Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Táppénzen levő vezetőnek nincs utasítási joga - munkajogi válaszok

Vágólapra másolva!
Az utóbbi napokban beérkezett kérdésekre válaszolt Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogász. Egy olvasó arról érdeklődött, milyen következményekkel lehet távozni a felmondási idő alatt egyoldalúan. Valakinek pedig az okozott gondot, utasíthatja-e őt egy kirúgás előtt álló, táppénzre ment vezető.
Vágólapra másolva!

Táppénzen levő vezetőnek nincs utasítási joga

Arra szeretnék választ kapni, hogy a táppénzes állományban levő vezetőnek van-e utasítási joga? A pontos tényállás az, hogy a Kft ügyvezetője, aki az újság főszerkesztője is, a mai nappal táppénzre ment, egyidejűleg meghagyta, hogy a címoldalt holnap délután kell leadnom. Helyettese nincs. A vezetőt ki fogják rúgni, azért ment betegállományba és félek, én is rosszul jövök ki belőle.

Dr. Sipos Márta: Nincs munkavégzési kötelessége, nincs utasítási joga sem.

Távozás a felmondási idő alatt: következmények

Munkahelyemen október 30-án beadtam a felmondásomat és értesítettem felettesemet az ügyben. Másik munkahelyet találtam, ahol december elsejével kezdhetnék. A gond, hogy a kollektív szerződés alapján a felmondási idő 80 nap. Hogyan tudnám elérni, hogy időben tudjak a másik a munkahelyen kezdeni? Mi történik, ha egyoldalúan nem töltöm le a felmondási időt?

Dr. Sipos Márta: Ha nem tölti le a felmondási időt, követelhetik az arra az időre járó bért Öntől, de bíróság előtt.

Elmaradt pótlékfizetés

Váltóműszakos munkarendben dolgozom, egyéni munkaszerződéssel. Ebben rögzített mértékű pótlékok (50% műszakpótlék, 25% készenléti pótlék szerepel.) szerepelnek. Munkáltatóm a Mt-re hivatkozva nem veszi figyelembe az ő általa aláírt munkaszerződésben rögzített mértékeket. Ezért távolléti díj elszámolásánál az ügyeleti pótlékot nem számolja el. .Jogos ez?
Véleményem szerint ez rendszeres pótlék ezért ez bérpótléknak minősül(MT.151§2.bek.)

Dr. Sipos Márta: Nem helyes gyakorlat, 3 éven belül követelheti a különbözetet.

Közalkalmazotti jogviszony

Egyik kórházi orvosunk aki jelenleg közalkalmazott a jubileumi jutalomnál a MÁV-nál töltött idejének beszámítását is kéri, sajnos nem vagyunk tisztában vele, hogy az 1987. 01.01-től 1997.10.30-ig a MÁV rendelőben ledolgozott idő közalkalmazotti jogviszonynak számít-e.


Dr. Sipos Márta: A Kjt. hatálya alá nem tartozó jogviszonyt csak akkor lehet beszámítani, ha megszakítás nélkül áthelyezésekkel követték egymást a jogviszonyok.

Jár-e jubileumi jutalom?

Munkatársam 31 év munkaviszonnyal rendelkezik. Hét éve dolgozik
közalkalmazottként, ahol minden munkaviszonyát figyelembe vették, így
mára az E10-es kategóriában van a bértáblában. Jogosult - e jubileumi
jutalomra?

Másik kérdésem: Az egyik kollégám jövő áprilisban fog szülni. Valószínűleg táppénzre megy január 1-től. A táppénz idejére vehetek-e fel új munkaerőt? Ha nem, akkor mi lenne a célszerű megoldás ahhoz, hogy ne legyen kiesés a munkavégzés terén? Ha a kolléga fizetés nélküli szabadságra menne, mielőtt megkezdi a szülési szabadságát (azt ugye csak a gyerek várható születése előtt egy hónappal teheti) akkor már felvehetnék a helyére valakit január 1-től? Olyan optimális megoldást szeretnék találni, ami a kismamának és az intézménynek is a legjobb.

Dr. Sipos Márta: A munkáltatói jogkör gyakorlójától elvárható, hogy pontosan tudja, milyen szabályokat kell alkalmazni. A jubileumi jutalom kiszámítását a Kjt. szerint kell végezni, a kollégája nem jogosult rá.
A határozott idejű kinevezés egyik oka a helyettesítés, a forrástól függ, mikortól tudja alkalmazni a távollévő helyettesítésére a másik munkaerőt.

Próbaidő

A munkáltató köteles-e bejelenteni a próbaidő alatt?

Dr. Sipos Márta: Igen.

Próbaidő, határozatlan idejű szerződés

Lehet-e olyan közalkalmazottat határozatlan időre alkalmazni, aki olyan munkakört lát el, amelyhez nincs szakképesítése? Illetve 3 hónapos próbaidő után lehet-e határozatlan idejű
szerződét kötni?

Dr. Sipos Márta: A közoktatási törvény pl. a pedagógus munkakörökre meghatározza, melyiket hol lehet képesítés nélkülivel betölteni. Ha nincs meg az előírt képesítés, akkor lehet pl. kötelezni a munkavállalót annak megszerzésére. A próbaidő nem külön szerződés, hanem ha a határozatlan időre alkalmazott munkavállaló a próbaidőt eredményesen letölti, utána már határozatlan időre alkalmazottnak minősül.

Napi 13 óra munka

Egy nagy cég alkalmazásában állok évek óta mint osztályvezető,de hónapok óta nem tudnak embert felvenni a kilépett dolgozó helyére. Az áruház folyamatos nyitvatartással dolgozik így vasárnap is tehát 2 műszakos. A folyamatos szabadságok miatt még egy ember kiesik a műszakokból, így egyszerűen lehetetlen jogszerűen beosztani őket ill. magamat. Többször előfordult a 13 órás munkavégzés és a munkaidőn felüli hétvégi munkavégzés amit a mai napig nem tudtam kiadni. Kérdésem, hogy ebből a lehetetlen helyzetből - amit nem kívánok tovább elviselni - ki tudok-e lépni rendkívüli felmondással.

Dr. Sipos Márta: Igen, de csak akkor, ha mint vezetőnek nem írták elő, hogy a túl/rendkívüli munkáért nem jár ellenérték, mert Ön osztja be a munkaidejét.

Átalakítható a határozott idejű szerződés határozatlanra

Határozott időre kötöttek velem munkaszerződést, ami 2006. december 31-vel lejár. Három éve, amióta itt dolgozom minden következő év január 1-én meghosszabbították. A félelmem az, hogy 8 hetes kismama vagyok és ha bejelentem ezt a tényt, nem hosszabbítják meg a szerződésemet. Van esetleg valami jogom, hogy meghosszabbítsák a szerződésemet vagy teljesen reménytelen a helyzetem? Mikor kell bejelentenem a munkáltatóm felé, hogy állapotos vagyok?

Dr. Sipos Márta: Munkaügyi bíróság előtt követelheti, állapítsák meg a jogellenes határozott idejű szerződés miatt a határozatlan idejű foglalkoztatást, akkor védettség miatt nem lehet azt megszüntetni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről