A munkajogász válaszolt olvasóinknak

Vágólapra másolva!
A munkáltatónak jeleznie kell, ha ellenőrzi a dolgozók e-mailezését. Táppénz alatt telik a felmondási idő. A munkavállalónak be kell jelentenie, ha máshol is dolgozik. Többek között ezeket a válaszokat adta olvasói kérdésekre Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogász.
Vágólapra másolva!

Munkahelyi e-mailezés ellenőrzése

Munkahelyen dolgozok számítógéppel, internet, levelezés is van. A kérdésem az lenne, hogy a munkáltatónak/főnöknek van-e joga a személyes levelezési jelszavak elkérésére, ezzel természetesen bármikor a levelezésbe tekinteni, akár kívülről.
Gondolom, a munkahelyi levelekbe betekinthet, de a hozzájárulásom nélkül is? Az email postafiók jelszavát is elkérheti? Mert így bármikor hozzáférhet a levelekhez tudtom nélkül, illetve felhasználhatja az e-mail címet (ami az én személyemhez köthető, hiába céges)arra amire akarja, pl: küldhet az én nevemben bármit, vagy egyéb "csúnya" dolgokat is csinálhat.

Dr. Sipos Márta: A személyiségi jogok védelme miatt a munkáltatónak előzetesen fel kell hívnia a figyelmet arra, hogy ellenőrizni fogja a levelezést. Azt azonban nem kötelező megengedni, hogy munkaidőben, a saját tulajdonában lévő gépeken a munkavállalók magáncélú tevékenységet folytassanak.

Telik a felmondási idő táppénz alatt

Beadtam a felmondásomat (rendes felmondás) a munkáltatómnak. A felmondási időm 35 nap. A kérdésem az lenne, hogy a felmondási idő alatt elmehetek-e betegállományba? Vagyis, hogy a betegállomány (betegszabadság) beleszámít-e a felmondási időbe? Mi van akkor, ha a felmondási idő lejártát követően is betegállományban vagyok?


Dr. Sipos Márta: Ha keresőképtelen lesz, akkor a felmondási időbe beszámít a betegszabadság- táppénz időtartama. Most passzív jogon is jár 3 hónapig a táppénz, tehát a jogviszony megszűnése után még azt kaphatja.


Be kell jelenteni a további állásokat

Közalkalmazottként oktatok egy egyetemen, kötetlen munkaidőben. Emellett munkavégzésre irányuló jogviszonyban dolgozom egy cégnél. Kérdésem, hogy lehet-e több főállásról beszélni (tudtommal megszüntette az Mt. ezt a kategóriát)?
Megfelelő-e, ha az utóbbi jogviszony vonatkozásában egy részmunkaidős, kötetlen munkaidejű munkaszerződést kötök a foglalkoztató Kft-vel? Fel lehet-e tüntetni, hogy főállású, részmunkaidős jogviszonyról van-e szó? (A jogi szakvizsga gyakorlati ideje vonatkozásában az irányadó kormányrendelet azt írja, hogy a foglalkoztatónak nyilatkoznia kell, hogy főállásban foglalkoztat jogi munkakörben).

Dr. Sipos Márta: A Kjt. szabályai szerint a közalkalmazottnak be kell jelenteni, ha más munkáltatóval bármilyen jogviszonyba lép. Ennek lehetnek következményei is, de ezt a munkáltatóval beszélje meg. Valóban nincs már fő- és másod, mellékállás kategória, van a (fő) jogviszony és a további jogviszonyok. Attól függően kell járulékot, EHO-t fizetni, hogy ki milyen jogviszonyban visel még ilyen terhet. A MÁK minderről tud Önnek információt adni.

Visszatérés szülés után

2006. május 26-tól Gyeden vagyok. 2008. január 1-től szeretnék visszamenni dolgozni (tanítónő vagyok). Köteles-e a munkáltatóm visszavenni? (határozatlan idejű kinevezésem van) A munka mellett igényelhetem -e a Gyest is?

Dr. Sipos Márta: A munkáltató, ha a munkavállaló bejelenti, hogy vissza akar jönni a gyed-ről, köteles a kinevezése szerint foglalkoztatni. A gyes ideje alatt lehet 8 órás munkaviszony is.

Éjszakai munka számítógépen

Van-e olyan munkajogi, vagy törvényi előírás, szabály, amely arról rendelkezik, hogy nem lehet éjszaka foglalkoztatni egy dolgozót irodában, egyedül. A munka jellege számítógép és nyomtató segítségével, adminisztratív feladat. A felügyeletet, amely minden órában telefonon történik, kb. 500 méter távolságban van.

Dr. Sipos Márta: Nincs. Kérje a munkavédelmi kockázatértékelési szabályzatot, abban lehet még valamilyen szabály.

Mikor jár a felmentési idő?

2007. január 1-ét megelőző időben közalkalmazotti jogviszonyból, 36 évi munkaviszony után rokkantsági nyugdíjba kerültem.
Kérdésem, hogy ilyen esetben milyen módon szűnik meg a munkaviszony, jár-e felmentési idő ill. a munkáltatónak ki kell-e fizetnie a felmentési időre járó juttatást?

Dr. Sipos Márta: Kérje az egészségügyi alkalmatlanság miatti felmentését, ez esetben jár a felmentési idő.

Szerkesztette: Karácsony Zoltán