Álláskeresés: nem tanácsos a mellékállást hangsúlyozni

Vágólapra másolva!
Előfordulhat, hogy az álláskeresők úgy pályáznak meg egy pozíciót, hogy közben mellékállásban dolgoznak. Miként kezeljék ezt a helyzetet? Szakértőktől megtudtuk, a munkáltatók általában egész embert kívánó munkára keresnek jelölteket, ezért nem előnyös, ha mellékkereseti forrásunkat hangsúlyozzuk. Persze az igazságot sem tanácsos eltitkolni.
Vágólapra másolva!

Nincsenek sokan, akik mellékállás birtokában pályáznak főállásra. Ám ha az álláskereső mégis ebben a cipőben jár, nem tanácsos nagy hírverést csapni ennek. "A munkáltatók többsége egész embert kívánó, minimum napi 8 órás pozíciókra toboroz jelölteket. Az adott területre specializálódott, azzal kizárólagosan foglalkozó jelölteket keresnek. A plusz jövedelemszerzéssel foglalkozók kapcsán jogosan merülhet fel a munkáltatói aggály: a melléktevékenység a főállás rovására mehet"- mondta Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Rt. üzletfejlesztésért felelős partnere.

Projektmunka esetén elképzelhető

Vannak azonban kivételek. A határozott idejű szerződésekkel járó projektmunkák - például az integrált vállalatirányítási rendszerek bevezetése esetében - sokszor előfordul, hogy tanácsadói tevékenységét az adott munkavállaló több projektben folytatja, így több "munkahelyen" is dolgozik.
Lukács Zsolt hozzátette: a fejvadászok ritkán találkoznak a direkt értékesítéses hálózatépítő mellékállások művelővel. Az ok: a multi-level-marketinges munkák más habitust igényelnek, a nagyvállalati kultúra kevésbé szimpatikus számukra. A fejvadász nem ítéli el ezt a mellékállásos pénzkereseti lehetőséget. Ideális megoldás lehet a kisgyermekes, gyesen lévő édesanyák számára.

Nem kell titkolni, de ne verjük nagydobra

Horváth Attila, a Majer & Field Consulting ügyvezetője, nem tartja egymást kizárónak a melléktevékenységet és a főállást. "A mellékállás nem kizáró ok egy pozíció megpályázásakor. Feladat- és munkakörfüggő, hogy összeegyeztethető-e a napi teendőkkel. A már meglévő mellékállást titkolni sem kell. "Az őszinteség csak a jelentkező hitelességét erősíti az álláspályázat elbírálásakor" - állítja Horváth Attila.

Ne kötődjön a konkurenciához

Ám nem mindegy, milyen területen zajlik a melléktevékenység. A konkurens cégek termékeit népszerűsítő mellékállások etikai és üzleti szempontból kifogásolhatóak. Ez a lehetőség többnyire értékesítői pozícióban dolgozókat kísérthet meg, de más munkakörökben sem kizárt.

Sokan a családi vállalkozásba segítenek be

Horváth Attila tapasztalatai szerint előfordul, hogy a frissen végzett fiatal családi vállalkozásként üzemelő Bt-be, Kft-be segít be. A szakember szerint ez nem okoz problémát, ha a munkáltató idejében tudomást szerez a mellékfoglalkoztatásról és nem von el időt a céges feladatoktól. Azt azért hozzátette: minden munkavállaló karrierépítésében elérkezik az idő, amikor döntenie kell a fontossági sorrendről.

Takács Gabriella