A munkajogász válaszolt olvasóinknak

Vágólapra másolva!
A munkavállaló nem kötelezhető saját helyettesítésének megszervezésére és szintén nem írható elő neki, hogy otthon állandóan legyen elérhető saját mobiltelefonján. Többek között ezeket a válaszokat adta olvasói kérdésekre Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogász.
Vágólapra másolva!

Nem kötelezhető a munkavállaló helyettesítés megszervezésére

Egy vidéki iskolában dolgozom pedagógusként. Ősztől a helyi önkormányzat képviselője lettem. Néhány alkalommal a képviselői teendőim munkaidőre esnek /pl. testületi ülés/. Munkáltatóm szerint helyettesítésemről magamnak kell gondoskodnom teljes mértékben.Szeretném megkérdezni, hogy helyesen jár-e el a munkáltatóm és milyen jogszabály vonatkozik erre az esetre?

Dr. Sipos Márta: A Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében jogszabályba ütközik a dolgozó helyettesítésre kötelezése.

Összeférhetetlenség jelzése

Munkahelyem egy több telephellyel rendelkező országos cég egyik kis fióktelepe. Milyen lehetőség van annak hivatalos jelzésére, hogy egyik kollégánkkal nem tudunk tovább együtt dolgozni összeférhetetlenség miatt?
Létezik erre valamiféle nyomtatvány?

Dr. Sipos Márta: Rendes felmondás oka lehet a megfelelően dokumentált és bizonyított - nem szubjektív - összeférhetetlenséget jelző munkatársi vélemény. Küldjék el a munkaköri jogkör gyakorlójának azt.


Határozott idejű szerződés: nem számít a táppénz

Segítségét kérem. Van egy alkalmazottunk, akinek határozott idejű munkaszerződése van. A szerződés lejárta előtt 8 nappal táppénzre ment. A szerződés lejártával a munkaviszony megszűnik és a járulékai nem bennünket terhel, vagy addig míg táppénzen lesz a jogviszony nem szűnik meg?


Dr. Sipos Márta: Ebben az esetben a jogviszony megszűnik azzal a nappal, amit a szerződés tartalmaz.


Két helyen is lehet munkaviszony

A jelenlegi munkáltatómnál közös megegyezést aláírva mondtak fel nekem. Így február 15-ig vagyok állományban. Közben találtam egy új állást ahol február 1-én kezdhetnék. Kérdésem, hogy lehetséges-e hogy február 15-ig két helyen is van munkaviszonyom?

Dr. Sipos Márta: Igen.

"Nem akarnak visszavenni gyesről"

Kilenc éve dolgozom egy multi cégnél, ahonnan 2004-ben gyes-re jöttem, a gyesem 2007. márciusában járna le. Múlt héten jeleztem a főnökömnek, hogy szeretnék visszamenni dolgozni, abba a pozícióba és arra a helyre, ahonnan 2004-ben a gyes-re eljöttem. A cég HR-es munkatársától azt a választ kaptam a megkeresésemre, hogy jelenleg nincs üres pozíció. Ilyenkor én mit tehetek? Szeretném megtudni, hogy 9 év után mekkora végkielégítés járna nekem, ha nem vesznek vissza? Ezen felül kell-e a szabadságomat kifizetni? Lehet-e betegállományba mennem azután, ha megegyeztünk?

Dr. Sipos Márta: A munkáltató köteles az eredeti munkakörében továbbfoglalkoztatni. A fizetés nélküli szabadság után ki kell adni a szabadságát és az időközbeni bérfejlesztésnek megfelelő mértékben fel kell emelni a munkabérét. 30 napig nem mondhatnak fel, és azt akkor tehetik meg, ha valós és okszerű indoka van.

Rendkívüli felmondás: ha nem fizetnek magánnyugdíjpénztárba

Tudomásomra jutott hogy munkáltatóm lassan egy éve nem teljesíti a magánnyugdíjas befizetéseimet. Elegendő ok ez ahhoz hogy egyoldalúan a törvény által meghatározott felmondási idővel kilépjek ?

Dr. Sipos Márta: Szólítsa fel írásban, határidővel, ha eredménytelen, lehet rendkívüli felmondással élni.

Nem kötelezhető a dolgozó otthoni, "mobilos" készenlétre

A munkahely tiltja a munkában saját mobil használatát, de otthon elérhetőnek kell lennünk. Ha nem kapcsolom be otthon saját mobilomat, akkor azért fegyelmit lehet adni?

Dr. Sipos Márta: A munkáltató nem kötelezheti otthoni készenlétre, viszont elő lehet írni, milyen eszközt, tárgyat, értéket vihet be a dolgozó a munkahelyre.