A munkajogász válaszolt - maximális munkaidő, felmondás

Vágólapra másolva!
A munkaidő állt a középpontban Dr. Sipos Márta munkajogászhoz érkezett olvasói kérdésekben. Egy házfelügyelőt például megbízási szerződéssel éjjel-nappali munkában akarnak foglalkoztatni. Orvosként heti 60 óra a plafon.
Vágólapra másolva!

Kizsigerelt házfelügyelő

A kérdésem a társasházak által "alkalmazott" házfelügyelőkre vonatkozik.
Lehet-e olyan megbízási szerződéssel alkalmazni valakit, hogy semmilyen pénzbeli juttatást nem kap, csak a "szolgálati" lakást.
Lehet-e 24 órás (az év minden napján) szolgálatot ill. napi 16 óra készenlétet megkövetelni ?
Lehet-e az alkalmazottat arra kötelezni, hogy pl. betegség miatti távolléte alatt őt a családtagjai helyettesítsék?
Megtagadhatja-e a társasház a lakásba történő bejelentést?
Kell-e fizetni szja-t és egyéb járulékot a lakáshasználat után, ill. a lakáshasználat jövedelemnek számít-e, amit számszerűsíteni kell?


Dr. Sipos Márta: Munkaviszonyban munkaszerződést kell kötni, nem lehet megbízási szerződést. A munkaviszonyban személyes munkavégzési kötelezettség van, max. heti 48 óra munkavégzéssel esetleg ügyelettel/készenléttel együtt. Ha polgári jogi megállapodást kötnek pl. a lakáshasználatra, annak tartalmát a felek szabadon határozzák meg. Ha nem akarja/tudja, ne fogadja el a feltételeket.

Orvosi munkaidő

A feleségem tüdőgyógyász szakorvos, kórházi osztályos orvosként dolgozik. Jelenleg a 2. életévét betöltött kislányunkkal GYES mellett 8 órás munkaviszonyban látja el munkáját. Kötelezhető-e ügyelet ellátására? Ha igen, havonta hány órára ?

Dr. Sipos Márta: Orvos maximum heti 60 órát dolgozhat, az ügyelet teljes időtartama munkaidőnek számít. Havi illetmény is jár.

Elmaradt bérfizetés rendkívüli felmondási ok lehet

A több mint 15-30 napja elmaradt munkabér kifizetése miatt a munkavállaló rendkívüli felmondással megszüntetheti-e munkaviszonyát, és ha igen ez esetben a munkáltatónak milyen kötelezettsége van?

Dr. Sipos Márta: Igen, de előzetesen határidővel hívja fel írásban a teljesítésre a munkáltatót. Ha nem fizet, a munkavállalói rendkívüli felmondásra a felmondási időre járó bért és a végkielégítést is ki kell fizetnie- de a munkavállalónak munkaügyi bírósághoz kell fordulni, ha azt a munkáltató "önként" nem teljesíti.

A leggyorsabb váltás

Három éve dolgozom a jelenlegi munkahelyemen, mint közalkalmazott. Új munkahelyre szeretnék menni, de ez nem közalkalmazotti munkakör. Hogyan tudnék gyorsan kilépni, azonnali felmondással, vagy közös megegyezéssel. Hogyan járok jobban, jár-e a 13. havi fizetés?

Dr. Sipos Márta: A közös megegyezés a legegyszerűbb, ez esetben az időarányosan, törvényesen megillető 13.

Felmentés és az ebédidő ledolgozása

Dolgozónk, előrehozott korengedményes nyugdíjba szeretne menni. Közalkalmazotti szolgálati ideje alapján ezt megteheti. Eltekinthet-e a munkáltató a teljes felmentési idő alatti munkavégzéstől?
Másik kérdésem: Közalkalmazottak esetében az "ebédidő" bele számít-e a munkaidőbe?


Dr. Sipos Márta: Nem köteles a munkáltató felmenteni, de ha megteszi és jogos a felmentési ok - akár a teljes időre mentesítheti a munkavégzés alól. A Mt. 122.§ szerint a munkaközi szünet időtartama nem számít bele a munkaidőbe, kivétel lehet : a saját területükre vonatkozó kormányrendelet, a felek megállapodása vagy a munkáltató rendelkezése szerint.

Vezetői juttatások, bejárás

Vezetői beosztásban dolgozom, vállalati gépkocsit vezetek, napi 200 km-t utazom, mivel a munkahely kb.100 km-re van lakóhelyemtől. Ez időben 3,5-4 órát jelent.
Elszámolható-e útidő, ill. tiltja-e jogszabály, vagy rendelkezés ennek elszámolását, kifizetését? Ugyanez a kérdésem gépkocsivezetési pótlékkal, ill. esetleges üzemanyag megtakarítással kapcsolatban.
Mi a pontos neve, száma, megjelenési időpontja az Mt.153. paragrafus 2.bekezdésben hivatkozott munkába járással kapcsolatos költségeket tartalmazó jogszabálynak?
Étkezési jegyen kívül milyen más bérkiegészítés, v. béren kívüli juttatás, adható /cégünknél ezek a dolgok nincsenek egyértelműen szabályozva, de tudomásul veszik a vonatkozó előírásokat/ adómentesen v. adózottan?


Dr. Sipos Márta: Vezető beosztású részére nem jár rendkívüli munkaidőért külön juttatás, Mt.192.§ (2) bek. A munkába járási idő egyébként általában nem része a munkaidőnek. Az utazási költségeket a 78/1993.(V.12.) Kormányrendelet szerint kell megtéríteni. Az SZJA törvény szabályozza az adó- és a társadalombiztosítási juttatásokra vonatkozó törvény a tb mentesen adható munkáltatói juttatásokat.