Villanthatunk a munkahelyen a szabadságolások alatt?

Vágólapra másolva!
A nyári szabadságolási időszakban nagyobb teher hárul a maradókra, akik ha helytállnak, akár előléptetésüket is megalapozhatják. Különösen igaz ez a pályakezdőkre, a gyakornokokra, az asszisztensi pozícióban dolgozókra. A szabadságukat töltőket óvatosságra intheti, hogy a távollét fúrásra is alkalmat adhat.
Vágólapra másolva!

Sára éppen gyakornoki idejét tölti egy médiaügynökségnél. Elődjei példájából tanulva gondosan odafigyel, hogy a rábízott helyettesítési feladatokat a lehető legalaposabban lássa el. "Sok gyakornok dolgozott már itt előttem, de csak abból lett később állandó munkatárs, aki hajlandó volt ellátni a saját munkakörén kívül is feladatokat. Akik féltek a nagyobb felelősségtől, azoknak a gyakornoki idejük lejárta után megköszönték a munkát és nem hosszabbítottak. Mivel tetszik a cég, szívesen maradnék, úgyhogy ezt az időszakot igyekszem kihasználni arra, hogy bizonyítsak. Már kaptam pozitív visszajelzéseket, amikor egy szabadságon lévő munkatárs feladataiba besegítettem, remélem, hogy ennek meglesz a gyümölcse, amikor értékelésre kerül a sor."

Csak vállveregetés jár érte

Egyelőre csak szavak szintjén érzékeli többletmunkája eredményét Gergely. "Mostanában sok alkalmam volt bizonyítani, mivel a kollégák zöme szabadságra ment, és mindig én voltam az, aki megkapta a munkájukat. A főnökeim értékelik, hogy sok különböző feladatot is ellátok egyszerre, ami meg kell mondjam, hogy elég megerőltető. Eddig csak szóban kaptam dicséretet, megveregették a vállamat, de sem előléptetéssel, sem fizetésemeléssel nem kecsegtettek. Én nem vagyok nyomulós típus, sztárolni sem tudom magam. Ha ez menne, és jól ki tudnám hangsúlyozni, hogy nélkülem itt megállna az élet, akkor valószínűleg ki lehetne használni ezeket a helyettesítéseket a feljebbjutásban" - vélekedik a fiatalember.

"Mire visszajöttem elfogytak az ügyfeleim"

A "másik" oldalról látta a helyettesítés következményeit Tímea, mégpedig a veszélyeit. "Mire visszajöttem a nyaralásból, a közvetlen kollégám úgy "lepacsizott" az ügyfeleimmel, hogy nekem alig maradt valami. Ráadásul a főnök bizalmát is sikerült elnyernie. Korábban egymás között osztottuk el, hogy melyik cég kinek az ügyfele, ami azzal, hogy elmentem tíz napra szabadságra teljesen felborult. Végül átszerveztek egy másik osztályra, ahol épp szükség volt munkatársra, de nagyon rosszul esett Az átszervezés után nem dolgoztam sokáig új pozíciómban, mivel nem annyira feküdt az a munka. A kolléganő viszont pár hónap múlva már ünnepelhette is a magasabb posztra való kinevezését" - meséli keserűen a hölgy, aki egy nagy pénzügyi multinál élte át mindezt.

Cégvezetői szemmel: "A helyettesítés nem érdem, hanem kötelesség"

Kis cégnél kisebb az esélye a nyári kitűnésnek, ugyanis a teljesítményeket év közben könnyebben nyomon tudja követni az ügyvezető. Kiss Róbert egy tíz főt foglalkoztató informatikai cég vezetője elmondta, náluk senkinek nincs esélye arra, hogy a nyári szabadságok alatt villantson. "Mivel nem vagyunk sokan, könnyen figyelemmel tudom kísérni az embereim munkáját, egész évben, tisztában vagyok mindegyikük képességeivel. Az, hogy nyáron helyettesítik egymást a munkatársak az inkább természetes, mintsem, hogy külön elismerés járjon érte. Ha egy húzósabb időszakban valaki kiesne és az ő munkáját is a többieknek kellene elvégezniük, akkor azt nyilván külön értékelném bónusz formájában, de ilyenről a nyári nem túl pörgős időszakban nemigen beszélhetünk."

A projektek előkészítésében lehet kiemelkedni

Joó Zsuzsanna karrier-tanácsadó úgy gondolja, a nyári időszakban sok cégnél lelassul a munka, így elsősorban nem az operatív munkában, hanem az ősszel induló új projektek előkészítésében, az "ötletelésben" lehet kiemelkedni.

Dorofejev Tamara