Próbamunka után kirúgás - Mit lehet tenni az ingyenmunka ellen?

Vágólapra másolva!
Főleg éttermekben, butikokban fordul elő, hogy az álláskereső felvételét 2-3 napos próbamunkához kötik. A tulaj azt ígéri, ezután dönt az alkalmazásról. Sok esetben azonban az étterem-, butiktulajdonosnak esze ágában sincs felvenni a felszolgálót, eladót, csupán ingyen munkaerőhöz akart jutni. Mit lehet a munkavállaló? - tettük fel a kérdést Dr. Sipos Márta munkajogásznak.
Vágólapra másolva!

A munkajogász szerint jogszabályi hézagok miatt kevés az esély fizetés, kártérítés vagy alkalmazás kiharcolására. A dolgozó a Munkaügyi Főfelügyelőségen tehet bejelentést a szabálytalan alkalmazásra. A Felügyelőség munkatársai ekkor kijönnek a munkaadóhoz, aki azonban általában azzal védekezik, hogy harminc napja van a munkaszerződés írásba foglalására, ami éppen folyamatban van.

A kibúvó: "Éppen folyamatban van a szerződéskötés"

"Megoldás lenne, ha jogszabályban köteleznék a munkáltatót, csak írásbeli szerződés és üzemorvosi engedély birtokában állíthassa munkába alkalmazottait. Ameddig ez nem születik meg, addig a munkavállaló az 1-2 napos próbamunkák alatt kiszolgáltatott", mondta Dr. Sipos Márta. Szerinte a munkavállaló szempontjából a megoldás, ha ilyen konstrukcióval nem vállal el próbamunkát, csak szerződéssel a kézben áll munkába.
Az ügyvédnő hozzátette, a magyar joggal ellentétben külföldön - például Angliában - szabályozott a betanulási időszak, amikor a dolgozó fizetés mellett egy kolléga segítségével beletanul a munkába.

A légkörhöz szoktatás nem számít munkának

Nálunk előfordul, hogy a hivatalos alkalmazás előtt kérik az új munkaerőt: jöjjön el a céghez, szokja a légkört, ismerkedjen meg a munkatársakkal, pillantson bele a munkafolyamatokba. "Ha ehhez nem kapcsolódik munkavégzés, nem időre kell bejönnie és nem kell utasításokat végrehajtania, akkor nem számít munkavégzésnek és munkabér sem jár érte. Ellenkező esetben munkavégzésnek minősül", jegyezte meg Dr. Sipos Márta.