A munkajogász válaszolt - utazási költségtérítéstől gyeses problémákig

Vágólapra másolva!
A gyesről visszajövő kismamát nem foglalkoztathatja más városban a munkáltató, mint ami a munkaszerződésben szerepel. Ha több pénzt utaltak hónap elején fizetés címén, akkor azt vissza kell fizetni. Utazási költségtérítés elsősorban tömegközlekedésre jár. Többek között ezeket válaszolta olvasói kérdésekre Dr. Sipos Márta ügyvéd, munkajogász. 
Vágólapra másolva!

Utazási költségtérítés: elsősorban tömegközlekedésre

Azt szeretném megtudni, hogy abban az esetben, ha vidékről járok be a budapesti munkahelyemre autóval, a munkáltatóm valóban csak akkor köteles 9 Ft-ot téríteni km-ként, ha tömegközlekedéssel nem oldható meg a bejárás?

Dr. Sipos Márta: Többször idéztük a munkába járásról szóló jogszabályt, első helyen a tömegközlekedés a térítendő. Az adószabályok miatt kerül lényegesen többe az utazási költségtérítés, ha gépkocsira adják. Megállapodhat a munkáltatóval ellenben, ha vállalják az adó-és egyéb terheket.

Gyes után: kötelező a munkavégzés helyén tovább foglalkoztatni

Én decemberben fogom megszülni első gyermekünket, és utána 6 hónapig terveztem otthon maradni. Azért jönnék vissza dolgozni, mert félek attól, hogy a helyemre felvett (átvett cégen belül) kolléga "kitúr" a helyemről, mivel amikor kinevezték, megígérték neki, ha ebben a városban lesz üresedés, akkor idejöhet dolgozni. A szerződésemben a munkavégzés helye úgy van meghatározva, hogy "jelenleg" XY. Ez azt jelenti, hogy ha úgy tetszik a vezetőknek akkor áthelyezhetnek másik városba és ha azt nem tudom, vagy nem akarom elfogadni akkor kirúg(hat)nak?
Tudok változtatni a munkaszerződésemen amíg még aktív állományban vagyok? Érdemes egyáltalán megbolygatni most a dolgokat? Mi az esetleges módja?
Mit tanácsol, mitévő legyek? Ha nyugodt lehetnék a az állásom felől szívesen maradnék otthon tovább is.
A munkavégzés helye, ha nem állapodtak meg változó munkahelyben (is), állandó. Ez esetben a munkáltató köteles a szülés előtti munkahelyen tovább foglalkoztatni, ha visszamegy dolgozni.

Lejár a határozott idejű szerződés

Közalkalmazott vagyok jelenleg határozott idejű szerződéssel. Betegszabadság, GYES, GYED, szülési szabadság ideje alatt nem lehetséges a felmondás. A babámat azonban nyugodt körülmények között szeretném kihordani. Tehát már a szerződéses időszak lejárta előtt szeretnék táppénzre menni.
Kérdésem: ez időszak alatt akkor semmilyen helyzetbe nem mondhatnak fel nekem, még ha lejár idő közben a szerződésem?

Dr. Sipos Márta: A határozott időtartam lejár és ezzel megszűnik a szerződés, ez nem a munkáltató felmondásától függő eset! táppénzre viszont jogosult lesz, ha a munkaviszony megszűnése előtt már keresőképtelen lett.

Három év munkaviszony után jár végkielégítés

Ha a munkáltató mond fel azonnali hatállyal, és a munkaviszonyom a szerződés szerint még nincs 1 év - az előtt 1 héttel mondott fel - habár a szerződésemet csak aug. 1-től kaptam, és július 10-e körül kezdtem el nála dolgozni.
Mennyi végkielégítés jár? Ki kell fizetnie a bennmaradt szabadságom? És ezen felül ki kell fizetnie az 50 napos felmondási időt, amire ő nem tart igény hogy bejárjak dolgozni?

Dr. Sipos Márta: Végkielégítés 3 év munkaviszony után jár, a ki nem adott szabadságot a munkaviszony megszűnésekor kötelező megváltani, és átlagkereset jár a felmondási időre (ami 30 nap, minimum).

Gyedről nem lehet visszajönni, gyesről igen

Az én problémám az lenne, hogy vissza szeretnék menni dolgozni. Jelenleg GYED-en vagyok 15 hónapos kislányommal, de egy teljesen más munkahelyre mennék, mint ahonnan GYEdre mentem. Mi a teendőm? Nekem kell felmondanom?
És ha az új cégnél pár hónap után azt mondják, hogy nem kellek, akkor ismét visszamehetek GYED-re vagy GYES-re?

Dr. Sipos Márta: A gyes mellett lehet dolgozni, gyed mellett nem. Az új jogviszony miatt kezdeményezheti a megszüntetését - akár közös megegyezéssel - a jelenlegi munkaviszonyának. Javasolom, kérjen konkrét tanácsot az OEP-nél.

Több pénzt utaltak. Vissza kell fizetni a különbözetet?

Fizetésemet alapfizetés + negyedéves "provízió" ("bónusz") formájában kapom. 4 hónappal ezelőtt tévedésből kb. 70%-al többet utaltak.Ezt most visszakérheti-e a cég? Levonhatják-e a következő províziómból?

Mit jelent a következő passzus a törvényben: "162. § (2) A jogalap nélkül kifizetett munkabért az általános elévülési időn belül lehet visszakövetelni, ha a munkavállalónak a kifizetés alaptalanságát fel kellett ismernie vagy azt maga idézte elő."

Mi alapján ismerheti fel a munkavállaló a kifizetés alaptalanságát. Vagy fordítva: milyen esetben nem kellett felismernie ezt és csak 60 napig kötelezhető visszafizetésre? Gyakorlatilag bármire rá lehet fogni,
hogy fel kellett ismerni...

Dr. Sipos Márta: A nyilvánvalóan alaptalan kifizetést a munkaszerződésében, más megállapodásában foglaltak alapján vizsgálja a bíróság. Ha az elszámolás szerint tudnia kellett, mennyi a kifizethető és ettől eltérő a ténylegesen fizetett, akkor jogos a felszólítás és végső esetben a bíróság fogja a visszafizetést elrendelni.