Hangolnak a tanévre az egyetemi karrierirodák

Vágólapra másolva!
A napokban kezdődik a 2010/11-es egyetemi és főiskolai tanév. Miként készülnek a startra karrierirodák, amelyek egyik feladata a hallgatók felkészítése az álláspiacra? Szúrópróbaszerűen három irodát hívtunk fel, mit kínálnak a hallgatóknak. Álláskeresési tréning Óbudán, Kecskeméten és Szegeden is lesz a következő egy hónapban. Sőt, a Tisza partján már az őszi állásbörzére hangolnak.
Vágólapra másolva!

Bár a diákok jövőbeni karrierjét egyengető irodák többségében májusban, a diplomaosztók tájékán a legnagyobb a roham, az év többi időszakában is van munka.

Éppen albérletet segítenek találni Óbudán

"Mindig vannak aktuális teendők. Ez alól a nyár sem volt kivétel - akkor épp diákmunkát segítettünk találni az azt igénylő hallgatóinknak"- tudtuk meg Somogyi Mártától, az Óbudai Egyetem Karrier Központjának kapcsolattartójától. A tanév kezdetén viszont rengeteg diáknak a tanulmányok alatti lakhatás megoldása az egyik legsürgősebb feladat. Főleg, amikor már egyértelműen kiderült, ki jogosult a kollégiumi elhelyezésre és ki nem.

"Idén már most minden kollégiumi hely elkelt. A karrierközpont albérlet-közvetítőkkel kapcsolatban állva tud segíteni a diákoknak megfelelő lakóhelyet találni. Az első évfolyamon, ahol a diákok még nem nagyon ismerik a többieket, nem tudják, hogy kezdjenek az albérletkereséshez, ez nagyon nagy segítséget jelenthet."

Megjelenés és kapcsolatépítés: van még mit javítani

A központ segít a diákoknak a kapcsolatépítésben is. Szeptember közepén kétnapos szüreti mulatságot rendeznek, sörsátorral, kolbászsütéssel, szabadtéri programokkal. Emellett a szeptember 14-én megrendezendő Keleti Napok rendezvényre is készülnek, HR-essel, pszichológussal, önéletrajz-elemzéssel, álláskeresési tanácsadással.

Somogyi Márta szerint a munkaerőpiacon igencsak kelendő műszaki diplomásoknak bőven van még mit tanulnia a területen. "A műszaki értelmiségiek külön világ. Közülük sokan csak a tudást tartják fontosnak. A külsőségek gyakran elkerülik a figyelmüket - vagy nem érdeklik őket. Annak ellenére, hogy egy kis önmarketinggel a jelenleginél is jobb feltételekkel juthatnának álláshoz. Egy leendő informatikus például a múltkor rajzfilmfigurás nyakkendőben jött be az irodába. A fiatalokkal gyakran részletesen elmeséltetjük az állásinterjún szerzett élményeket - aztán korrigáljuk a hibákat - persze mindezt nem rideg, hivatalos légkörben, hanem emberközeli módon." A karrierközpont látogatottsága egyébként változó: a nagyobb eseményekkor hirtelen megugrik a látogatottság-ugyanakkor egy átlagos hétköznap is legalább 3 tanácsadásra kerül sor.

Kecskeméten is lesz álláskeresési tréning

Teljes fordulatszámon zajlik az élet a Kecskeméti Főiskola (KEFO) karrierirodájában. Az intézményben a karrierépítés több állomásán - így már az iskolaválasztás előtt a pályaválasztásban, az intézményválasztásban, a tanulmányok ideje alatt a karrier építésében, és az álláskeresésben is segítenek az érdeklődőknek. Az egykori végzősöknek még öregdiák találkozót is szerveznek.
A karrieriroda mostani aktuális projektjére, az úgynevezett Kompetencia Konferenciára készül - tájékoztatott Szabó Antal, a központ vezetője. A rendezvényen a karrierépítés alapjairól - a szükséges kompetenciákról, az önéletrajzírás fortélyairól és a személyiséghez legtökéletesebben illő állások megtalálásáról is szó lesz majd, szakemberekkel. Szabó Antal úgy tájékoztatott: a tanácsadó irodában havonta legalább 100 hallgatóval konzultálnak karrierépítési ügyekben. "Nem mindenkinek elég egy-két beszélgetés. Előfordul, hogy valakinek négy-öt konzultáció után érzi úgy, hogy minden fontosat áttekintettünk."

Készülnek az októberi állásbörzére Szegeden

Ugyancsak tele naptárral néznek az elkövetkezendő hetek elé a Szegedi Tudományegyetem Karrier Irodájában. "A következő eseményünk a Szolgáltatók Börzéje, szeptember 15-én, csaknem 20 cég részvételével. A rendezvényen jobbára a hallgatóink piaci kompetenciáit javító cégek vesznek részt a szolgáltatásaikkal - főként autósiskolák, nyelviskolák, tanfolyamszervezők és szakképző intézmények"- ad betekintést a menetrendbe Rózsa Judit, az iroda vezetője. Szeptember 29-étől október 6-ig tartanak a SZTE Őszi Karrier Napok - már az október 6-án elkezdődő Állásbörze nyitányaként. Ősszel egyébként a levélhullás mellett a tréningáradat is jellemző lesz - legalábbis a Karrier Iroda szolgáltatásait választó diákok számára. Az érdeklődők szeptember végén prezentációs, októberben projekt és pályázati ismeretek, november közepén tárgyalástechnikai tréningen vehetnek részt.

Takács Gabriella