Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nyári munkák diákszövetkezeten kívül - csak kalandoroknak...

Vágólapra másolva!
Nettó 350 forintos órabér, gyaloglás a benzingőzben, munka reggel héttől este hétig az aluljáró büféjében, feketemunka. Összeállításunkban annak jártunk utána: milyen lehetőségek várnak azokra az idénymunkát keresőkre, akik spontán módon, diákszövetkezetek megkerülésével szeretnék megkeresni a nyaralásra valót. A feltételek sokszor kemények, a lehetőség mégis kevés. 10-ből alig 3 vállalkozás keres nyárra munkaerőt. 
Vágólapra másolva!

A spontán állásvadászat első állomása a főváros szívében található bevásárlóközpont egyik butikja. A többnyire pólókat, len szoknyákat és bölcsészes vászontarisznyákat árusító üzlet kirakatába akasztott felirat már messziről harsogja:"Nyári munkára fiatal lányt felveszünk!". Ám a tulaj pillanatnyilag házon kívül. Öröm az ürömben, hogy a frontot tartó cérnavékony eladólányok (persze, a tőlük megszokottakhoz képest) habozás nélkül sorolják a tudnivalókat. A bolt napokon belül startoló ideiglenes munkatársra minden hétköznap 9-11 órás munkaidőre számíthat, késő délelőtti kezdettel. Mindezt nettó 350 forintos, "svarcban" fizetett órabér fejében.

Idénymunkás butikosnak nem jár pluszpénz

Megpróbálom kipuhatolni, jár-e eladások utáni pluszpénz az ideiglenes kollégának. A kérdésre szúrós szemű felcsattanás a válasz a vékony eladólány részéről, mondván: milyen alapon járna egy nyári munkásnak eladás utáni jutalék. És ez még a jobbik eset: az állásajánlatokat kirakatba tévő üzletek többsége -úgy hétből három- hosszú távon alkalmazható munkaerőben gondolkodik. Következésképp nyári munkásról hallani sem akarnak.

Cukorkaárusítás csak rátermetteknek

Ezzel szemben a szintén közismert budapesti pláza egyik édességes standja hirtelen jött munkaerőhiányban szenved. A gumicukrot, drazsét, töltött és krumplicukrot árusító stand eladónője családja hasonló profilú vidéki vállalkozását erősíti majd nyáron. Őt viszont helyettesíteni kellene. A tulajdonossal folytatott telefonbeszélgetésből arra is fény derült: kereskedelemben szerzett tapasztal nem feltétel. Nyári szünidejét töltő hallgató is elvállalhatja az állást, ha kellően rátermettnek bizonyul. Tegyük hozzá: nem biztosítási kötvényt, vagy hitelkonstrukciót, csak gumicukrot kellene árulnia. Mindezt olyan folyosószakaszon, ahová szökőévben egyszer téved be valaki komoly vásárlási szándékkal. Az édességárus mindent egybevetve 11 órás munkájáért 4 ezer forint napidíjat kaphat. Átlagosan 360 forintos órabérrel számolva havi 80 ezret kereshet így.

A büféseknél is fontos az önállóság

A közfelfogás szerint a vendéglátóipar ideális idénymunka-terep lehet. Ennek jegyében kerestük fel a hármas metróvonal egyik forgalmas aluljárójában található gyorsbüfét. A zsebkendő nagyságú helyiségben copfos lány rakosgatja a szószos edényeket. Kisvártatva negyvenes férfi cammog előre az üzlethelység hátsó sarkából. Homlokáról patakokban csorog az izzadtság, piszkosszürke pólója tele foltokkal. Mégis mentségére szolgál: a pecsétes trikó a munkakör rovására írható. Miközben egy zsíros pizzás tepsit egyensúlyoz a helyére, megtudjuk tőle: van nyári munkalehetőség, méghozzá augusztus végéig. "A munkakör betöltésénél nagyon fontos az önállóság."-fogalmaz öltönyös precizitással a büfés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről