Önéletrajz és kísérőlevél Angliába pályázóknak

Vágólapra másolva!
Az Angliába készülőknek nem árt tudni:  a Magyarországon megszokotthoz képest más típusú önéletrajzot kell küldeni. Fényképes CV mutatóban sem akad, családi állapotra, a gyermekek számára soha nem kérdeznek rá. A jelentkező életkora mellékes: nem véletlen, hogy csak az önéletrajz Hobbi rovatában esik szó róla. A pályázó szakmai felkészültségére, gyakorlati készségeire és pozitív tulajdonságaira viszont annál inkább kíváncsiak.
Vágólapra másolva!

Az Angliában elfogadott önéletrajz-modell a név, cím és az elérhetőség után rögtön a lényegre tér. A pályázónak nem kell tiszteletköröket futnia. A PROFILE elnevezésű blokkban rögtön azzal kell kezdenie, hogy röviden összefoglalja: mi a foglalkozása, szakterülete, hány éve dolgozik az adott területen és milyen teendőket lát el jelenlegi munkájában. A PROFILE blokk második felében pontokba szedve fel kell sorolnia az összes olyan pozitív tulajdonságot, ami segítségére lehet a munkája során - például kiváló kommunikációs és tárgyalókészség, megoldáscentrikus, megújulásra képes személyiség.

Fordított kronológia: a jelenből a múlt felé

A következő, PROFESSIONAL QUALIFICATIONS blokk tárgya: milyen szakmai szervezetekhez, csoportokhoz tartozik a jelentkező, és milyen típusú szakképesítéseket szerzett. A hangsúly ezzel együtt nem a képző intézményen, hanem a végzettségen van. Ezeket az adatokat mindig időben visszafelé haladva kell bemutatni.

Reflektorfénybe kerül az életpálya is

Az önéletrajz CAREER HISTORY részében következnek a pozíciók, amelyekben a pályázó eddig dolgozott. Itt fel kell tüntetni, mettől - meddig és mely cégeknél tevékenykedett eddig. A pályázónak minden egyes pozíciónál röviden pontokba kell szedni, hogy az adott munkakörben milyen feladatokat kellett ellátnia. A következő, Other Employments részben az olyan szakmai előéletet kell 2-3 rövid mondatban összefoglalni, ami szervesen nem kapcsolódik a többi szakmai tapasztalathoz, de a pályázó esetleg szívesen tenne róla említést.

Egy kalap alatt a hobbik és az életkor

A CV záró szakaszában a jelentkező hobbija, kedvenc szabadidős tevékenységei következnek. Érdekesség: a SPARE TIME ACTIVITIES rovatban tehetnek említést a pályázók életkorukról, dohányozási szokásaikról és arról, rendelkeznek-e érvényes jogosítvánnyal...

Néhány szó a kísérőlevélről ...

A covering letter-ben mindössze tömören és frappánsan annyit kell mondani: milyen pozícióra jelentkezik a pályázó, hol találkozott az álláshirdetéssel, előző cégénél mennyi ideig és milyen munkakörben dolgozott. Nem árt egy mondatnyi indoklás sem, miért éppen az adott állást szeretné megpályázni. Ami fontos: a jelentkező neve, címe (ezúttal telefonszám és e-mail cím nélkül) a kísérőlevél jobb felső sarkába, míg a leendő munkáltatónak címzett megszólítás kicsit lejjebb, a levél bal oldalára kerül.