Protekciósok: akik hátszéllel vitorláznak az álláspiacon

Vágólapra másolva!
"Protkós". Negatív kicsengéső szó és általában a kollégák irigysége áll mögötte. Arra aggatják a megjelölést, aki ismeretségi alapon a "kertek alatt" bejutott a céghez. Persze ha velünk esik meg, akkor inkább a kapcsolati tőke ügyes mozgatásáról beszélünk. Amint összeállításunkból kiderül: van különbség a két fogalom között: a pozícióra való alkalmasság a fő választóvonal. Sok előnye és hátránya is van, ha így szerzünk új munkahelyet.
Vágólapra másolva!

Kár lenne tagadni, hogy sok esetben előnyt élveznek azok, akik protektorral a hátuk mögött érkeznek a céghez. Ám el kell ismerni: a munkáltató ebből profitálhat is, ha nem kizárólag az ismeretség, hanem szakmai alkalmasság miatt veszi fel a jelentkezőt"-állítja Köves Balázs, a Hungarowork Kft. értékesítési igazgatója, aki aktívan részt vesz a munkaerő kiválasztásának folyamatában is.

Gyors és költséghatékony is lehet

Köves Balázs tapasztalatai szerint egy-egy többfordulós kiválasztási procedúra is csak részképet ad a jelentkezőkről. Az "ajánlottról" ezzel szemben több információval rendelkezik a munkáltató. A szakemberek a költséghatékonysággal is magyarázzák, miért folyamodnak szívesen ehhez a módszerhez, mivel pénzt, időt és energiát takarítanak meg vele, ami nem csak a kisebb cégekre jellemző. Minden fronton zajlik a költségkímélés és a tendencia alól a multik sem vohatják ki magukat.
Fertig Balázs, a Harp Consulting HR-es munkatársa véleménye szerint bizonyos esetekben a protezsált megspórolhatja az interjú többkörös fordulóin való részvételt.

Egyenlőbb az egyenlőek között?

"Pusztán az ismeretség jogán kevés előnyben részesülhet a jelentkező egy pályázat elbírálásánál. Egyenlőbb azonban lehet az egyenlők között. Amennyiben egy adott pozícióra többen is megfelelnek és hasonló eredményeket érnek el, előnyt hozhat az ismeretség."-mondja Köves Balázs.
A Hungarowork Kft munkatársa azt is hozzáteszi: előfordulhat, hogy kevésbé fontos, mégis jól hangzó pozíciókba veszik fel a protezsáltat, alacsonyabb kompetenciaszinttel, ahol "nem árthat sokat."

Köves Balázs azt is elárulja: nem találkozott még olyan megbízóval, cégvezetővel, aki komoly felelősséggel és döntési jogkörrel járó pozíció esetén azért okozott volna cégének relatív veszteséget, mert ismerőst vett fel az egyébként jóval alkalmasabb ismeretlen jelölt helyett. Tapasztalatai szerint ez azért sem jellemző, mert minden cégtulajdonosnak elemi érdeke a fejlesztés igénye.