Nyelvtudás a kulcs a bölcsész álláskeresésben

Vágólapra másolva!
A nyelveket beszélők, az értékesítési vénával rendelkezők és az informatikában jártas hallgatók találhatják meg leginkább számításukat az Eötvös Loránd Tudományegyetem tegnap keződött és ma késő délután záruló állásbörzéjén. A Corvinus vagy a BME állásbörzéjével összevetve kitűnik: a versenyszféra nagy munkáltatóit a bölcsész és természettudományos végzősök kevéssé érdeklik.
Vágólapra másolva!

Családias, bár kétségkívül kissé álmos hangulatban vette kezdetét az állásbörze az ELTE aulájában. A dél körüli kezdési időpontban még tétován készülődtek egyes cégképviselők a standokon - akadt egy-két hely, ahol épp akkor kerültek ki a céglogók a portálokra. Ekkor még az érdeklődők is csak szállingóztak, tömeg majd csak később zúdul a standok közé. A tapasztalt börzelátogatóknak azonnal feltűnik, a BME vagy a Corvinus állásfórumaival összevetve az ELTE-n sokkal kevesebb a munkaadó, ami nem a szervezők munkáját minősíti. A versenyszféra nagy munkaadóit kevéssé érdeklik a bölcsész szakokon vagy a természettudományi karon végző hallgatók. Konkrét állásajánlatokkal érkezett a Mol, az Exxon, a Morgan Stanley, a Randstad. Lehetett még érdeklődni a Nemzetbiztonsági Hivatalnál. Főként értékesítőket keresett a Zepter, tervezett bővülése miatt gyűjtött érdeklődőket a Bestens gazdasági elemző cég.

Szitokszó lenne a könyvtár szak?

"Elvétve voltam pár ilyen rendezvényen, de egyre kevésbé van kedvem érdeklődni, a kínálat eléggé lehangoló. Bár az angol jól megy, amikor a cégek meghallják, hogy angol és könyvtár szakon fogok diplomázni, egyből az a reakció, hogy a könyvtár szakkal sajnos nem nagyon tudnak mit kezdeni. Most úgy tervezem, a nyelvtanítás felé veszem az irányt "- magyarázza az egyik huszonéves ELTE-s hölgy, aki nem csak nézelődni jött: diákmunkásként az egyik standnál hostess feladatot lát el.

Földtudomány szak: irány a Mol

A két előadás szünetében beugró, földtudomány szakon tanuló Herman Attilának már jobban indult a börze. A fiatalember szakának említésekor biztatóan mosolyognak a Mol olajtársaság standjánál is - ráadásul őt még az idő sem sürgeti az álláskeresést illetően. "Van még 1-2 évem a diplomáig. Szakspecializációt viszont nemsokára választanom kell"- teszi hozzá.

Más szemmel közelít a rendezvényhez a standok között szociológusdiplomával nézelődő File Titanilla. Ittlétének célja kettős: egyrészt az álláslehetőségek felkutatása, másrészt az ilyen rendezvények is érdeklik. "Ahogy eddig tapasztaltam, színvonalas a program és a cégképviselők is kedvesek. Azt majd otthon fogom áttanulmányozni, van-e olyan az állásajánlatok között, ami esetleg nekem is szóba jöhet" - mutatja a kezében cipelt nagy halom brosúrát mintegy magyarázatképpen. Aztán suhan is tovább információkat gyűjteni.

Akinek hat diplomája lesz

A börzére hamarosan megérkező Eszter már inkább a bőség zavarával küszködik - legalábbis a végzettségeit tekintve. Érdeklődése elég széles spektrumon mozog - persze így szakterületet választani is valódi kihívás. "Most nemzetközi tanulmányok, kommunikáció, pszichológia szakon tanulok. Ezen kívül történelem-régészet diplomával is rendelkezem, de még a táncművészeti főiskolát is elvégeztem. Pillanatnyilag nem is tudom, hogyan tovább, hiszen sok minden érdekel. Most leginkább valamilyen részmunkaidős, irodai munka a cél." A pszichológushallgató Péter már a szakmájának megfelelő munkára vadászik. "Főleg a reklámpszichológia vagy valamilyen HR-munka érdekelne." Utóbbira a börzén kint lévő személyzeti tanácsadó cégeknél mutatkozik némi esély.

Angol és egy ritka nyelv: nyerő kombináció

Mint később kiderült, az ELTE állásbörzéjén aránylag jó eséllyel indultak az erős angoltudás mellett valamilyen egyéb, viszonylag ritkának számító nyelven - például dánul, hollandul, norvégül, oroszul vagy portugálul - tudó fiatalok. Ők például az IBM és az Exxon üzleti szolgáltató központjaiban helyezkedhetnek el ügyfélszolgálatosként vagy vevőszolgálati munkatársként. A nagyobb személyzeti tanácsadó cégek kínálataiban is lehetett szemezgetni a nyelvtudást igénylő állások közt: számos menedzserasszisztensi pozíció már megpályázható, ha az angoltudás mellett valamilyen, aránylag kevesek által beszélt nyelven is kommunikációképes a jelölt.

Nem elvetendő az értékesítés bölcsészként

Alternatíva lehet bölcsész végzettséggel az értékesítés területére átnyergelni. Arra a kérdésünkre, hogy a javarészt humán beállítottságú bölcsészek mekkora lelkesedéssel vetik bele magukat a kereskedelem világába, egy gyógyászati segédeszközöket forgalmazó cég standjánál éppen posztoló Ferenc annyit válaszol: érdemes a fiataloknak rugalmasnak lenniük, hiszen a "folyamatosan változásban lévő piaci körülmények néha egészen más területre is sodorhatják őket, mint amit eredetileg tanultak." Élő példaként hozzátette: ambícióval és kitartással sok minden elérhető - ő például lassan 5 éve dolgozik itt és úgy érzi, minden tekintetben megtalálta a számítását.

Takács Gabriella