Nem csökkenthető egyoldalúan a munkabér

Vágólapra másolva!
A negyedéves profit elmaradása sem ok arra, hogy a munkaadó egyoldalúan csökkentse a dolgozók bérét. Próbaidő alatt még betegállományban is kirúghat a munkaadó. Dr. Sipos Márta munkajogászhoz érkezett kérdésekből szemezgettünk.
Vágólapra másolva!

A profit csökkenése nem ok a munkabércsökkentésre

Egy kft.-nél határozatlan időre szóló munkaszerződéssel dolgozom, munkaköri leírás nélkül. A vezetőség nincs megelégedve a profittal, így a fizetésünket 25 százalékkal csökkenti, és a napi 8 órás munkaidőt is megváltoztatja.
Kérdésem: Milyen jogos követelés illet meg, mint munkavállalót? Csökkenthetik-e a béremet? Milyen pótlékok járnak? Ha szabadság miatt helyettesítjük egymást, akkor a napi 10 óráért milyen pótlék jár?

Dr. Sipos Márta: A Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók esetében sem a munkabért, sem a munkaidő beosztást nem változtathatja a munkaszerződéstől eltérően egyoldalúan a munkáltató. A munkaügyi felügyelőségen kérhetnek ellenőrzést.

Próbaidő alatt a betegállomány sem ment meg

Próbaidőmet töltöm, forrónak éreztem a helyzetet körülöttem, elmentem egy adott napon betegállományba, és az ezt követő napon postázták a felmondásomat. Erre az esetre is érvényes-e a kirúghatatlanságom, vagy a próbaidő más eset? Valamint orvoshoz járásra használhatom-e a céges autót, és telefont a betegállományos időszakban?

Dr. Sipos Márta: Próbaidő alatt bármelyik fél indokolás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a jogviszonyt. A betegállomány sem hosszabbíthatja meg azt és a céges juttatás a jogviszony megszűnésétől nem járna.

Felmondási idő: a megegyezés döntő

Jogszerű-e, ha egy cég a munkavállalóval olyan munkaszerződést kötött,
amelyben a felmondási idő a munkáltató részéről 1 hónap, míg a munkavállaló részéről 3 hónap? Kollektív szerződés nincsen. Vagy pedig ilyen esetekben - az aláírt munkaszerződéstől függetlenül - mindkét részről egy hónap a felmondási idő?

Dr. Sipos Márta: A felek megállapodása azért érvényes, mert azt mindketten aláírták. Ha sérelmezi a kikötött felmondási időt, esetleg a Munkaügyi Bírósághoz fordulhat.

Gyeden máshol is lehet dolgozni

Kislányommal jelenleg gyeden vagyok otthon, augusztusban tölti be a 2. életévét, és gyes mellett szeretnék visszamenni dolgozni teljes munkaidőben, mert sajnos ez szükséges a megélhetésünkhöz. A munkáltatóm azonban levélben értesített arról, hogy amint visszamegyek dolgozni, felmondja a munkaviszonyomat. (Jelenleg státuszom van, köztisztviselő vagyok.)

Szeretném megkérdezni, hogy ha gyes mellett megyek vissza dolgozni, védettséget élvezek-e a felmondással szemben? gyesen védve van az anyuka, de munka melletti gyesen is? Azt is szeretném tudni, hogy a munkáltató köteles-e engem visszavenni ebben az esetben? Ha nem, úgy ezt mivel indokolhatja? Másik munkahelyet egyelőre nem szeretnék keresni, mivel szeretnék még több gyermeket is vállalni.

Dr. Sipos Márta: Valóban védett, és jogszerűen felmentéssel nem szüntethetik meg a jogviszonyát ( de ha például a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, nem lesz védettsége).

Gyes mellett ott dolgozhat a kismama, ahol foglalkoztatják, ha az eredeti munkáltató nem akarja, akkor máshol kereshet munkát. Ahol azonban a gyes mellett dolgozik, nem szüntethetik meg a munkajogviszonyát, mert gyes-en van. Az "eredeti" munkáltató akkor köteles foglalkoztatni, ha a gyes megszüntetése, vagy a gyed lejárta után vissza akar jönni dolgozni, ez esetben 30 napig védett a felmondás ellen. Munkaügyi Bíróság előtt kell a munkáltatónak bizonyítani a felmondás valódiságát és okszerűségét, elegendő azonban pl. az elrendelt létszámleépítésre hivatkozás...

Rendkívüli munkavégzés

Amennyiben a munkavállaló 18 órától másnap reggel 6 óráig készenlétben van, és ezen idő alatt rendkívüli munkavégzést rendelnek el számára, akkor erre jár az éjszakai pótlék? Azaz megkapja az 50 %-os rendkívüli munkavégzésért járó pótlékot (hétköznap), de mellé az éjszakai pótlékot is? Azaz pótlékra pótlék jár?

Igen.