Telefonos értékesítés: állásinterjún jártunk

Vágólapra másolva!
"Telesales, telemarketing, telefonos értékesítéssel 250 ezer forint." "Kemény munka, jó kereseti lehetőség." "Keressen 100 ezer felett 6 órás munkával!" Ilyen vonzó szövegeket lehet olvasni sok apróhirdetésben. Az állásajánlatok nagy száma mégis arról árulkodik: sok a betöltetlen poszt. Találomra kiválasztottunk néhány hirdetést és részt vettünk az interjúkon, hogy megtudjuk: mennyi az annyi.
Vágólapra másolva!

Az első felvételi beszélgetés helyszíne egy elegáns irodaház a fővárosban. A környezet az álláshirdetésben beharangozottaknak megfelelően tényleg kellemes. A munkáltató kipipálhatja a jól hangzó "fiatalos csapat" megállapítást is. Ugyanis rögtön látható: az állásinterjúra érkezők és az ott dolgozók átlagéletkora alig haladja meg a huszonötöt. A cég internetes felületeit szeretné értékesíteni, ehhez keresik a jelentkezőket.

Első pillantásra megfelelt

Az interjúztatást végző hölgy kortalan típus: húsz és harminc között bármi lehet. Egy felvételi eljárás során hosszas interjúztatásra, mindenféle szakmai előéletet firtató kérdésre lehet számítani. A hölgy nem törődik sokat a formaságokkal: hellyel kínál és egy szempillantás alatt átfutja a kezébe nyomott önéletrajzot. Rögtön kész a "szakvélemény". Első pillantásra feltételezi: alkalmas vagyok a feladatra.

Alapfizetés három hónap után

Rögtön fény derül arra is: a munka szigorúan teljesítményarányos. A hirdetésszervezők jutalékos alapon dolgoznak. Egy, átlagosan ötvenezres médiamegjelenés után tíz százalékot kapnak az értékesítők. Az első hónapban tíz darab hirdetés az alsó limit -minimum 500 ezer forint nyereséget kell, hogy termeljen a cégnek az, aki maradni szeretne. A cég kedvezményként minden bejövő 100 ezer forintot 10 ezer forintos bónusszal honorál. A második hónaptól átlagosan napi egy szerződést minimum meg kell kötni a további együttműködéshez.

Jutalom számítógép a munkához

Három hónap sikeres együttműködés után jelentenének be 50 ezer forintra, a többit a befolyó jutalékból kell kigazdálkodni. Amennyiben valaki eredményesen dolgozik, saját számítógépet is kaphat -na, nem ajándékba, hanem a munkához. Addig ugyanis nyomtatott címlistát kapnak az alkalmazottak ... Ha tetszik a munka, az állás már a következő hét elejétől szabad ...

Operátorbázis a bérházban

A következő interjúhelyszín egy pályázatírásra szakosodott cég belvárosi bérházban állomásozó irodája. Az üzemeltető egy jókora magánlakásban alakította ki az értékesítők bázisát. Egy szobában egy kisebb iskolai osztály létszámának megfelelő operátor zsúfolódik össze, boxokban. Az értékesítői munkát végzőknek itt rá kell beszélni a lehetséges partnereket, hogy regisztráljanak a cég rendszerében. Alapfizetés itt sincsen -100 ezer forintba kerül a céges regisztráció, minden üzlet után 25 százalékos jutalék üti az értékesítő markát. A munkaidő délelőtt fél tíztől délután fél négyig tart, de "aki akar, jöhet előbb is" hangzik a főnöki javaslat.