Dohányzás-munkaidő, gyesről vissza, 13. havi bér - Válaszolt Dr. Sipos Márta munkajogász

Vágólapra másolva!
Olvasóink a múlt héten is sokrétű kérdéseket tettek fel Dr. Sipos Márta munkajogi szakértőnknek. A válaszokból kiderül, beleszámít-e a munkaidőbe a dohányzási szünet, kismamaként milyen feltételelekkel jöhetünk vissza dolgozni illetve jogosultak vagyunk-e a 13. bér időarányos részére, ha év közben szűnt meg a munkaviszonyunk. Kérdését várják szakértőink
Vágólapra másolva!

A dohányzás szabályozása

Azt szeretném megtudni Öntől, hogy a munkavállalók dohányzása munkaidő alatt beleszámít-e a munkaidőbe vagy sem (le kell-e dolgozni), továbbá, hogy van-e arra valamiféle szabály, hogy milyen rendszerességgel és mennyi időt fordíthatnak a munkavállalók dohányzásra.

Dr. Sipos Márta: A munkaközi szünet alatt nem kell munkát végezni, ennek a szabálya
munkaidő: a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó időtartam, amibe be kell számítani a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és befejező tevékenység időtartamát. Eltérő rendelkezés vagy megállapodás hiányában a munkaidőbe a munkaközi szünet időtartama (122. §) - a készenléti jellegű munkakör kivételével - nem számít be;
122. § Ha a beosztás szerinti napi munkaidő vagy a rendkívüli munkavégzés időtartama a hat órát meghaladja, valamint minden további három óra munkavégzés után a munkavállaló részére - a munkavégzés megszakításával - legalább húsz perc munkaközi szünetet kell biztosítani.
Ha nem állapodtak meg eltérően, akkor a munkaközi szünet időtartama nem számít munkaidőnek, annyival több lesz a napi munkahelyen eltöltött idő. Nincs más szabály a dohányzás miatt sem...


Gyes alatt más munkáltatónál is dolgozhatunk

2003. szeptember 9-én születtek ikerbabáim, azóta vagyok GYES-en.
Hallottam, hogy idén nov.1-jétől vállalhatok munkát a GYES alatt máshol
is, nemcsak, ahonnan elmentem szülni.
Az a munkáltató is köteles bejelenteni, velem munkaszerződést kötni,
akinél pályázok az új munkakör betöltésére, legyen ez akár
részmunkaidős lehetőség is, akkor ez hogyan fog történni, erre az
APEH-nél, a TÁH-nál az ügyintézők fel vannak készülve?, ebben az
esetben mit kell a munkaszerződésbe még külön bevezetni?
Nem kívánom, hogy a jelenlegi munkáltatóm tudomást szerezzen arról,
hogy én a GYES alatt is szeretnék dolgozni.
A bölcsöde viszont csak úgy veszi be a gyermekeket, ha igazolom, hogy
van állásom és már nem kapom a GYES-t vagy a GYED-et.
Vagyis bezárul a kör.

Dr. Sipos Márta: Többször foglalkoztunk a gyes alatti munkavégzéssel, ez nem új szabály, és a többi társhatóság is tudja kezelni. Munkavégzés csak szerződés szerint lehetséges, mert különben a munkáltatót megbüntetik, ön pedig eleshet jogoktól, juttatásoktól (gondoljon arra, mi történik egy nem várt üzemi balesetnél, stb.). Ha önmaga készíti az adóbevallását, a jelenlegi munkáltatója nem szerezhet tudomást arról, hogy másutt dolgozik (ez szintén tipikus). A bölcsőde ügyében keresse az önkormányzatnál a támogatást, mert az ismertetett gyakorlat így nem jogszerű.

13. havi bér - alkotmánybírósági döntés

Egy fegyveres testületnél 2004. május 1-én felmentésre, november 1-i hatállyal nyugállományba kerültem.(Szolgálati viszonyom október 31-ig tartott!)
Természetesen(?) 2004-re vonatkozóan 13. havi bért nem kaptam.
Kérdéseim a következők:
- Az Alkotmánybíróság döntését követően - visszamenőleg - megkapom-e a 13. havi bér időarányos részét?
- Kell-e ezt igényelnem, vagy esetleg egy későbbi döntés után hivatalból fogják kifizetni?
- Megváltoztatja-e a nyugdíj kiszámítását a 13. havi bér?
- Amennyiben a nyugdíj megállapítását megváltoztatja a bér, úgy megkapom-e a nyugdíj különbözeteket visszamenőleg?

Dr. Sipos Márta: Ebben a körben már van két jogerős bírósági ítélet, önnek jár a 13. havi juttatása, de követelni kell, tudtommal önként nem fizetik még. A nyugdíj összegét csak a számítás időszaka alatt kifizetett összegek befolyásolják, de erről a Nyugdíjfolyósítónál biztosan tudnak önnek válaszolni.

Budapest-Debrecen ingázás: meddig fizetik?

16. éve dolgozom a mostani munkahelyemen. Ez év nyarán kötöttem egy munkaszerződés módosítást, melyben vállaltam, hogy Debrecenből Budapestre költözöm albérletbe, mert megváltozott a munkavégzésem helye. Szóbeli tárgyalásaink során nem vetettem el annak a lehetőségét sem, hogy a családom is utánam költözik és itt folytatjuk az életünket. Az itteni tapasztalataim azt súgják, hogy ez mégsem lenne jó döntés, tehát a férjem és a gyermekem továbbra is Debrecenben marad, én meg ingázom hétvégéken. Munkáltatóm egy hónap elteltével azzal állt elő, hogy jó lenne, ha a költözést ez év december 31-ig megoldanám, mert utána nem fizeti a vonatköltségemet. Megteheti-e ezt? Ezen szóbeli megállapodás hatására felmondhatnak-e nekem? Ez azért is fontos, mert jelenleg a kollektív szerződésem értelmében 12 havi végkielégítés illet meg.


Dr. Sipos Márta: Lényeges eleme a megoldásnak az a megállapodás, amelyet kötöttek. Ha abban is vállalta a munkáltató az utazási költségeket, amelyekre külön jogszabály is vonatkozik, követelhető tőle. Azonban azt kellene megfontolni : hosszú távon jól működik-e a munkáltató és az ön közötti együttműködés, mert konfliktus látszik önök között és ezt csak a jogi megközelítéssel nem lehet feloldani.

Agytrombózis munka miatt - kártérítési esélyek?

25 évesen agytrombózisom lett. Vendéglátásban dolgoztam a munkáltatom nem
adta ki a szabadságom, a pihenő napokat, volt olyan, hogy a 24 órából
24-et dolgoztam.A betegségemmel egyídejüleg a Munkaügyi Föfelügyelet is
ellenőrzést tartott a cégnél és számtalan hibát találtak. Az orvosok
szerint a túlhajtotság a betegségem oka. Kérdésem lenne esélyem egy
kártéritési perben?

Dr. Sipos Márta: Kártérítést követelhet, az esélyeit azonban szakmai (orvos-szakértői) vélemény dönti el. A munkaügyi bíróságnál is tájékoztatják, de javasolom: jogi képviselővel konzultáljon, az eljárás nem egyszerű és önnek kell a követelését bizonyítani.