A munkajogász válaszolt - munkaidő, pihenőidő a középpontban

Vágólapra másolva!
Hat óra munka után húsz perc pihenőidő jár a munkavállalóknak, ami nem számít be a munkaidőbe. Többek között ezt válaszolta Dr Sipos Márta munkajogi szakértőnk olvasóinktól beérkezett kérdésekre. Néhány kérdést és választ közlünk.
Vágólapra másolva!

Munkaidő, pihenőidő

Határőrként dolgozom, 12 órás műszakban. A problémám a napi szolgálat kezdésénél van. Az rendben van, hogy 15 perccel korábban kell beérkezni, de úgy tudom, hogy ez az idő nem arra van, hogy pl. átadás -átvételre legyen fordítva. Ha viszont arra van fordítva, akkor beleszámít a munkaidőbe, tehát nem 12 órát dolgozom, hanem 15 perccel többet. 4 szolgálatonként + 1 órát, éves szinten kb. 40 órát.
Kérdéseim: szabályos-e ez így? Valaki egyszer azt mondta, hogy a pihenőidőnkben van ez kompenzálva. Ez 45 perc a 12 órából. Lehetséges ez?
Ha ez szabálytalan, akkor visszamenőleg követelhető-e ezek után az órák után az elmaradt bér?

Dr. Sipos Márta: Minden 6 óra munkavégzés után 20 perc pihenőidő jár, a további időben 3 óránként ugyanennyi. Ha nincs eltérő szabály vagy megállapodás, ez az idő a munkaidőbe nem számít bele. Az Mt. 117.§ szerint a kezdő és befejező munkálatok a munkaidőbe beszámítandók! Ha azonban hivatásos állományba tartozik, Önre külön szabályok vonatkoznak. (lehet amúgy közalkalmazott, köztisztviselő...)

8-16 óra: nem adható délutános pótlék

Egy kereskedelmi cégnél dolgozom mint pénztáros. Bejelentve, fix bérrel. Munkaidő-beosztásom 8-16-ig tart. Augusztusig megkaptam a délutános pótlékot szeptemberben már nem, arra hivatkozva, hogy nem dolgozom váltott műszakban, és így
nem jár a pótlék.

Dr. Sipos Márta: Jogos a döntés, nem jár pótlék. Délutáni műszak az, amikor váltja az előző műszakot.

A munkaidő beosztása a munkáltató joga

Fél éve dolgozunk egy multinacionális cégnél, munkaidőnk 9-től 5-ig tartott. Szerződésünkben a munkaidőre vonatkozóan egy mondat áll: A teljes napi munkaidő 8 óra. Kérdésem az volna, hogy ennek értelmében változtathatják -e szerződésen kívül a munkaidőnket 9-től 1/2 6-ig az ebédidőre hivatkozva, amiről nem esik szó a szerződésben (eddig fél óra volt, ezentúl 1 óra lenne). A "teljes napi munkaidő 8 óra" törvényileg szigorúan a munkával töltött időre vonatkozik?

Dr. Sipos Márta: A munkaidő beosztása a munkáltató joga, nem kell róla a munkavállalóval egyeztetni, kivéve, ha a munkaszerződésben másként állapodtak meg. A Mt. szabály : 117. §.
Osztott napi munkaidőről azonban Kollektív szerződés vagy a felek megállapodása rendelkezhet. A munkaügyi felügyelőség tud segíteni.

Felmondási védelem

4 éve dolgozom egy kórházban, most gyereket várok, de veszélyeztetett terhes vagyok, így táppénzen vagyok itthon. Azt hallottam, hogy 3 hónap táppénz után felmondhat a munkáltató nekem. Végleges álláson vagyok. Ha van is védettség a táppénz alatt, az mennyi időre szól?

Dr. Sipos Márta: A keresőképtelenség alatt, maximum a betegszabadság lejártát követő egy évig, a szülési szabadság, gyes, gyed alatt nem lehet rendes felmondással, felmentéssel megszüntetni a jogviszonyt.

Terhesség alatt éjszakai műszakban? - a munkavédelmi felelős vizsgálja

Terhességem 4.hónapjában járok 3. gyermekemmel. Legalább a 8.hónap elejéig szeretnék dolgozni.
Kérdésem a következő: dolgozhatom- e továbbra is éjszakai műszakban?

Dr. Sipos Márta: A munkavédelmi felelős köteles ellenőrizni, hogy nem veszélyezteti-e az éjszakai munkavégzés az egészségi állapotukat. A munkáltató külön rendelkezhet arról, dolgozzon-e vagy sem éjjel.

Gyes alatt nem lehet felmondani

Szeretném megtudni, hogy a Gyes ideje alatt a munkáltató felmondhatja-e munkaviszonyomat, ha határozatlan idejű munkaszerződésem van, ennél a cégnél 4 éves folyamatos munkaviszonyom volt, mielőtt kisgyermekemmel Gyed-re
Mentem.

Dr. Sipos Márta: Nem.