Meeting a strandon, jégkrém, dinnye a hűtőben - kánikula a munkahelyen

Vágólapra másolva!
Hetek óta tart a hőség, ami a dolgozók mindennapjait is megnehezíti. Annak jártunk utána, a cégek mit tesznek a kánikula elviseléséért. Valahol strandon tartják a megbeszélést, máshol görögdinnye vár a hűtőben, megint máshol engedik a lazább öltözéket.  Megnéztük azt is, milyen jogi szabályozás vonatkozik a munkahelyre extrém melegben.
Vágólapra másolva!

Az általunk megkérdezett 8-10 vállalat mindegyikénél van például légkondicionáló berendezés, legyen szó akár kis- akár nagyvállalatról. A cégek a légkondi mellett hűtött ásványvizet, üdítőt is biztosítanak dolgozóik számára.

Jégkrémmel és ventillátorral hűtik magukat

Ám van, akiknek ez sem segít elviselni a hőséget. Több cég számolt be arról, hogy a kánikula beálltával kis asztali illetve nagyobb, álló ventillátorokat is vásárolt dolgozóinak. Egy kereskedelmi televízió szerkesztőségében pedig egy nagy hűtőládában többféle jégrém áll az édesszájú munkatársak rendelkezésére. Mások hűtött görögdinnyével próbálják mind szomjukat, mind testüket lehűteni.

Az öltözködéssel kapcsolatban megtudtuk, számos helyen eltekintenek ilyenkor az öltöny-nyakkendő felállástól, és az urak hangulatuktól - és tűrőképességüktől - függően bejárhatnak akár rövidnadrágban is dolgozni.

Meeting a strandon

Mint megtudtuk, bizonyos helyeken ilyen időben a kollégáknak megengedik: korábban, a délelőtti hőséget kikerülve menjenek be dolgozni - ilyen melegben ugyanis nagyon sokan már a hajnali órákban felkelnek, és nem tudnak visszaaludni.

A rugalmasabb vezetők ennél merészebb megoldást alkalmaznak. Egy nemzetközi informatikai cégnél például úgy döntöttek, irány a strand, és megtartják ott a kihagyhatatlan meetinget. "Délután három körül együtt lementünk a strandra, megbeszéltük, amit kellett, majd közösen fürödtünk egyet" - számolt be egy dolgozó.

24 fok felett jár az óránkénti 5 perces pihenő

Hazánkban az irodai helyiségek, terek hőmérsékletét a 3/2002-es, a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló, a szociális-családügyi és az eégszségügyi miniszter együttes rendelete szabályozza. A munkáltatónak eszerint szellemi munka esetén 21-24 Celsius fok közötti irodai hőmérsékletet kell biztosítania. Ha az iroda hőmérséklete 24 foknál magasabb, óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, és legalább félóránként védőitalt kell biztosítani a dolgozók számára.

A folyadékveszteséget általában 14-16 C hőmérsékletű ivóvízzel kell pótolni. E célra alkalmas azonos hőmérsékletű ízesített, alkoholmentes ital is, amelynek cukortartalma az ital 4 súlyszázalékát nem haladja meg, vagy amely mesterséges édesítőszerrel ízesített.

Hozzá kell szoktatni a meleghez a szabadságról visszatérőket

A munkáltatóknak a 24 fok feletti hőmérséklethez fokozatosan kell hozzászoktatniuk azokat, akik legalább három hetes szabadságról érkeznek vissza, vagy első napjukat töltik a cégnél. Munkaszervezéssel biztosítani kell számukra, hogy az első napon csak 2 órát legyen a meleg irodában, majd két hét alatt kell elérni a teljes "terhelést".
Imigyen szól a jogszabály. Hogy például a visszaszoktatást szó szerint hány munkahelyen tartják be, az már más kérdés...

Oroszi Babett