A terhesség kezdetétől védett a női munkavállaló

Vágólapra másolva!
A gyermeket váró munkavállalók, a kismamák közül sokan bizonytalanok, milyen jogaik vannak ebben az időszakban, mit tehet meg velük a munkaadó és mit nem. Mikortól számít a felmondási védelem és meddig tart? Milyen juttatások vehetők igénybe? Mennyivel kell emelni a fizetést a visszatérés után? Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogász válaszol a leggyakoribb kérdésekre.
Vágólapra másolva!

Mikortól élvez felmondási védettséget egy kismama? A terhesség megállapításának pillanatától?

A megfoganás pillanatától védett a munkavállaló, rendes felmondással nem bocsátható el. Vagyis az elbocsátása akkor is jogszerűtlen, ha sem ő, sem a vezető nem tudott a terhességről, és csak utólag derül ki a terhesség ténye.

Ha a próbaidő alatt derül ki, hogy terhes a munkavállaló, akkor elbocsáthatja a cég?

Igen, azonnali hatályú felmondással, őket nem védi a jogszabály.

A próbaidősökön kívül még kik azok, akiket terhességük ellenére is el lehet bocsátani?

A kölcsönzött munkavállalók és a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatottak munkaviszonya megszűnik, ha letelik a határozott időtartam.

A kismamáknak mennyi szabadság jár az orvosi vizsgálatok miatt? A munkáltatónak ki kell fizetni az elmaradt munkaórákat?

Napokban nem mérik a kismamáknak járó szabadságot, a munkáltatónak a kötelező orvosi vizsgálatokra el kell engedniük a dolgozót. Egy mesterséges megtermékenyítéssel teherbe eső nőnek például - ha szükséges - havonta akár 20 napot is biztosítani kell. Az ilyen jellegű eltávozások egyébként munkaidőnek számítanak, vagyis nem vonhatnak bércsökkenést maguk után.

Ha az orvos azt javasolja, hogy 8 helyett csökkentsék 6 órára a dolgozó munkaidejét, akkor ez vonhat automatikus bércsökkenést maga után?

Nem, a terhes nőnek nem csökkenhet a fizetése emiatt.

A terhesség ideje alatt áthelyezhetik a kismamát másik helyiségbe vagy más munkakörbe?

Csak akkor, ha ezt az orvos javasolja, és a munkavállaló is beleegyezik, bére viszont nem lehet ekkor sem alacsonyabb. Ha a munkáltató nem tud az orvos által javasolt munkakörülményeket biztosítani, akkor fel kell mentenie a munkavégzés alól. Például ha a terhesség után is csak álló munkát tud biztosítani számára vagy olyat, ami során vegyi anyagokkal dolgozik, és ez egészségügyi-munkavédelmi szempontokból tilos. Ekkor - ha nem tud megfelelő munkakört biztosítani - haza kell küldenie az illetőt, és az otthon töltött időre az egyébként is kifizetendő munkabért kell biztosítania számára.

Túlóráztathatja a munkáltató a kismamát?

A gyermek egy éves koráig nem. Utána is csak akkor, ha az a dolgozónak megfelelő. A munkavállaló nyugodtan visszautasíthatja a rendkívüli munkavégzést például abban az esetben, ha a gyermeke beteg vagy épp nem tudja kire rábízni.

Legkorábban mikor hagyhatja abba a munkát?

Négy héttel a szülés előtt. Kivételt ez alól a veszélyeztetett terhesek jelentenek. Ők azonnal abbahagyhatják - orvosi intézkedésre - és elmehetnek táppénzre.

Mennyi ideig maradhat maximálisan otthon a kismama - a hivatalos terminológiával fizetés nélküli szabadságon? Ez idő alatt dolgozhat?

A gyermek három éves koráig fizetés nélküli szabadság jár. Az első két évben nem dolgozhatnak, a harmadik évben viszont igen, akár nyolc órát is. Ez idő alatt a kismamák vállalhatnak más cégnél is munkát. Ez esetben egyébként a 'fő munkáltató' köteles őket visszavenni a fizetés nélküli szabadság - vagyis a 3 év - leteltét követően.

Mennyi fizetett szabadság jár annak, aki 3 évig otthon marad a gyermekével? Ezeket a napokat mikor kell kivenni? Pénzért megváltható?

Fizetett szabadság a szülési szabadság idejére, majd a fizetés nélküli szabadság első évére jár. Ez a munkavállaló korától függően 20-30 nap lehet. Ez a munkáltatónak ki kell adni a fizetés nélküli szabadság leteltekor-megszakításakor. Vagyis hiába akar azonnal dolgozni az anya 3 év után, ezeket a napokat még ki kell vennie. Pénzért egyébként ez a szabadság nem váltható meg.

Milyen anyagi juttatásokra jogosult fizetés nélküli szabadsága alatt?

Anyasági támogatás- ez egy egyszeri juttatás, amelyet a szüléstől számított 180 napon belül kell igényelni.
TGYÁS - a korábbi fizetés 70 százaléka, melyet az anya a szülés után 168 napig kap
GYED - a korábbi fizetés 70 százaléka, maximum 96 ezer forint, amelyet az anya a gyermek két éves koráig kap
GYES - havi 28 ezer forint, amelyet az anya a gyermek 3 éves koráig kap

A munkáltatónak mindenképp a régi munkakörbe kell visszavenni a kismamát?

Igen, ha nem állapodnak meg a felek, ellenkező esetben nyugodtan fordulhat bírósághoz a dolgozó.

Milyen esetekben tekinthető jogszerűnek az, hogy nem veszik vissza a dolgozót?

Ha jogutód nélkül szűnik meg a cég, ha létszámcsökkentés volt és az a kismama munkakörét is érintette, ha megváltozott a munkavégzés helye és ott a kismama nem tud munkát végezni (keletről nyugatra települ át).

Kell-e emelni a dolgozó bérét visszatérése után, és ha igen, milyen mértékben?

Kell, ráadásul ugyanolyan mértékben, mint a többiekét. Egészen pontosan az átlagos bérfejlesztés mértékében.

Mennyi idő után mondhatnak fel neki legkorábban?

A felmondási idő nem kezdődhet el, csak a visszatérés után 30 nappal. Ha valakit a kérdéses egy hónap után - átlátszó indokkal - azonnal elküldenek, érdemes ügyvédhez fordulnia. A bírói gyakorlat ugyanis komolyan bünteti azokat a munkáltatókat, akik olyan kismamáknak mondtak fel, akik egyébként rendeltetésszerűen betöltötték munkakörüket, és munkájukban semmi kifogásolható nem volt.

Kinek és mennyi pótszabadság jár?

Egy gyermek után évi két nap jár. Az apa és az anya egyaránt jogosult rá. Tulajdonképpen az kapja, aki úgy nyilatkozik: ő az, aki a gyermek nevelésében nagyobb szerepet vállal. Értelemszerűen az anya otthonléte esetén az apa veszi ki ezeket a napokat. Nem árt tudni, hogy a pótszabadság igényléséhez ki kell tölteni egy nyomtatványt, amelyet a munkáltatótól kell igényelni.

Oroszi Babett