Egy évnél hosszabb nem lehet a felmondási idő

Vágólapra másolva!
A szabadságot napban mérik és nem órában - válaszolt Dr. Sipos Márta ügyvéd szakértőnk egy olvasónknak, akinek órában tartják nyilván szabadnapjait és gondja van a kivétellel. A munkajogász válaszaiból kiderül, a maximális felmondási idő egy év lehet, ha a munkaadó mond fel, akkor pedig az alap 30 nap.
Vágólapra másolva!

Próbaidő alatt kék könyvvel - bejelentés nélkül

Szeretném megtudni jogos -e az, hogy a munkáltató a 3 hónapos próbaidő alatt nem jelent be, bár a kék kiskönyvet magamnál kell tartani, de nem használják! Elég sok vendéglátó egységben így állnak a munkavállalóhoz!

Dr. Sipos Márta: Még az egy napos munkaviszonyt is kötelező bejelenteni. Kérje a munkaügyi felügyelet segítségét.

Egy évnél hosszabb nem lehet a felmondási idő

Lehet-e 1 évnél hosszabb a felmondási idő, ha igen, milyen esetben?

Dr. Sipos Márta: A Munka törvénykönyve 92. paragrafusa szerint nem lehet egy évnél hosszabb.

A szabadságot nem órában mérik

Tudomásom szerint a szabadságok naptári napban vannak megadva, és nem órában. Sajnos annál a cégnél ahol dolgozom, órába számítják át a szabadságot. Mivel két műszakban 06-17-ig és 1855-0555ig dolgozom, igazán nem is tudom,hogy meddig tart a fél műszak a 60 perces szünetet is ledolgoztatják. Ha fél nap szabadságra szeretnék menni, fogalmuk sincs arról hány órakor is kellene elengedniük.

A kérdésem az lenne, hogy törvényes-e a szabadságolás órákba való átszámítása, és ledolgoztathatók-e teljes mértékben a szünetek. Milyen kiskapuk léteznek a munkáltató részére, amivel ki tud bújni a jogszabályok alól. Mit lehet ilyen helyzetben tenni.

Dr. Sipos Márta: Ha a munkaközi szünet a munkaidőbe nem számít bele, azt ilyen esetben le kell dolgozni. A szabadságot napokban kell számítani és kiadni, fél napot nem enged a szabály kivenni. Azt legfeljebb a lecsúsztatott munkaidőben lehet kérni és kapni.

Gyermek utáni szabadságkivétel

A gyermekek után járó szabadságot ki veheti ki? Mivel a férjem dolgozik, én pedig GYED-en vagyok ésszerű lenne, hogy ő, mivel ő nincs itthon. 3 gyerekünk van. De a könyvelő szerint ez csak a munkáltató akaratán múlik.

Dr. Sipos Márta: A szülők írásbeli nyilatkozata dönt, más nem számít.

Felmondási idő, ha a munkavállaló lép le

2007 október közepétől dolgozom a munkahelyemen, közös megegyezéssel szeretnék felmondani, viszont nem tudom, hogy a munkaadóm hány nap felmondási idő ledolgozására kötelezhet.

Mostani munkahelyemen 25 éve dolgozom köztisztviselőként. Szeretnék munkahelyet változtatni. Jogilag mi a különbség az azonnali "kilépéssel" történő munkaviszony megszüntetés és a felmondás között. Jár-e hátránnyal és milyennel az azonnali kilépés, vagy mindkét fenti esetben a munkáltatóm élhet-e a 30 + 60 napos felmondási idővel? Amennyiben van jogi lehetőség részemről az azonnali munkaviszony megszüntetésére, azt milyen formában tudom megtenni?

A köztisztviselő lemondhat, ez esetben 60 nap a lemondási idő, amit közös megegyezéssel lehet rövidíteni. Egyébként közös megegyezéssel lehet azonnali hatállyal megszüntetni a jogviszonyt.

Dr. Sipos Márta: 30 nap az alap-felmondási ideje.

Tanulás munka mellett

Munka mellett iskolába járok, és milyen formában tudnék a rendes szabadság mellett mást is igénybe venni.

Dr. Sipos Márta: A tanulmányi munkaidő-kedvezményre a Munka Törvénykönyve 115. paragrafusa vonatkozik.

Munkajogi kérdéseiket a [email protected] címre várjuk. Igyekszünk mihamarabb válaszolni. A kérdéseket bizalmasan kezeljük. Az esetlegesen publikált kérdésekből és válaszokból minden beazonosítást lehetővé tevő adatot (személyes adatok, cégnév stb.) kiveszünk.