Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Munkapszichológusok szerint is szükséges évente legalább egy alkalommal két hét folyamatos pihenésre menni. Kérdés, hogy nyáron megoldható-e és hogyan? A munka törvénykönyvének szabályozása szerint el lehet menni egy hétnél hosszabb időre, ám nem biztos, hogy nyáron. Dr. Sipos Márta munkajogász kérdeztünk a júniusban "forró" témáról.
Vágólapra másolva!

Éves szinten hány nap szabadsággal rendelkezik a munkavállaló?

- A Munka Törvénykönyve életkorhoz kapcsolódóan, sávosan határozza meg a szabadnapok számát, tehát az alapszabadság nem a munkahelyen töltött évek számától függ. Ennek megfelelően 25 éves kor alatt évi 20 nap alapszabadság jár, ami fokozatosan emelkedik és 45 éves korra éri el a maximumot, ami 30 nap. Ehhez adódik hozzá jogosultság esetén a pótszabadság.

Ha ki szeretnénk venni a nyári szabadságot, akkor a tervezett időpont előtt mennyivel kell szólni a főnöknek?

- A szabadság kiadása alapvetően a munkaadó kompetenciája. A munkavállaló éves szabadságának 75 százalékával ő rendelkezik. A tervezett kiadás előtt 30 nappal értesítenie kell a munkavállalót, mikor veheti ki szabadságát (Igaz, ehhez a munkavállaló előzetes meghallgatása is szükséges). A fennmaradó egynegyed résszel viszont a munkavállaló rendelkezik, ha ezt 15 nappal a tervezett kivét előtt bejelenti a munkaadónak. Így egy évi 20 napos szabadságkerettel bíró munkavállaló 5 napot maga vehet ki. Tehát nyáron egy hétre biztosan elmehet a saját maga által meghatározott időpontban. A szabadságkiadásnál másik fő szabály: Az éves szabadság kettőnél több részletben csak a munkavállaló kifejezett kérésére adható ki. Tehát a szabadságot a munkáltató nem aprózhatja el önhatalmúlag, a jog szerint mindenkinek jár legalább 2 hetes, összefüggő szabadság.

Mi történik, ha a munkaadó kiadta a szabadságot 30 nappal korábban, de visszakozik. Mindeközben a munkavállaló már szállást foglalt, és kifizette a repülőjegyet?

- Csak rendkívül indokolt esetben történhet és ebben az esetben a munkaadónak meg kell térítenie a munkavállaló kárát.

Pályakezdőként is jár szabadság a nyári hónapok alatt? Hogyan veheti ki az új munkaerő?

- A próbaidő alatt is jár a szabadság időarányos része, de ennek teljes kiadását a munkaadó határozza meg. Ha a munkaadó ragaszkodik ahhoz, hogy a próbaidő alatt nem lehet szabadságra menni, akkor június elsejei munkába állás és 3 hónapos próbaidő esetén elmarad a nyári szabadság.

A szabadság idejére a főnök feladata megfelelő helyettesről gondoskodni, vagy a dolgozónak a feladata helyettest keresni?

- Bár számos cég testálja előszeretettel dolgozóira a szabadság alatti helyettesítések egymás közti megszervezését és a feladatok szétosztását, jogilag sajnos tévúton járnak. A munkaszervezés, ezzel együtt a helyettesítés megszervezése és a szabadságolási tervek elkészítése is a főnök feladata a Munka Törvénykönyve 102-103 paragrafusa szerint. A jog szerint így elvben a főnök irányíthat át másik munkaterületre, ha a távol lévő kollégák szabadsága a munkaszervezés érdekében azt indokolja. A helyettesítés tényét írásban kell közölni a dolgozókkal.

A nyári helyettesítéskor kötelezhető-e a dolgozó az eredeti pozíció mellett vagy helyett alacsonyabb képzettséget igénylő és presztízsű munkakör ellátására?

- A dolgozót a főnök utasíthatja, átirányíthatja, hogy ideiglenesen más területeken is dolgozzon. Nem oszthatja be azonban számára előnytelen helyzetbe és körülmények közé. Például átmeneti ideig sem "fokozhatja" le középvezetői szintről vagy könyvelői pozícióból recepcióssá. A munkavállaló legfeljebb 44 napon át kötelezhető helyettesítésre.

Vissza lehet-e rendelni a dolgozót a szabadságról? Amennyiben igen, milyen helyzetben és körülmények között?

- Vissza lehet rendelni a dolgozót a szabadságról. De kizárólag akkor, ha ennek rendkívüli oka van és a munkáltató egyértelműen bizonyítani is tudja a visszahívás szükségességét. Ilyen körülmény lehet például egy olyan munkatárs váratlanul bekövetkezett halála, akit szakértelmével csak a szabadságról visszahívott dolgozó tud pótolni. A munkáltatónak emellett további kötelezettségei vannak a szabadságról visszahívott dolgozóval kapcsolatban. A cég köteles megtéríteni a dolgozó számára a szabadság megszakítása kapcsán felmerült összes költségét-például a váratlan munkába állás miatt a gyermekekre felügyelő babysitter napidíját, vagy a horvát tengerpartról hazatérni kényszerülő dolgozó repülőjegyének árát is.

Takács Gabriella

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről