A munkajogász válaszolt: fizetés nélküli szabadságtól pedagógusok alkalmazásáig

Vágólapra másolva!
Veszteséges termelés miatt nem lehet fizetés nélküli szabadságra elküldeni a dolgozókat. A főnök nem köteles elengedni a végzős alkalmazottat a diplomaosztóra, még tanulmányi szerződés esetén sem. A gyed nem minősül munkabérnek, jövedelemnek viszont igen. Többek között ilyen válaszokat adott Dr. Sipos Márta munkajogász olvasói kérdésekre reagálva.
Vágólapra másolva!

A főnök nem enged el a diplomaosztóra. Megteheti?

Az elmúlt napokban sikeres államvizsgát tettem, a diplomámat ebben a hónapban adják át, melynek időpontja munkaidőre esik. Munkáltatóm úgy tájékoztatott, hogy e hónapban a sok munkára való tekintettel nem áll módjában szabadságot adni. Szeretném megtudni, van-e törvényes lehetőségem részt venni a Diplomaosztó rendezvényen?

Dr. Sipos Márta: A Munka törvénykönyve a tanulmányok idejére mentesíti a munkavégzési kötelezettsége alól, külön a diplomaátadásra nincs ilyen lehetősége. (Mt. 115.§)

Veszteséges termelés miatt fizetés nélküli szabi? Nem lehet!

Munkahelyem el akar küldeni bennünket kollégáimmal együtt fizetés nélküli szabadságra, mert a termelés veszteséges.
Megtehetik-e, milyen feltételekkel és nekünk milyen jogaink vannak ezzel kapcsolatban?

Dr. Sipos Márta: Nem! Az állásidőre a személyi alapbérük jár, azt köteles megfizetni, nincs joga fizetés nélküli szabadságra küldeni ( nincs rá jogcíme sem). Kérjék a munkaügyi felügyelet segítségét, ha kell.

Pedagógusok határozott idejű szerződéssel: meddig tehetik meg?

Három éve végeztem az egyetemen, két évet a vállalati szférában dolgoztam, egy éve pedig egy középiskolában tanítok. Azért adtam fel a vállalati szférát a közszféra miatt, mert abban állapodtunk meg az igazgatóval, hogy egy év határozott idejű szerződés után, ha mindkét fél szeretne továbbra is együtt dolgozni, véglegesítenek. Mindketten maximálisan elégedettek is vagyunk, olyannnyira, hogy jövőre osztályfőnöki státuszt kapok. Azonban a napokban beszéltem az igazgatónkkal, aki teljes természetességgel azt állította, hogy öt év pedagógusi (!) munkaviszony nélkül nem állandósíthat. Azaz további négy éven át éves szerződésekkel kell megelégednem, még osztályfőnökként is? Mi a helyzet ilyen esetben a gyermekvállalással? A Közoktatási törvény valóban azt igyekszik megakadályozni, hogy 28 éves koruk előtt (esetemben plusz 2 év a vállalati szféra miatt?) szüljenek a nők???

Dr. Sipos Márta: A Közoktatási törvény szerint egy évig - ha nincs szakmai gyakorlat - határozott idejű kinevezéssel kell a pedagógusokat foglalkoztatni. Kérjen pontos jogszabály-megjelölést, ez esetben biztosan ellenőrizhető lesz : mi a munkáltató jogszerű (vagy nem) álláspontja! A jelenleg folyamatban lévő változások miatt egyébként nem olyan stabil ez a munkahely sem...

Felmondási védelem kismamaként

Iker gyermekeket nevelek. GYES-t kapok, mellette dolgozom 4, majd később 8 órában. Meddig vagyok felmondási védelemben?
Visszamehetek-e gyermekeket nevelni és akkor változik-e a felmondási védelem?

Dr. Sipos Márta: Ameddig fizetés nélküli szabadságon van a gyermekekkel, vagy amíg anélkül gyes-t kap, nem lehet rendes felmondással megszüntetni a munkaviszonyát.

A Gyed nem munkabér

Azt szeretném öntől kérdezni, hogy a Gyed munkabérnek számít-e? Ugyanis hitelt szerettem volna kérni egy banktól és azt mondták az munkabérhez kötött, és a GYED nem minősül annak, mert azt az Államkincstár utalja. De én közalkalmazott vagyok és a fizetésemet is az Államkincstár utalja. És a folyószámlámon úgy van feltüntetve , hogy munkabér és hogy melyik kórházban dolgozom...

Dr. Sipos Márta: Nem minősül munkabérnek, jövedelemnek igen.

Részmunkaidőként jár-e hétvégi pótlék és utazási költségtérítés?

Részmunkaidőben dolgozom, és arra lennék kíváncsi, ha teljes munkaidős kolléganőimhez hasonlóan nekem is jár-e a hétvégi pótlék? Mert legtöbbször hétvégenként dolgozom, és jelenleg nem kapom meg. Nem tudom jogosult vagyok-e rá??

A másik két kérdésem pedig az lenne, hogy a munkáltató köteles-e kifizetni a bérletemet, ha a lakóhelyem nem egy településen van a lakhelyemmel? Ha igen, akkor hogy tudnám érvényesíteni ezt a jogosultságomat?

Lassan egy éve dolgozom a cégnél, és érdekelne, egy év után köteles-e a munkáltató emelni a béremet, még akkor is, ha csak részmunkaidőben dolgozom?

Dr. Sipos Márta: Ha a munkaideje beosztása szerint (túl) rendkívüli beosztást teljesít, akkor jár a pótlék. Az utazási költségtérítés jár, követelje a munkáltatótól. Az általános béremelés szerint jár az időközbeni %-os emelés, de ha a többieknek nem emeltek, akkor nem.

Szerkesztette: Karácsony Zoltán