Álláskeresési stratégiák pályakezdőknek

Vágólapra másolva!
Júliusban ugrásszerűen megnő a pályakezdők száma a regisztrált álláskeresők között, nem volt ez másként idén sem. A fokozott beáramlás oka egyértelműen a júniusi érettségik és a júliusi államvizsgák után a fiatalok kikerülése a munkaerőpiacra. Bár a számok azt mutatják, hogy sokan döntöttek úgy, hogy már most felkeresik a munkaügyi központot, a frissdiplomások egy része még őszig vár a jelentkezésekkel. Milyen lehetőségek kínálkoznak a pályakezdőknek? Hogyan javíthatunk esélyeinken?
Vágólapra másolva!

Általános trend, hogy júliusban ugrásszerűen megnő a pályakezdők száma a regisztrált álláskeresők körében. Nem volt ez másképpen idén sem, de az emelkedés nem olyan magas, mint a tavalyi évben. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat havi gyorsjelentése alapján idén júliusban 17,8 százalékkal lett több regisztrált pályakezdő álláskereső, mint az előző hónapban. Összességében 3,7 százalékkal - kétezer fővel - több regisztrált pályakezdő álláskereső van, mint volt egy évvel korábban.

A budapesti diplomások még várnak

Úgy tűnik, a pályakezdők közül a budapesti diplomások később eszmélnek, ugyanis a számukra kialakított budapesti irodában júliusban csak 330-an regisztráltatták magukat. "A csekély növekedés oka egyértelműen az, hogy a diplomásokra az a jellemző, hogy nem rögtön jelentkeznek a diploma megszerzése után, hanem még kipihenik a főiskola, vagy egyetem fáradalmait és majd csak utána kezdenek neki az álláskeresésnek. Ennek megfelelően szeptemberben számítunk a nagy rohamra" - mondja Vadászi Éva irodavezető. Hozzátette: egyelőre főleg a humán szolgáltatásaikat tudják csak ajánlani nekik, mivel a munkáltatók a gyakorlat hiánya miatt nem nagyon szeretik a pályakezdőket. "Többek között részt vehetnek karrier-tanácsadáson, pályaorientációs, pályakorrekciós, pszichológiai, pályainformációs, foglalkozás információs tanácsadásokon, illetve csatlakozhatnak az álláskeresői klubokhoz, ahol egy háromhetes tréningen vehetnek részt, amely megkönnyítheti az álláskeresést" - sorolja Vadászi Éva.

"A nálunk regisztrált diplomás pályakezdők nagy részt valamely humán szakon végeztek, munkaerőigények pedig a szakmunkák (mint parkettázó-melegburkoló és asztalos) mellett inkább pénzügyi (kontrolling) és mérnöki (építészmérnök és gépészmérnök) területekről érkeztek" - mondja az irodavezető.

Keleten sok a pályakezdő munkanélküli

A pályakezdő álláskeresők száma júliusban az ország összes régiójában emelkedett, így most arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között majdnem 10 (egészen pontosan 9,9) százalék. A régiók közül a legnagyobb abszolút értékű növekedés az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon volt megfigyelhető. Országosan a legnagyobb mértékben júniusban a középfokú végzettséggel rendelkezők aránya nőtt a pályakezdő álláskeresők között, míg júliusban a diplomások száma nőtt meg. Érdekesség, hogy a felsőfokú végzettségűektől eltérően a gimnáziumot, vagy szakközépiskolát végzettek azonnal az iskola befejezése után megjelentek a munkaügyi kirendeltségeken. Jelenleg a regisztrált pályakezdő álláskeresők között a legtöbben szakközépiskolát, a szakmunkásképzőt és a gimnáziumot végzettek vannak, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya 10,9 százalék.

Gyakorlat nélkül nagyon nehéz

A középfokú végzettségűek közül - a diplomásokhoz hasonlóan - azok vannak jobb helyzetben, akik olyan területre specializálódtak, amely iránt van kereslet - tudtuk meg Köves Balázstól, a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. marketingvezetőjétől. " Ha valaki egy sima érettségivel, kereskedelmi vagy mezőgazdasági szakközépiskolai végzettséggel rendelkezik, akkor sajnos nem lesz könnyű az elhelyezkedés. Jó helyzetben vannak viszont azok, akik villamos vagy gépész területen szereztek képesítést. A javító-, elektroműszerészek, gépészek, hegesztők, technikusok mindenképp jó eséllyel indulnak a munkaerőpiacon" - mondta Köves Balázs. "A pusztán érettségivel rendelkezők közül azoknak van esélyük rövidebb idő alatt állást találni, akik az érettségi bizonyítvány mellett használható nyelvtudással is rendelkeznek. Sokat nyom a latba a pályakezdők szakmai gyakorlati szintje és minősége is, a munkáltatók előnyként értékelik a minél több tapasztalatot, még pályakezdők esetében is."

A diplomások kiszorítják az érettségizetteket

Köves Balázs hozzátette, a bőséges diplomás munkaerő-kínálat még tovább rontja a középfokú végzettséggel rendelkezők elhelyezkedési esélyeit. "Az irodai munkakörök közül folyamatos az igény recepciós, titkárnői, adminisztrációs, asszisztensi munkatársak iránt. Fontos azonban kiemelni, hogy ezen pozíciók esetében hatalmas a túljelentkezés és alapelvárás egy nyelv - legtöbbször az angol - legalább középfokú ismerete. Ráadásul a diplomások nagy száma miatt tendencia, hogy a cégek előszeretettel szabják feltételként a diploma meglétét olyan munkakörök esetében is, ahol ez nem feltétlenül lenne szükséges. Az SSC (Shared Service Center - szolgáltatóközpontok- a szerk.) által kínált állásajánlatok közül általában az ügyfélszolgálati pozíciók esetében nem feltétel a diploma, középfokú végzettségű jelentkezőket is szívesen várnak, de ezekben a pozíciókban elvárás az angol mellett még egy nyelv felsőfokú ismerete."

Mit tehet az állástalan pályakezdő?

Köves Balázs segítségével összefoglaltuk a legfontosabb tanácsokat, amelyek a segíthetik a pályakezdő álláskeresőket.

1. Ha valaki olyan szakképzettséggel rendelkezik, amire nincs kereslet, célszerű elgondolkodni a szakmaváltáson, átképzésen. A csak érettségivel rendelkezők a nyelvtudásuk fejlesztésével vagy valamilyen szakképzettség megszerzésével tehetik "piacképesebbé" magukat.

2. Állásinterjúkon érdemes jelezni, az álláskereső kész kiváltani a munkaadó számára járulékkedvezményt jelentő Start-kártyát. Mivel ez a kiváltástól számítva 2 évig érvényes, és akkor is telik az idő, ha nincs munkánk, ezért ezt csak konkrét munkaszerződés esetén tegyük meg.

3. Szánjunk elegendő időt a munkakeresésre. Ha komolyan vesszük az álláskeresést, akkor az napi több órás "munkát" jelent. Fontos, hogy az önéletrajzunk figyelemfelkeltő, könnyen áttekinthető, megfelelően strukturált legyen és mindig az adott megpályázandó pozícióra kell szabni.

4. Ne legyenek irreális elvárásaink. Pályakezdőként elsődleges szempontnak és motiváló tényezőnek a szakmai tapasztalatszerzés kell, hogy legyen, nem pedig a fizetés nagysága.

5. Az állások jelentős részét ismertség, ajánlás útján töltik be, így érdemes mozgósítani a kapcsolatrendszerünket. Igyekezzünk minél több ismerősnek jelezni, hogy állást keresünk, hisz soha nem tudhatjuk, hogy ki az, aki esetleg tud nekünk segíteni.

6. A középfokú végzettséggel rendelkezők megfontolhatják a felsőoktatásba való továbbtanulást, azonban itt is érdemes mérlegelni a szakok között, mert a szakmák nagy részében túlképzés van, így diplomával sem lesz könnyebb az elhelyezkedés.

7. Megoldást jelenthet a külföldi au-pair, vagy vendéglátó-ipari munka is, amelyben egyúttal szerezhetünk tapasztalatot, fejleszthetjük nyelvtudásunkat és még pénzt is kereshetünk vele.

8. Ajánlatos már az iskola alatt munkatapasztalatot szerezni. A felsőoktatásban és a szakmát tanulók is jobban teszik, ha nem csak a kötelező minimumot, hanem minél több időt töltenek el gyakornokként. Ezt később az első álláskeresésnél garantáltan értékelni fogják a munkaadók. A középiskolások számára a nyári diákmunkák jelenthetik a jolly jokert az önéletrajzban.

Dorofejev Tamara