Bérigény, munkahelyi sérelem, munkatársak motiválása

Vágólapra másolva!
Mi tegyünk, ha az új kolléga többet keres nálunk? Mennyit kérjünk HR-munkatársi állásajánlat esetén? Miként motiváljuk fásuló munkatársainkat? Hogyan lehetünk stewardessek?  Az utóbbi hetekben több olvasói kérdés is érkezett szerkesztőségünkbe, melyeket karriertanácsadónk, Dr. Szöllősi Ágnes válaszolt meg.
Vágólapra másolva!

Többet keres az új kolléganő. Mit tegyek?

Kérdés: A következő dolog foglalkoztat:
Új kolléganőm lett, ugyanolyan beosztással, de a bére +80 ezer ft bruttóval több.
Nem értem mire föl ez a megkülönböztetés. Minden bér titkos, így elvileg nem is tudhatnék róla. Mit tegyek?

Szöllősi Ágnes: Ha titkos a munkabér, akkor biztos, hogy ennyivel többet keres az új kolleganő? Megbízható forrásból tudja, hogy az új kolleganő bruttó 80 eFt-tal többet keres, mint Ön? Nem csak provokálni akarja egy "jóakarója", akinek érdeke, hogy Ön számon kérjen, és/vagy önszántából elmenjen? Ha a munkahelyi légkört károsan befolyásoló, más tényező is elégedetlenné teszi, és van elég ideje, energiája, és feltűnés nélkül, diszkréten van módja állást keresni, akkor én arra biztatnám, hogy nézzen körül a munkaerőpiacon, de csak akkor mozduljon tovább, ha fix új helye van. Lehet, hogy közben változik a helyzet, és a több bérrel felvett új kolleganő már tovább is áll vagy áthelyezik máshova. Ha bírja az igazságtalanság érzése miatti pszichés terhelést, akkor érdemes a következő jutalomig vagy fizetésemelésig várni, mert lehet, hogy az új kolleganőt ebből még ki fogják hagyni, és akkor Önnek van lehetősége őt behozni.

Bérigény HR-munkatársi pozíciónál

Kérdés: HR munkatársi állást szeretnék megpályázni két helyen egy vidéki városban.
1. A cég bérigény megjelölését is kérte az önéletrajzzal együtt.
Úgy tudom, hogy nem ajánlott sem a motivációs levélben sem az
önéletrajzban megjelölni a bérigényt az inkább személyes találkozás
alkalmával jöhet szóba.
- Ebben az esetben mi a teendő?

- Egy HR munkatárs vagy vezetőnek reális-e a 150 000-170 000 Ft-os bruttó bérigény? Ha az én példámat veszem alapul, mint azt az
önéletrajzomból kitűnik, nem túl sok gyakorlattal rendelkezem ráadásul
több éve nem is dolgoztam.

- A következő kérdésem is ehhez kapcsolódna, Négy éve nem dolgozom és
2005 óta gyesen vagyok, ez a helyzet mennyire hátrány, illetve hogyan
lehet ezt az interjú során kezelni, ha megkérdezik, hogy mit csináltam 3
évig? Hogyan lehet ebből a helyzetből jól kijönni?

- A motivációs levél küldése az önéletrajz mellett ez alapkövetelmény, mert van, amelyik cég kéri és van, amelyik meg sem említi?

Egy, az Európai Unió által kiadott szabvány szerint írtam meg az önéletrajzomat, amit mellékelten elküldök önnek.
Kérném, amennyiben lehetőség van rá véleményezze azt.

Szöllősi Ágnes: Igen, jól tudja, hogy ha nem kérik, akkor nem szokás megadni a jövedelemigényünket, és csak a személyes interjú során szoktak a tárgyaló felek bérről beszélni. DE: ha az állás meghirdetője kéri, akkor saját érdekünkben célszerű a leendő munkáltató kérését teljesíteni, tehát az első jelentkezésünk alkalmával - az önéletrajz mellett - már tájékoztatnunk kell a leendő munkáltatót pontos jövedelemigényünkről.
A bérigénye szerintem reális, de a földrajzi hely, a cég formája, nagysága, a munkakör is befolyásolja a bérigényt. Elvileg már valamivel többet is kérhetne, de az is számít, hogy a hierarchiában hol helyezkedik el a munkaköre, és a cégnél dolgozó többi felsőfokú végzettségű milyen bérkategóriába tartozik.
Azt, hogy négy évig gyesen, gyeden volt, letagadni, diszkréten a témát kerülni, egyáltalán nem javaslom! Igazán nincs mit szégyellnie, amíg gyesen, gyeden volt, tanult! Duplán hasznosan töltötte az idejét, tudatos karrierépítésnek is megfelel az Ön elmúlt négy éve!
Motivációs levél: ha van olyan cég, amelyik kéri, és van, amelyik nem, akkor nem alapkövetelmény! Kísérőlevelet azonban mindig kell írni! Ebben minimum hivatkozni kell arra, hogy hol került meghirdetésre adott pozíció. A pozíciót pontos nevére is hivatkozni kell. Nem kötelező, és nem motivációs levél hosszúságban, de pár szóval le lehet írni, hogy miért szeretnék a fent nevezett munkakörre jelentkezni, miért tartom magam alkalmasnak.