A munkajogász válaszolt - a cigarettaszünettől a felmondási időig

Vágólapra másolva!
Gyessel és a munkaidővel kapcsolatos kérdések érkeztek zömében Dr. Sipos Márta munkajogi szakértőnkhöz. A kérdésekből és a válaszokból készítettünk összeállítást.
Vágólapra másolva!

Ki lehet-e menni cigizni?

Azt szeretném megkérdezni, hogy aki napi 8 órát dolgozik 3 műszakos, folyamatos (hétvégén is) munkarendben, az a napi egyszeri 20 perc ebédidőn kívül valóban nem állhat meg 2-3 óránként egy cigarettát elszívni az arra kijelölt dohányzó helyen, vagy egyszerűen csak egyet fújni?
Egy dohányos dolgozó

Dr. Sipos Márta: Az első hat óra után 20 perc, minden további 3 óra után is 20 perc. Nincs más szabály. (Lehet eltérni: munkaszerződésben, kollektív szerződésben.)


Próbaidő és munkaidő-keret

- Mekkora a próbaidő mértéke, ha arról a munkaszerződésben nincs
kitérve?

- Munkaidőkeretet lehet-e tárgyhó elsejétől az utolsó napjáig
meghatározni (1 havi), vagy a hónapoknak "ölelkezniük" kell-e?


S.M.: A próbaidő akkor érvényes, ha arról a munkaszerződésben megállapodtak a felek. A munkaidő-keretet - ha nincs kollektív szerződés vagy pl. az egészségügy területén is eltérő a szabály - max. 2 hónapos keretben lehet meghatározni, de ennek kezdő és befejező időpontjáról a munkáltató írásban köteles tájékoztatni a munkavállalót!


Hat éve gyesen: pótszabadságok

Hat éve vagyok GYED-en, Gyes-en ami alatt 2 gyermekem született. Most térnék vissza a munkába, és a pótszabadságaimat illetően nem értünk egyet munkáltatómmal. Az elmúlt évekre a munkáltató nem kívánja megadni a gyermekek után járó pótszabadságokat, mivel nem nyilatkoztam róla minden egyes évben, miszerint én kívánom igénybe venni. Férjem sem vette igénybe, mert azt gondoltuk, hogy mivel én Gyesen vagyok egyértelmű, hogy én vállalok nagyobb szerepet a gyerekek nevelésében és automatikusan én kapom így meg visszatéréskor visszamenőleg a pótszabadságokat.
A munkáltató hivatkozhat-e a nyilatkozat hiányára, és megtagadhatja-e az elmúlt évekre járó pótszabadságok kiadását? Ha igen, akkor vajon fel kellett volna-e hívnia a figyelmemet a nyilatkozattételre szükségességére?

S.M.: A férje jogosult lett volna a pótszabadságokra. Mivel nem nyilatkoztak, most visszamenőleg nyilatkozzanak és vita esetén kérjenek segítséget a munkaügyi felügyelőségtől.

Határozott idejű szerződés és terhesség

Pedagógusként dolgozom határozott idejű "kinevezés" c. szerződéssel speciális iskolában. Ez a második egy éves szerződésem ezen a munkahelyen. Ha a szerződés lejárta előtt kiderülne a terhesség, megszüntetheti -e a munkáltató a munkaviszonyomat vagy sem? Mire számíthatok abban az estben, ha a szerződéslejárat előtt szülnék, kötelesek hosszabítani vagy sem?

S.M.: Ha jogszerű a határozott idejű kinevezése (mert pl. helyettesít), akkor a lejárat esetén nincs védelem. Ha azonban jogellenes, és ezt a munkaügyi bíróság állapíthatja meg, akkor határozatlan idejűvé alakítható át.


Rendes felmondás, felmondási idő

Ha a munkavállaló szünteti meg a munkaviszonyt rendes felmondással, és pl. 60 nap felmondási ideje van, köteles-e a munkáltató felmenteni a munkavégzés alól a felmondási idő felére?

S.M.: Nem.

Kelepcében: Új állás 4 hónapos szerződéssel vagy végkielégítés?

A közigazgatásban dolgozom, várhatóan augusztus 1-jén megkapom a felmentésem. Felajánlottak egy álláslehetőséget egy a munkahelyem által felügyelt cégnél. Ha jól értem, a Ktv. szerint így nem jár nekem végkielégítés és felmentési idő sem. Az új állásban viszont határozott idejű munkaszerződéssel alkalmaznának. Minden esélyem megvan rá, hogy december 31-ig kötik a szerződést, és nem biztos, hogy majd meghosszabbítják. Ha jól tudom, akkor pedig szintén nem jár végkielégítés. Sajnos viszont nem sok esélyem van máshol elhelyezkedni. Ezután nem tudom, belemenjek-e egy ilyen megoldásba?

Ha a Ktv. 17.§-a szerinti felmentés szabályai vonatkoznak Önre - ez a kérdés alapján nem egyértelmű -, akkor ha nem fogadja el a felajánlott másik munkakört, akkor is fel kell menteni. Javasolom, tegye fel a kérdéseit a munkáltatónak és működjenek együtt a továbbiakra nézve.


Védett a kismama, ha Gyes mellett dolgozik

Az ügyben szeretném segítségét kérni, hogy kislányommal jelenleg GYED-en vagyok otthon, augusztusban tölti be a 2. életévét, és GYES mellett szeretnék visszamenni dolgozni teljes munkaidőben, mert sajnos ez szükséges a megélhetésünkhöz. A munkáltatóm azonban levélben értesített arról, hogy amint visszamegyek dolgozni, felmondja a munkaviszonyomat. (Jeleneg státuszom van, köztisztviselő vagyok.)
Szeretném megkérdezni, hogy ha GYES mellett megyek vissza dolgozni, védettséget élvezek-e a felmondással szemben? GYES-en védve van az anyuka, de munka melletti GYES-en is?
Azt is szeretném tudni, hogy a munlkáltató köteles-e engem visszavenni ebben az esetben? Ha nem, úgy ezt mivel indokolhatja?
Másik munkahelyet egyelőre nem szeretnék keresni, mivel szeretnék még több gyermeket is vállani. Már tervezzük következő babánkat, de sajnos fél éve még nem tudtam teherbe esni (kislányunkra is több mint egy évet vártunk), ezért lenne fontos visszamennem a jelenlegi munkahelyemre második babánk érkezéséig.

S.M.: Valóban védett, és jogszerűen felmentéssel nem szüntethetik meg a jogviszonyát ( de ha pl. a munkáltató jogutód nélkül megszűnik, nem lesz védettsége.)

Szerkesztette: Karácsony Zoltán