Lehetséges e-mailben felmondani? - a munkajogász válaszolt

Vágólapra másolva!
"Az e-mail akkor lehet elfogadott felmondási forma, ha bizonyítani tudja a másik fél, hogy a címzett személyesen átvette, megkapta" - válaszolta olvasói kérdésre Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogász. Az utóbbi napok kérdéseiből és válaszaiból készítettünk összegzést.
Vágólapra másolva!

Felmondás e-mailben: érvényes?

2005.07.15-én határozatlan időre megkötött munkaszerződésemet a munkaadóm rendes felmondással kívánja megszüntetni, s erről re-mailben kaptam értesítést 2006.07.18-i dátummal. A gondom az, hogy 2006.07.10-től szabadságon voltam külföldön, ahol is sürgősségi orvosi ellátásom megkezdődött 07.14-vel és haza kellett jönnöm, ahol is 07.19-vel az orvosom táppénzbe vett, s ez a keresőképtelenségi állapotom 2006.08. 19-ig fennállt. A munkaadóm 2006.08.18-i dátummal postára adta a kilépési papírjaimat, de az írásos felmondás és annak indoklása nélkül, melyet én 08.19-én kaptam kézhez.
Kérdéseim az alábbiak:
- lehet-e E-mail-en felmondani (főleg mivel a munkaadóm tudta, hogy külföldön leszek)
- milyen dátummal léphet érvénybe a felmondás és mennyi felmondási idővel esetemben
- fel kellett-e vennem a munkát 08.21-vel (első munkanap)

Dr. Sipos Márta: Az e-mail akkor lehet elfogadott forma, ha bizonyítani tudja a másik fél, hogy a címzett személyesen átvette, megkapta. A szabadság alatt fel lehet mondani. A táppénz alatt nem, de ha e tényről a munkáltató nem szerzett tudomást, akkor nem biztos a jogellenesség. A felmondást a vezetők esetében nem kell indokolni, a nyugdíjasoknál sem, egyébként jogellenes az indokolás nélküli felmondás. Ha a felmondási idő teljes időtartamára felmentették a munkavégzés alól, akkor nem kellett 21-én munkát végezni, egyébként igen.

Felmondási idő alatt szabadság: időben kell szólni

Beadtam a felmondásomat, rendes munkavállalói felmondást. A felmondási
idő 30 nap, amit le kell töltenem (szeptember 19-ig). Viszont van még 7
nap szabadságom, ami járna. A munkáltatóm viszont azt mondta, hogy nem
enged el, inkább kifizeti.
A kérdésem az, hogy kötelezhet e a jog szerint arra a munkáltató, hogy
pénzben kapjam meg a szabadság idejére járó fizetést? Mert én szeretném
inkább kivenni azt a hét napot.

Dr. Sipos Márta: Ez a hajó sajnos elment. Ha szabály szerint írásban, 15 nappal előbb kéri, a rendes évi szabadságának egy negyed részét a munkáltató köteles a kívánságának megfelelően kiadni. Egyébként köteles a munkaviszony megszűnésekor azt megváltani.


Felmondás nyugdíjasnak: nem kell indokolni

Édesanyámat betegsége miatt rokkant nyugdíjas lesz, aminek jövő júniusban lesz a felülvizsgálata. (De még utána van egy év az öt évig, amikor is gyógyultnak szokták nyilvánítani.)
Amikor lehetősége nyílt visszament a közalkalmazotti munkakörébe dolgozni 6 órába. Vissza is vették és két éve ott dolgozik. Viszont most leépítések vannak és elsősorban a nyugdíjasok küldik el, többek között őt is. A kérdésem, hogy mennyi felmondási idő jár neki és milyen feltételekkel. Illetve jár-e neki végkielégítés. Most 32 éve dolgozik a munkahelyén és idáig megszakítás nélkül.

Dr. Sipos Márta: A nyugdíjast ugyanazzal a feltétellel lehet jogszerűen felmenteni, mint a többit, de elegendő az az indok, hogy nyugdíjas. (Most a közszolgálatban várhatóan ez általános ok lesz, nem terveznek nyugdíjas-foglalkoztatást.) Felmentési időre jogosult, végkielégítés, mivel nyugdíjas, nem jár.