Médiás állásinterjún jártunk: "Telefonáljon most!"

Vágólapra másolva!
Egyre inkább szaprodnak a televíziókban a telefonos nyereményjátékok. A műsorok főszereplője a nézőket bankjegyekkel a kezében emelt díjas telefonálásra csábító műsorvezető. Álruhás kalandorként megnéztük, hogy megy a válogatás egy ilyen pozícióra. A mellméretet is kérték...
Vágólapra másolva!

A legtöbb tévénézőt két dologgal lehet kihozni a sodrából. Az egyik az, amikor a gyilkos leleplezése előtt fél másodperccel reklámtúrára utazhat az akciós chipsek és arckrémek világába. A másik, amikor a töltelékprodukciók számára fenntartott műsorsávban vastagon sminkelt lánykák győzködik akár fél órán át arról: ragadjon telefont, fejtsen meg doktori disszertációt legkevésbé sem igénylő feladványokat, és nyerjen. Telefonáljon most!!! Persze emelt díjas tarifáért...

Válogatás az alagsorban

Nagy a nyüzsgés a budai irodaház portáján. Mindenki fel-alá szaladgál. Az egyetlen nyugodt élőlény a recepció előtti korláthoz kikötött törpeuszkár, akit láthatólag megvisel a hirtelen támadt nyári meleg. A válogatásról érdeklődöm. A recepciós a médiavilágban megszokott viszonyokhoz képest meghökkentően idős, botjára támaszkodó bácsit szólít, hogy kalauzolja a frissen érkezőket. Az idős úr az alagsor felé terelgeti a castingra jövőket.

Angol, német, orosz beszéd a folyosón

Utunk szűk folyosós, alacsony mennyezetű falak közé vezet. A sárgadinnye színű folyosóbelső multikulturális közeget takar: az egyik helyről a másikra rohangáló munkatársak hol angolul, németül, néha oroszul szólalnak meg. Később azt is megtudjuk: a válogatást hirdető cég nemzetközi szinten gyártja a televíziós nyereményjátékokat. Ezért hát a nyelvi és kulturális sokszínűség. A dolgozók némelyike a kávéautomata melletti asztalkánál kavargatja a feketelevest, miközben japán fiú trappol végig a folyosón "szupermenes" pólóban, mesterkélten divatjamúlt retrós szemüvegben.

Plakátlányok vezetik a telefonos játékokat

Az alagsor recepciója mellett elnyúló fal mentén húzódó asztaloknál sorozatgyártott címlaplányok szörfölnek az interneten, tetőtől-talpig sminkben. Némelyikük eközben nagyokat kuncog. Utóbb kiderült: a "divatklón" lányok réges-régen túlvannak a castingokon. Ők már gyakorló nyereményjáték-vezetők. Közülük többen előző produkcióikat töltik le a világhálóról, hogy megnézzék: min kell majd javítaniuk a következő adásban.

A mellméret sem mellékes az önéletrajzban

Kisvártatva hostess lány érkezik adatlappal. A jelentkezési lap egyébként csak a szokásos alapadatokra szorítkozik. A név, cím, születési hely és nyelvtudás mellett ismét terítéken a külcsín. Több médiás castingokon edződve már meg sem lep: leginkább a mell, derék, csípőméret és a testmagasság érdekli a próbafelvételek készítőit. A szervezők a rend kedvéért az indoklásnak is hagytak egy nyúlfarknyi helyet az adatlapon: itt a jelölt kifejtheti, mi motiválja televíziós nyereményjátékok vezetésére.

Tapasztalt médiást is láttunk

A válogatáson ezúttal nem csak szakmai előélet nélküli, mégis a médiavilágba vágyó fiatalok vettek részt. A castingon bebocsátásra várt olyan, gyakorlott nyereményjátékot vezető huszonéves fiú is, aki korábban bő egy évig győzködte a nézőket, hogy ragadjanak telefont. Ám az őt foglalkoztató csatorna átszervezés miatt szélnek eresztette a produkciót gyártó külsős céggel együtt. Az ex-médiás most az üzlet világában kamatoztatja meggyőző készségét, mégis szeretne újból képernyőre kerülni.