Telefonos értékesítés a nappaliból - látnak benne fantáziát

Vágólapra másolva!
A tengerentúlon egyre elterjedtebb az otthonról végezhető telefonos munka, amit az ottani szaknyelvben "home agent"-nek, "otthoni ügynöknek" hívnak. Magyarországon még kialakulóban van a rendszer: több cég a közelmúltban kezdte vagy éppen tervezi a távmunkás telemarketinges hálózat kiépítését. A tapasztalatok azt bizonyítják: itthon is lenne rá igény. Van olyan hazai vállalkozás, amelynek a telefonos távmunkát kínáló négy álláshelyére több mint 400 pályázat érkezett be. A cégek a külföldi modellhez hasonlóan főleg mozgáskorlátozottak és kisgyerekes anyukák jelentkezésére számítanak. 
Vágólapra másolva!

A Telequest Telemarketing Kft. január elsején indította első, a cég székhelyétől távoli call-centerét Nyíregyházán. A cégvezetés már most fontolgatja, hogy az év második felétől útjára indítja a távmunkában, otthonról dolgozó "home-agent" rendszert is. "Tapasztalatunk szerint a munkamorál és az operátori bérszint vidéken, a magas munkanélküliségi rátájú területeken jóval kedvezőbb. A rendszer bevezetésének hátterében főként a magas fővárosi fluktuáció áll" - összegzi eddigi tapasztalatait Szatay István ügyvezető.

Százszoros túljelentkezés telemarketinges távmunkára

Nagy érdeklődést tapasztalt az otthoni telefonos munkaforma iránt egy neve elhallgatását kérő ruházati nagykereskedés ügyvezetője, aki épp a napokban vezeti be a telefonos távmunkák rendszerét. A cégvezető több hónapos előszűrési procedúra után választotta ki a négy legmegfelelőbb jelentkezőt. Nem volt könnyű dolga: a meghirdetett, otthonról végezhető telefonos piackutatásra, adatbázis-építésre és telefonos üzletkötésből álló komplex munkakörre több mint négyszázan jelentkeztek. "A mostani távmunkásaink között van nyugdíjas, kisgyerekes édesanya, de mozgáskorlátozott is" - mondja a vállalkozó.

Kétszázból tízen alkalmasak a feladatra?

Szintén nem panaszkodhatott a beérkezett önéletrajzokra egy másik vállalat képviselője.
"Szeretnénk a cég távmunkás szekcióját országos szinten felfejleszteni. Az álláshirdetésünkre közel 200 pályázó nyújtott be önéletrajzot. Ötvennel folytattam komolyabb tárgyalást a munkáról. Pillanatnyilag 12 ember dolgozik a vállalkozásban távmunkával. Mivel nemrégiben kezdődött ez a szakasz, még nem lehet tudni, mennyire lesz eredményes" - avat be a részletekbe Víg László, az egyik hazai internetes szaknévsort üzemeltető vállalkozás vezetője.

Jutalékos rendszer megbízási szerződés alapján

A távmunkában, telefonon értékesítők legtöbbször jutalékos rendszerben dolgoznak.
"A munkavégzéshez megbízási vagy vállalkozói szerződést kötünk, ahogy a jelentkezőknek leginkább megfelel. Nincs alapfizetés, de a szolgáltatást kiemelten magas, 35 százalékos jutalékért értékesíti a távmunkás. A kezdeti időszakban telefonköltség -támogatással is segítjük a munkáját" - mondja Víg László.
A telefonos távmunkásokat csak újabban foglalkoztató másik cég, a ruházati nagykereskedés vezetője napi 2-3 ezer forintos munkadíjban és 4 -6 órás munkaidőben gondolkodik. Arra azonban már nem válaszolt, hogy adnak-e telefonköltség-kompenzációt. Az ügyvezető ezt a témát az üzleti titkok közé sorolja.