Bejutás könyvelői pozícióba - így keresnek a cégek

Vágólapra másolva!
Ugyan sok könyvelőt keresnek manapság, mégsem akadálymentes az álláskeresők útja a meghirdetett pozícióig. Amint összeállításunkból kiderül a cégek két-három interjúkörben, szakmai teszttel, munkastílus-kérdőívvel mérik fel a pályázók képességeit. Minden keresésnél alapvető elvárás a precizitás.
Vágólapra másolva!

A könyvelők kiválasztásával kapcsolatban két vállalatot és egy személyzeti tanácsadó céget kérdeztünk meg. A beszélgetésekből kiderült: a jelölteknek általában két állásinterjún szükséges részt venniük, a cégek kiválasztás során néha alkalmaznak különböző teszteket, és jó kommunikációs készség hiányában a pályázók hátrányban kerülnek a többiekkel szemben.

Három fordulós a kiválasztási rendszer

Az általunk megkérdezett cégek elmondták: a könyvelők kiválasztása esetükben három körös. A Bergmann Könyvelő Iroda Kft.-nél az első körben átnézik a beérkezett önéletrajzokat, majd pedig az előszűrés során a kiírásnak megfelelt pályázókat behívják egy személyes beszélgetésre. A beszélgetésen az iroda szakterületi igazgatója és az utánpótlással érintett egység vezetője vesz részt. Az interjún mind a jelölt személyiségére mind szakmai felkészültségére vonatkozó kérdések előfordulnak.

"Különböző gyakorlati kérdések segítségével - elsősorban a beszédkészség, az összefüggések ismeretének szintje alapján - bizonyosodunk meg arról, hogy a pályázó rendelkezik-e az általunk elvárt, a munkakörhöz szükséges tudással" - mondta el Kis József, a cég gazdasági igazgatója.

A nyelvtudást szintén a személyes interjú során mérik fel. A nyelvismeret vizsgálata során elsősorban a szóbeli kommunikációs készség felmérését célozzák meg - az ügyfélszolgálati teendők, a külföldi partnerekkel történő kapcsolattartás elvárt szintű biztosítása érdekében. A beszélgetést követően - a szakmai vezetők javaslata alapján - a megfelelő jelöltek találkoznak a könyvelőiroda tulajdonosaival, akik kiválasztják közülük a leendő munkatársat.

Ritkán alkalmaznak szakmai tesztet

A cég a kiválasztás során ritkán alkalmaz szakmai tesztet. "Néhányszor előfordul, hogy tesztet töltetünk ki a pályázókkal, de a mi esetünkben a teszt eredménye inkább csak arra szolgál, hogy a nagyon rossz teszteredmény alapján kizárjuk az egyáltalán szóba sem kerülhető jelölteket a további időigényes személyes meghallgatások folyamatából" - avatott be Kis József.

A könyvelők kiválasztása az Itag-Ökolex Gazdasági Tanácsadó Rt.-nél is három körből áll. Az elsőt az önéletrajzok szortírozása jelenti, amely során általában négy-öt főre szűkítik a lehetséges pályázók körét. Őket ezután egy személyes beszélgetésre hívják be, majd közülük a legjobb két jelöltnek egy újabb interjún szükséges részt vennie.

Először a szakmai tudásról kell számot adniuk

"Az első beszélgetésen a szakmai és nyelvtudás áll előtérben, a másodikon inkább már a személyiség és az egyéb paraméterek (pl. munkába állás lehetséges időpontja, bér, motiváció, jövőbeni elképzelések stb.). A pályázók tudását szakmai és nyelvi kérdésekkel mérjük fel. Az interjúk egyébként pályázónként átlagosan egy-másfél órát vesznek igénybe - avatott be Nagy Andrea, a cég elnök-igazgatója.

"Az ideális jelölt tud írásban és szóban is kommunikálni angolul vagy németül, néhány év tapasztalattal rendelkezik, munkabíró, ügyfélbarát és problémamentesen tud kommunikálni az ügyfelekkel. A munkavégző képesség, a csapatmunkára fogékonyság előnyt jelent" - tájékoztatott az elnök-igazgató.

Munkastílus-kérdőív az első körben

"Legtöbbször a személyiségjegyeket vizsgáló beszélgetés levezetését kérik tőlünk a cégek, a szakmai interjúkat pedig ők végzik. A kiválasztás során a pályázóknak általában szükséges kitölteniük egy egyszerű, úgynevezett munkastílus-kérdőívet. A teszt 24 sorból áll, minden sorban négy jelző található, amelyek közül a jelentkezőnek ki kell választani egyet, ami véleménye szerint leginkább illik rá, illetve egyet, ami a legkevésbé" - mondta el Urai Péter, a Pannonjob Személyzeti Tanácsadó Iroda ügyvezetője.

Urai Péter szerint a vállalatok általában olyan pályázókat keresnek, akik nemcsak egy cég könyvelésével foglalkoztak, hanem munkájuk során több vállalatot "könyveltek" egyszerre. "A cégek a munkabíró, precíz, pontos és kommunikatív pályázókat részesítik előnyben - utóbbi azért is fontos, mert feladatkörük kibővült az utóbbi években, mindennapi munkájuk szerves részévé vált az ügyfelekkel, partnerekkel, társosztályokkal való napi kapcsolattartással. A kiválasztás során előnyt jelent továbbá, ha a jelölt beszél egy, esetleg két idegen nyelvet" - jegyezte meg.

Alapvető elvárás a precizitás

Amitől minden könyvelői állásra pályázót óva int Urai Péter, az a túlzott "lazaság". Ebben a szakmában ugyanis - mint mondja - alapkövetelmény a precizitás. Ha a munkáltató úgy látja, hogy a pályázóból hiányzik a precizitás, a tapasztalatok szerint elbizonytalanodik az alkalmazását illetően.

Oroszi Babett