Hatalmi harcok és piszkálódás a munkahelyen - így kezeljük

Vágólapra másolva!
Mindenkit érhet időnként piszkálódás a munkatársak részéről. A túl gyakori versengés és az ezzel járó nézeteltérések hátterében sokszor a fokozott teljesítménykényszer áll. A jelenségről Kiss István pszichológust kérdeztük.
Vágólapra másolva!

Piszkálólódás, fúrás minden munkahelyen megfigyelhető. A munkatársak összeférhetetlenségének hátterében sokszor teljesítménykényszer húzódik. A kollégák közötti versengés arra is visszavezethető, hogy a cég vezetősége annyira erőteljesen koncentrál a teljesítményekre, hogy ennek érdekében feláldoz minden emberi tényezőt a munkahelyen.

A teljesítményhajsza nem mindig kifizetődő

Rövid távon eredményesnek bizonyulhat a teljesítmény kisajtolása a munkatársakból. Ez a stratégia azonban hosszú távon tarthatatlan, a dolgozók elégedetlenséghez, kiégéséhez vezet. A munkatársi kapcsolatok könnyen elmérgesedhetnek, ami azt is eredményezheti: éppen a legjobban teljesítő munkatársak gondolják majd úgy, hogy felesleges erőfeszítéseket tenniük a munkahelyen. Ők ugyanis azt tapasztalják: az eredményekért járó elismerést, dicséretet mindig az ügyesebben helyezkedő kollégák zsebelik majd be. Ennek következtében a jól teljesíthető, de el nem ismert munkavállaló azonnal elhagyja a céget, amit módja nyílik rá.

A piszkálódó kollégák hatalomra törnek

A kellemetlenkedők közös jellemzője: mindig hatalomra és pozícióra törnek munkahelyükön. A hatalomvágy motorja sok esetben az alacsony önértékelés, és az emberi kapcsolatokban való sikertelenség. Az összeférhetetlen kolléga családi-vagy párkapcsolataiban kevésbé boldog és sikeres.

Amikor a főnök piszkálja a beosztottakat

Amikor a fúrást, zaklatást maga a főnök kezdeményezi, viselkedése hátterében gyakran téves elképzelés áll. Úgy érzi, a hatalommal rendelkezők minden téren elsőbbséget élveznek. Jó, ha tudjuk, egyenlőtlen játszmára vállalkozunk, ha harcba bocsátkozunk. Ilyenkor érdemes mérlegelni, hogyan kerülhet ki az érintett a felettes hatósugarából. Egy esetleges áthelyezés, munkahelyváltoztatás jó megoldás lehet.

Személyfüggő, ki hogy védi ki a fúrást

Bármilyen kellemetlen is a munkahelyi összetűzés, nincs egységes recept a kezelésére. Ha úgy érezzük, valaki az állásunkra pályázik vagy sikereinket próbálja meg elorozni, első lépésként beszéljünk az érintettel. Egy türelmes beszélgetés alatt könnyen ki lehet deríteni, mi jár a kolléga fejében. Még arra is fény derülhet:,félreértésről volt szó. Ha viszont gyanúnk beigazolódni látszik, fontos tisztázni a helyzetet.

Ha valaki folyamatosan áskálódás áldozata, érdemes elgondolkodni, hogyan készülhet fel lelkileg a hasonló helyzetek, a napi konfliktusok leküzdésére. Ilyenkor jól jöhet a szakértői segítség is.

- A fúrás, piszkálódás háttere a legtöbbször teljesítménykényszer, hatalmi harc vagy a privát élet sikertelensége
- Tanácsos Megpróbálni kollégával négyszemközt, finoman tisztázni, mi motiválja
- Ha a felettes kellemetlenkedik: az áthelyezés, drasztikusabb esetben a munkahelyváltás megoldhatja a problémát

Takács Gabriella