Vágólapra másolva!
A diák a legolcsóbb munkaerő, aki ráadásul olyan munkát is elvállal, amit egy egzisztenciájáért küzdő középkorú felnőtt nem. Ezzel sok munkaadó él vagy inkább visszaél, és időnként extrém feladatokkal bombázza a diákmunkások  közvetítését végző iskolaszövetkezeteket. Szórólapozás autók között, gyümölcsszüret éhbérért, jelmezbe - például almának - öltözve sétálni a kánikulában egy promóciós rendezvényen. Furcsa és kellemetlen ajánlatokról kérdeztünk közvetítőirodákat.
Vágólapra másolva!

Az iskolaszövetkezetek névtelenséget kérő munkatársai úgy tapasztalták, viszonylag kevés alkalommal találkoznak extrém, törvénytelen vagy épp megalázó ajánlattal előálló cégekkel. Szerintük azonban a jelenség oka nem feltétlenül a munkáltatók kifogástalan hozzáállása. Sokkal inkább az, hogy a cégek azért érzik a határaikat és az iskolaszövetkezetek profiljától elütő ajánlatokkal nem nagyon mernek előrukkolni. Mint azonban láthatjuk, ellenpélda azért itt is bőven akad.

Szórólapozás útkereszteződésben

Mindig előfordul, ám szabálytalan és életveszélyes, útkereszteződésekben cégek szórólapjait osztogatni. Hasonló a helyzet a veszélyes, de védőöltözet és felszerelés nélküli, építkezéseken vállalt feketemunkával. Amire sajnos még mindig tudnak fiatalokat toborozni - persze nem hivatalos úton...

Gyümölcsszüret 300 forintos óradíjért?

Egyre gyakrabban kénytelenek az iskolaszövetkezetek a mezőgazdasági idénymunkákkal kapcsolatos megkereséseket is elhárítani. Nemrégiben például cseresznyeszedéssel keresték fel az egyik diákmunkát kínáló céget. A tulajdonos azonban folyamatosan mellébeszélt, hárított, nem akarta egyértelműen körülírni, sem a munkafeltételeket, sem pedig a munkavégzés helyszínét és tervezett időtartamát. A tárgyalásból végül csak annyit sikerült megtudni, hogy nevetségesen alacsony, 300 forintos órabérért dolgoztatták volna a fiatalokat.

Alkoholfutár céges bulikra

A sofőr és a futár munka keverékét szerette volna kínálni egy másik cég. A feladatra kiszemelt diáknak a céges buli alkoholkészletét kellett volna folyamatosan biztosítani - méghozzá a legkülönfélébb italok házhoz szállításával, a buli egész időtartama alatt. Azt már csak mi tesszük hozzá, elképzelhető, hogy nemcsak alkohol, hanem más bódító szerek szállítása is a munka része lett volna... A vegyes érzéseket kiváltó diákmunkák közé tartozik zöldséget, gyümölcsöt, rajzfilmfigurát vagy cégemblémát ábrázoló jelmezben, nyakig begombolkozva grasszálni valamilyen tömegrendezvényen, mindezt a nyári kánikulában. A nyilvános megszégyenüléstől az esetek többségében mindössze az menti meg a diákot, hogy legalább a munkavállaló kilétét jótékonyan takarják a jelmezek.

Pornófilm-tesztnézés kérdőívvel

Meghökkentő feladattal állt elő az egyik filmgyártó - számolt be egy diákszövetkezet munkatársa. A cég diákmunkaként pornófilm-tesztnézést szeretett volna 18 évnél idősebb diákokkal. A munka 4-5 film megtekintése, véleményezése majd a filmekkel kapcsolatos, 20 pontból álló kérdőív kitöltése lett volna. Az iskolaszövetkezet munkatársai egy darabig ugyan tanakodtak - végül mégis elhárították a munkaajánlatot.

Értékesítés tisztán jutalékos rendszerben

Sem az iskolaszövetkezetek, sem maguk a diákok nem lelkesednek egyöntetűen azokért az értékesítői munkákért, amiért csak siker esetén fizetnek jutalékot. Ebbe a csoportba tartozik a hideghívással dolgozó, telefon marketinges munkák zöme. Mivel a diákok többsége rutintalanul áll neki a feladatnak, alapos képzést sem kap, ezért a siker esélye minimális. Az iskolaszövetkezetek sem tartják e munkákat ígéretesnek. A képlet rendkívül egyszerű: ha a diák nem teljesít elég hatékonyan, a cég az iskolaszövetkezetnek sem fizet. Így a végére mindenki hoppon marad. Épp erre tekintettel utasítják vissza egyre gyakrabban a cégek az ilyen és ehhez hasonló munkaajánlatokat.

Szintén nem tartozik az élménydús munkák közé filléres giccseket - műanyag tűzijátékot, szobaszökőkutat, kerti törpét és zenélő, fluoreszkáló falfestményeket - árusító standon lelkes eladóként ténykedni. Méghozzá délelőtt 9 órától 19 óráig, csekély 400 forintos órabérért. Mindezt megspékelve a tulajdonos azon elvárásával, hogy a nyilvánvalóan ízlés elleni merénylettel egyenértékű portékák szépségét folyamatosan dicsérni is kell a vevőjelölteknek.

Takács Gabriella