A munkajogász válaszolt olvasóinknak

Vágólapra másolva!
A felmondás fajtáiról és azok következményeiről többen is érdeklődtek Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogásznál. Amint válaszaiból kiderül, gyes alatt más cégnél is lehet dolgozni, terhesen, táppénzen nem lehet felmondani, rendkívüli felmondás indoklására pedig nincs sablon "varázsszöveg".
Vágólapra másolva!

Rendes felmondás és közös megegyezés

Mi a különbség a munkáltatói rendes felmondás ill. a közös megegyezés között? Főleg anyagi szempontból érdekel.
20 évet dolgoztam egy szolgáltató cégnél, átszervezés miatt felmondás alá kerültem. Már nem tudnak munkát adni, de azt mondták, hogy csak akkor tekintenek el a felmondási idő (4 hónap) letöltése alól, ha a közös megegyezést választom. Jelenleg nincs új munkám. Melyik típusú felmondással járok jobban?

A rendes felmondás esetén a felmondási idő leteltét követően szűnik meg a jogviszony és a törvény szerint jár a végkielégítés is, de a felmondási idő felét le kell dolgozni. Közös megegyezés esetén a megszűnés időpontja bármi lehet, nem jár felmondási idő és végkielégítés, de eltérő megállapodást köthetnek a felek.

A gyes alatt más munkahelyen is lehet dolgozni

Kérdésem annyi lenne, hogy gyes alatt dolgozhatok-e rendes munkaszerződéssel más munkáltatónál, mint ahonnan eljöttem szülni, úgy hogy annál a cégnél ahonnan eljöttem szülni nem fog megszünni a jogviszonyom? (Ott jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok.)

Igen, dolgozhat és a gyes alatt nem szüntethető meg a jogviszonya.


Táppénzen és terhesen nem mondhatnak fel

A kérdésem az lenne, hogy jelenleg táppénzen vagyok mivel gyermeket várok. A munkáltatóm, akihez be vagyok jelentve 8 órás munkaviszonyba, közölte velem, hogy felmond nekem. Ha felmond, és elmegyek munkanélkülire akkor is megkapom szüléskor a gyed-et? Mit tegyek?


Jogellenes a felmondás, kivéve, ha lejár a határozott idejű munkaszerződése.


Óvodai átszervezés

Óvodapedagógus vagyok egy vidéki óvodában. Önkormányzatunk szeptembertől azt tervezi, hogy városunkban az óvodák vezetését 1 "csúcsvezetővel" oldja meg, így a tagóvodákban helyettesre lesz csak szükség. Az eddigi vezetőnknek így megszűnik a kinevezése /ebben az évben egyébként is vezetőválasztásunk lenne/. Az a kérdésem, hogy felmondhatnak-e ezért valamelyik beosztott óvónőnek, hogy -a vezetői állás megszűnése miatt- a volt vezetőnk ismét csoportban, beosztott óvónőként dolgozhasson? Tulajdonképpen a vezetői állásokat, és pénzbeli juttatásaikat akarja az önkormányzat csökkenteni, nem a csoportban dolgozó pedagógusokét.


A kinevezett vezetőnek fel kell ajánlani - ha megvan - az eredeti munkakörét, és felajánlani csak üres állást lehet. Ha a fenntartó a létszámról másképpen rendelkezik, akkor lehet annak határozatban, önkormányzati rendeletben van helye, akkor kérjenek újra segítséget (van az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak saját Közvetítői Tanácsadó Szolgálata is).

Ebédidő szabályozása

Én a munkahelyemre úgy mentem oda 2 évvel ezelőtt, hogy a munkaidő 8-16-ig van. Ebbe benne van az ebédidő is.
Most a főnököm kitalálta, hogy más munkahelyen le kell dolgozni az ebédidőt, így nálunk is le akarja dolgoztatni. Így a munkaidőmet ki akarja tolni fél 5-ig. Persze ugyan annyi bérért, mintha 4-ig dolgoznék. Nem járok ki a munkahelyemről ebédelni, az esetek 90 %-ában bent eszek, rendelem az ebédet. Fél órát nem is szoktam ebédelni. Van, hogy annyi munkám van, hogy 10 perc alatt meg kell ennem az ebédemet, azt is már délután.
Ha nem maradok fél 5-ig, akkor levon a fizetésemből.
Ez szabályos? Mit lehet ilyenkor tenni?

Ha megállapodtak arról, hogy a munkaközi szünet (amit ebédszünetnek neveznek) beleszámít a munkaidőbe, jogtalan a munkáltató eljárása Ha azonban nincs ilyen megállapodás, akkor a munkaidőbe nem számít bele a munkaközi szünet időtartama.

Rendkívüli felmondás: nincs sablonszöveg

Munkavállaló rendkívüli, azonnali felmondása esetén kaphat-e végkielégítést, mehet-e munkanélkülire. Indokként megjelölni mi a "jó" szöveg.

Nincs "sablon" indokolás, ha nem várható el a másik fél magatartása miatt a jogviszony fenntartása, akkor mondhat fel a munkavállaló rendkívüli felmondással. Bíróság előtt bizonyítani kell, alapos és jogszerű-e a felmondási ok, és ha az sikeres, jár a végkielégítés és a felmondási idő.