Állásinterjún jártunk: út a média világába

Vágólapra másolva!
Egyik kereskedelmi médium nyilvános meghallgatást hirdetett. A közvéleményt igencsak megosztó televíziós műsorának egyikébe keresett segédszerkesztőket. Álruhás kalandorként mi is bekéretőztünk és szerencsét próbáltunk. A büfében zajló meghallgatáson kiderült, a konfliktuskezelés helyett inkább a balhégerjesztés lett volna nyerő.
Vágólapra másolva!

A médiavállalat aulájában megérkezésemkor többen is meghallgatásra várnak. A színes fejkendős koordinátor hölgy készségesen nyomja kezembe a jelentkezési lapot. A papír fejlécén a műsor emblémája díszeleg. Az adatlap puritán módon egyszerű. Kiötlői pusztán a nevet, címet, az iskolai végzettséget, az életkort és a telefonszámot tudakolják a médiába vágyóktól. Nyelvtudásról, informatikai ismeretekről szó sem esik. Az adatlapot mégis csak színesíti egy érdekesség. A műsorkészítők a jelentkezési lap utolsó részében azt tudakolják: mi a véleményem a produkcióról, ahová munkatársakat keresnek...

Közel harmincan vártak a meghallgatásra

Eközben a koordinátor hölgy tízpercenként szólítja a következő kettőt. Merthogy a szervezők egyszerre két embert hallgatnak meg, a gyorsabb lebonyolítás érdekében. A nyilvános meghallgatáson ránézésre nagyjából harmincan várnak bebocsátásra. A sor végén várakozva ez nyilván kevésbé elviselhető. Ha azonban annak tükrében nézzük a dolgot, hányszor harsan fel hetente Magyarországon a "médiában szeretnék dolgozni" kiáltás, a várakozás üdítően rövidnek tűnik. Az egyhangú várakozást színesítendő, hol a "Rém rendes család", hol pedig a hírműsorok képkockái peregnek a kihelyezett monitoron. Többen idegesen fel-le sétálnak a szürke aulában.

Szakmunkás, érettségizett és diplomás is akad a jelentkezők soraiban

Közben egy elmondása alapján kétkezi munkát végző fiatalember spontán munkaerő-piaci helyzetértékelést végez az őt körbeállók felé. Merthogy munkahelyet lehet találni. Jót nehéz találni"-gesztikulál, mint egy pártaktivista. Sokan helyeslően bólogatnak. A jelentkezők egyébként színes képet mutatnak. Akad köztük frissen érettségizett, építkezéseken dolgozó fizikai munkás, de olyan frissdiplomás lány is, aki egy jó nevű multicégnél dolgozik német tolmácsként.

A médiában előny az extrém külső

A kereskedelmi médiumok állásinterjúin gyakori az extrém megjelenés. Ez itt is beigazolódni látszik. Egy huszonéves lány már kameraképes, bár sápadt sminkben, tarka motoros bőrdzsekiben, flitterekkel kivarrott halálfejes pólóban, bal kezében bukósisakot, jobb kezében telefont lóbálva várja az interjút. Sokan a bölcsészes műszakadtságra szavaznak. De a mintás pólóra húzott öltöny felső, a vele viselt koptatott farmer és a balhéból összekócolt frizura már-már megszokottnak hat. A piercing is polgárjogot követel magának: a meghallgatásra várók közül sokan a szemhéjukon, az állukban, de még a nyelvükben is viselnek egyet-egyet. Nemsokára szólítanak. A koordinátor intésére megindulunk az alagsor felé.