Nem lehet a károkozást levonni a munkabérből

Vágólapra másolva!
Egy benzinkútnál dolgozó olvasónk azt panaszolta munkajogi szakértőnknek, hogy a tankolást nem fizetők által okozott kárt fizetésükből vonják. A munkáltató gyakorlata jogellenes, csak bíróság előtt érvényesíthető az okozott kár. Dr. Sipos Márta ügyvéd válaszaiból kiderül további, hogy a felmentési időre átlagbér jár, a "zsebbe fizetett" összeg odaveszik.
Vágólapra másolva!

Jogellenes bérlevonás benzinkútnál

Benzinkúton dolgozom 8 éve. Az éppen aktuális üzemeltető ( ill. üzemeltető hangulatának) függvényében változik a tankolást nem fizetők által okozott anyagi kár "felelősségének" vállalása, ill. a dolgozókra való áthárítása. Létezik-e jogszabály ilyen esetekre, kötelessége-e a dolgozónak a saját hibáján kívül történő üzemanyag lopás megfizetése? Munkaszerződésünkben ezzel kapcsolatos külön kitétel nem szerepel.

Dr. Sipos Márta: Jogszerűtlen a munkáltató gyakorlata, nem lehet az okozott kárt a munkabérből levonni. A munkáltató a munkaügyi bíróság előtt érvényesítheti a kártérítési igényét és bizonyítani kell, hogy szándékosan vagy gondatlanul okozták a kárt, és természetesen hogy az érintett munkavállaló okozta. Munkaügyi felügyelettől kérhetnek segítséget a munkabér nem megfelelő megfizetése miatt.

Nem lehet egyszerre két jogviszony közalkalmazottként

Közalkalmazottként szeptember 1-től dec.31-ig a felmentési időmnek azon részét töltöm, amelynek idejére a munkáltató köteles felmenteni a munkavégzés alól (nyugdíjas leszek). Lehet-e ez idő alatt ugyanazon intézménynél megbízási díjjal heti maximum 8 órában dolgozni polgári jogviszony keretében?

Dr. Sipos Márta: A Kjt. 42.§ alapján a munkakörére más jogviszonyt nem létesíthet a közalkalmazottal a munkáltató. (Kjt: a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény - a szerk.)

A felmentési időre átlagbér jár, nem teljes munkabér

Július 31-i hatállyal megszűnt a munkaviszonyom. Felmondási idő 30 nap, melynek feléről én rendelkezhettem. Nem rendelkeztem, mert főnököm annyit kért, hogy júliusi hónapban 2 napot dolgozzak, a fennmaradó munkaidőmet pedig a 9 nap szabadságomból és a meglévő túlóráimból vonják majd le.Így a júliusi hónapot papíron végigdolgoztam kiírva a maradék 9 nap szabadságommal és a fennmaradó túlórákkal.
Kérdésem az lenne, hogy erre a hónapra átlagbért vagy a teljes bért kell-e kifizetniük.
Ők azt mondják, hogy erre a hónapra átlagbért fizetnek. De ha teljes hónapot végig dolgoztam papíron, akkor nem teljes bért kell fizetniük? Csak a szerződésben megjelölt összeget fogják kifizetni? A hivatalos összegnél ugyanis "zsebbe" többet kapok szóbeli megállapodás alapján.

Dr. Sipos Márta: A munkavégzés alóli felmentés idejére átlagkereset jár, amit a kifizetett és szabályosan dokumentált ("fekete" munkabér nem tartozik ebbe a körbe) bér alapján számítanak ki. Kivéve a szabadságot, amelyre a távolléti díjat fizetik.

Mindenki kilépett az üzemi tanácsból. Hogyan tovább?

Cégünk üzemi tanácsa 11 tagú, de nemrég 4 tag egyidejűleg kilépett. Megszűnt-e a üzemi tanács?

Dr. Sipos Márta: Igen, de a Munka törvénykönyve 56.§ szerint új ÜT választást kell tartani.

Nem lehetséges áthelyezéssel felvenni

Egy óvoda vezetője vagyok és kérdésem, hogy lehet-e áthelyezéssel felvenni egyházi óvodából önkormányzati óvodába óvodapedagógust és mi ennek a menete?

Dr. Sipos Márta: A Munka törvénykönyve. és a Kjt. között nincs áthelyezésre mód, az egyik jogviszony megszűnik, a másik új jogviszony létrejön, és nem lehet az előző jogviszonyt beszámítani. (Az átjárás a két törvény között kizárólag jogutódlásnál lehetséges.)

Munkajogi kérdéseiket a [email protected] e-mail címre várjuk.