Gépészmérnökök, építészmérnökök - az álláspiac kegyeltjei

Vágólapra másolva!
Egy olvasónk arról érdeklődött, jelenleg milyen esélyei vannak a gépész- illetve az építészmérnököknek a hazai munkaerőpiacon. Mennyire keresettek, mennyi időbe telik, míg állásra találnak, milyen tulajdonságok szükségesek az érvényesülésnek. Két szakembert kérdeztünk.
Vágólapra másolva!

Gépészmérnöknek tanulni, csakúgy, mint informatikusnak jó befektetésnek számított az utóbbi években. A szakemberek után kapkodtak a cégek, kereseteik átlag felettinek számítottak. "A helyzet nem sokat változott az utóbbi időben, a gépészmérnökök továbbra is a legkeresettebb szakemberek közé tartoznak. Nyelvtudással és 3-5 éves tapasztalattal akár azonnal el tudnak helyezkedni" - mondja Pálné Mező Eszter, a többségében mérnöki pozíciókat kínáló T-HR Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezetője.

Kereset: bruttó 400-450 ezer forint az átlag

Helyzetük tehát irigylésre méltó, és nemcsak az elhelyezkedési esélyek miatt. "A cégek gyakorlatilag minden feltételt biztosítanak a számukra a nyugodt munkavégzéshez, versenyképes béreiknek köszönhetően pedig - ami átlagosan bruttó 400-450 ezer forintot jelent - komolyabb agyagi problémákkal sem kell szembesülniük" - avatott be az ügyvezető.

Épp ezért nem is szívesen váltanak munkahelyet, szinte csak abban az esetben, ha kapnak egy sokkal jobb ajánlatot, vagy ha nem érzik elég stabilnak a munkáltató céget. "A gépészmérnöki pozíciók betöltése nem könnyű. Egyre inkább szükséges fejvadász módszereket alkalmaznunk - például direkt megkeresést - a siker eléréséhez" - árulta el Pálné Mező Eszter.

Németország: mérnökhiány a déli tartományokban

A problémával nemcsak a hazai vállalatoknak kell szembesülniük. Németországban is arra panaszkodnak a személyzeti vezetők, hogy nehezen tudják betölteni a megüresedő gépész- és villamosmérnöki álláshelyeket.

A Német Mérnökök Szövetsége (VDI) 18 ezerre teszi az üres álláshelyek számát, ami harminc százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Különösen Bajorország, Baden-Württemberg és Észak-Rajna-Vesztfália tartományok küzdenek szakemberhiánnyal. A németországi Siemens-nél például 460 álláshelyre keresnek jelentkezőket.

Magyar tulajdonú cégek: nagyobb terhet raknak a pályakezdőkre

Hazánkban a gépészmérnökök közül nemcsak a tapasztaltak, a pályakezdők is hasonlóan kelendőek az álláspiacon - legalábbis akik beszélnek idegen nyelvet. "A nyelvtudással rendelkező fiatalok már az egyetemi, főiskolai éveik alatt - a szakmai gyakorlatok során -munkába állnak. Többségükre pedig a diploma megszerzését követően is igényt tartanak a munkáltatók" - számolt be tapasztalatairól az ügyvezető.

"A pályakezdőknek egyébként először érdemesebb magyar cégeknél próbálkozni a munkahely-vadászat során - már ha biztonságra és szakmai fejlődésre vágynak. A hazai cégek ugyanis várhatóan nem fogják elhagyni az országot, emellett a multinacionális vállalatokkal ellentétben jellemzően nem olyan feladatokat bíznak a kezdőkre, amelyek elvégzéséhez középfokú végzettség is elegendő lenne" - véli Pálné Mező Eszter.

"Az idegen nyelvet beszélő frissdiplomás gépészmérnökök fizetése egyébként legalább bruttó 250 ezer forint. Ennél kevesebbet csak ritkán ajánlanak a cégek" - tette hozzá.