben dolgozók rendszerint operátorként kezdenek. Ám később a call- centerben és az adott vállalat egyéb területein egyaránt további előrelépési lehetőségek nyílhatnak meg számukra. Az operátorok személyiségüknek, adottságaiknak és tehetségüknek megfelelően idővel vezető operátorként folytathatják a munkájukat.

Kiemelt ügyekkel foglalkozhatnak, csoportvezetővé léphetnek elő, vagy felelhetnek a minőségbiztosításért. Megfelelő végzettséggel pedig call-center-manageri pozíciót is betölthetnek" - vázolja az ügyfélszolgálati központokban lehetséges karrier utakat Csordás Botond, a főként call-center személyzetet toborzó Tele-Scope Kft. ügyvezető igazgatója.

Csordás Botond azt is fontosnak tartotta megjegyezni: kellő szorgalommal, a megfelelő adottságok és szakmai tapasztalat birtokában viszonylag gyorsan - akár néhány hónap alatt -végigjárható a call-centeres karrierlétra.

A megszerzett tudás később is kamatozik

Az ügyfélszolgálati területen betöltött munkakörök másik nagy előnye: az itt dolgozók a napi munka révén olyan széleskörű betekintést nyerhetnek egy-egy vállalat működésébe, amelyet később sikerrel kamatoztathatnak az adott cég egyes részlegeiben.

Pályakezdőként, nyelvtudással átlagosan bruttó 200-250 ezer

A cégek többsége előszeretettel alkalmazza a call-centerekben a idegen nyelven kiválóan beszélő pályakezdőket, akik gyakran ugródeszkának tekintik a call-centeres pozíciókat. Pályakezdőként átlagosan bruttó 200-250 ezer forintos kezdő fizetéssel lehet indítani.

Takács Gabriella