Vágólapra másolva!
"Milyen szakirányt  válasszak pszichológia szakos hallgatóként?" - kérdezte egy olvasónk Kiss István munkapszichológus szakértőnktől. Amint a válaszból kitűnik, hivatalos úton évente 40-60 pszichológust keresnek. Az egészségügyben nehéz álláshoz jutni, szervezetpszichológia szakirányon a vállalati szférában jobbak az esélyek. Újdonság az egészségpszichológiai tanácsadás, a növekvő munkanélküliség miatt pedig nagyobb az igény a munkanélküliekre specializálódott szakemberek iránt.
Vágólapra másolva!

"Pszichológushallgató vagyok, és szakirányválasztás előtt állok. Próbáltam utánajárni, mennyire nehéz elhelyezkedni klinikai szakpszichológusként és munka/szervezetpszichológusként. Az volt a benyomásom, mintha a munkapszichológusok kicsit könnyebben el tudnának helyezkedni, mint a klinikumban dolgozók, talán nagyobb a kereslet irántuk, és kevésbé telített ez a szakirány. Ezt jól érzékelem? Másik kérdésem, hogy milyen területeken (milyen cégek) keresnek munka/szervezetpszichológusokat?" (Kinga)

Forrás: jobpilot.huKedves Kinga!

A pszichológusok számára hivatalosan meghirdetett álláshelyek száma éves szinten átlagosan 40-60 hely között mozog az Állami Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásai szerint. Az egészségügyben zajlott átalakítások nyomán átmenetileg nehezebbé vált az elhelyezkedés a klinikai szakterületen, ráadásul fontos tudnia, hogy az itt szükséges képesítés a nappali (MA) diploma mellett egy hosszú klinikai szakképzés során szerezhető szakpszichológusi végzettség, illetve a terápiás munka végzéséhez további módszerspecifikus képzés és terapeuta képzés is követelmény lehet. Ez utóbbi kettő megszerzésében a munkahely is támogathatja, egyéni megállapodás alapján.

A munka és szervezetpszichológia irány elvégzésével rövidebb úton juthat a munkaerő-piacra, és a költségvetési szektoron kívül is tud állást vállalni. Jellemzően cégek humán-erőforrás gazdálkodási feladatai kapcsán felmerülő tréningek tervezése, vezetése, pszichodiagnosztikai eljárásokon alapuló munkaerő-kiválasztás lesz a feladata. Ilyen jellegű munkaköröket elsősorban nagyobb, külföldi tulajdonú cégek esetében pályázhat eredményesen. A munka- szervezetpszichológiai irány további alkalmazási lehetősége a munkaerő-gazdálkodással foglalkozó kisebb tanácsadó irodák alkalmazásában: kiválasztás, fejvadászat, coaching-tanácsadás. A szükséges képzettség az MA diplomát követően tanácsadó szakpszichológus képzés - pályatanácsadás vagy munka- szervezetpszichológia területén.

Fontosabb lesz a munkahelyi mentálhigiéné

Újdonság az egészségpszichológiai tanácsadás területe, ami a munkahelyi mentálhigiéné fejlesztését segítő tevékenységet takar, és az EU szabályozásnak köszönhetően további álláslehetőségeket kínál a piaci szektorban az érdeklődőknek. Fellendülőben levő ágazat továbbá az álláskeresőkkel végzett pszichológiai szaktanácsadói munka. Ezen a területen 2010-ig várható jelentősebb fejlesztési igény.

Jó stratégiának bizonyulhat, ha egy fő csapásirányt választ, de mellette feltétlenül foglalkozik azokkal a kérdéskörökkel, amelyek a kötelező tanulmányok mellett felkeltik érdeklődését. Kombinálhatja a tantárgyait, ennek akkor lesz jelentősége, amikor posztgraduális képzésre jelentkezik, és igazolni tudja, hogy rendelkezik már ismeretekkel, kreditekkel a kiválasztott irányokban, a kötelező tárgyakon felül is.

Üdvözlettel:
Kiss István
Tanácsadó szakpszichológus