Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődött és egészen szerdáig tart a Szakma Sztár Fesztivál a budapesti Hungexpo "G" pavilonjában. A kétkezi szakmákat népszerűsítő rendezvénysorozaton 23 szakmában mérik össze erejüket a szakiskolás fiatalok. Többek között cukrászok, asztalosok, kozmetikusok dolgoznak egymástól néhány méterre egy megadott feladaton. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvénye első alkalommal nyilvános. Már a hétfő reggeli megnyitóra sok szurkoló látogatott ki. Mi is ott jártunk.
Vágólapra másolva!

A budapesti Hungexpo G pavilonjában hétfő délelőtt 10 órakor már ugrásra készen várták a megnyitót a munkaruhába bújt fiatalok. Az öltözék aligha pusztán a megnyitónak szólt. A Szakma Kiváló Tanulója verseny perceken belül elkezdődő országos döntőjében egymással küzdenek meg egy-egy szakmai feladat megoldásával, munka elkészítésével.

Jó szakma, középosztályba jutás

A megnyitó végig a fizikai foglalkozások presztízsének emelése jegyében zajlik. A pódiumon a foglalkozás nevét bemutató transzparenseket tartanak a magasba az egymás után vonuló és felsorakozó fiatalok - mindezt persze tapsvihar és hangos tetszésnyilvánítás kíséri a nézőtérről. "Fontos tudatosítani a fiatalokban, hogy a jól végzett kétkezi munka belépő lehet a középosztályba. Jó szakmával tisztességes egzisztencia tartható fent "- veszi át a szót Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Majd közepesen ismert celeb ragad mikrofont, előad néhány dalt. Ezután a normál sportversenyekhez hasonlóan, gongütés után indulhat is a versengés, szurkolókkal, nézelődőkkel és persze a környéken fel-alá járkáló érdeklődőkkel.

"Eladókra mindig szükség lesz"

A csarnok területét a 23 szakma versenyének megfelelően 23 részre kerítették el, itt zajlanak a megmérettetések. A verseny területe színes, látványos kavalkád. Van mini butik és árukészlettel bőségesen megpakolt polcú kisbolt is a kereskedőtanoncoknak, felszolgálóknak terített asztalok és konyha, továbbá a leendő kézműveseknek bőrdíszműves stand, jellegzetes illatú, színes késztermékkel, táskákkal. "Azért fogok kereskedelmet tanulni, mert ez nem egy kihalásos szakma. Eladókra, úgy gondolom, mindig szükség lesz" - indokolja szakmai érdeklődését a Szakma Sztáron nézelődő, 17 éves Fehér Nikolett.

Az asztalosversenyen komódot kell készíteni

Az érdeklődés egyébként - főként a népszerű sikerszakmák háza táján (fodrászok, kozmetikusok) - hatalmas, az építőipari szekciók szakmáinál (burkolók, szobafestő-mázolók) viszont jóval kevesebben vannak. Kivéve az asztalosokat - náluk a versenyszám megnyitásakor szép számmal gyűltek össze szurkolók. A versenyfeladat itt egy komód elkészítése lesz, amelyet a megadott méretben és paraméterek szerint kell elkészíteniük a fiataloknak. A versenyszámot Dancsó János vállalkozó, asztalosmester nyitja meg. Jelenléte nem véletlen. Fiatalon, 17 évesen, Moszkvában már megnyert egy hasonló világversenyt - az egykor diadalt hozó babaszoba a mostani versenyen is ki van állítva. Emellett ő készítette fel a Calgary-ban tartott WorldSkills 2009 nyolcadik helyezettjét, Berkes Gábort is a megmérettetésre. Az asztalosmester úgy látja, asztalosként jók az elhelyezkedési esélyek, az asztalosra vadászók szemléletmódján viszont van még mit javítani. "Nem reális a 3 éves szakiskolában frissen végzettektől akkora gyakorlottságot elvárni, mint egy több évtizede a pályán lévő profitól. A szakképzés tudniillik csak alapokat fektet le." Dancsó János egyébként korát meghazudtoló kondícióval rendelkezik: energikusan cikázik a teremben és a munkaasztalok között.

Sokan fotózták a fodrászok versenyét

A fodrászok szekciója környékén eközben többen is egymáson keresztülkönyökölve törekszenek lefotózni, ahogy a fodrásztanuló lányok festik, lakkozzák a modellként szolgálók haját és igazgatják a készülő frizurákat. Eközben a döntnökök árgus szemekkel figyelik a készülő műveket. A zavartalan munkavégzés érdekében, kicsivel arrébb, a kozmetikusoknál már tudatosan védekeznek a nem kívánt hangeffektek ellen: valaki jó érzékkel helyezett ki egy "Kérjük, csendben szemlélje a versenyt!" felszólítást. Igaz, az elmúlt években módja sem volt körülnézni az érdeklődőknek: a verseny idén először nyilvános.

Felhígult a kozmetikusszakma

Amúgy is évek óta jellemző a pályaválasztás előtt állók körében szépségipar iránti töretlen érdeklődés: csupán kozmetikusokból a becslések szerint mintegy 8-10 ezer lehet országszerte. "A fiatalok többsége azt hiszi, hogyha kozmetikusnak áll, egyből kihalássza az aranyhalat. A helyzet ezzel szemben ezen a területen is az, hogy kemény munka nélkül nem jönnek az eredmények. Ráadásul a válság minderre rátett egy lapáttal. A pénzügyi nehézségek miatt átmenetileg kiesett egy réteg: egy előrelátó kozmetikusnak a legprofesszionálisabb szolgáltatásokat és eljárásokat kell kínálnia, hiszen egy szimpla gyantázás vagy szemöldökfestés, -szedés miatt ma már nemigen jönnek be a vevők. Több kell"- magyarázza a 30 éve kozmetikusként dolgozó Bánné Radnai Anna. A szakember aggodalmát fejezte ki az OKJ-s képzések színvonala miatt is. Úgy látja ugyanis, a piacon elkezdtek eluralkodni a pár hónapos gyorstalpalók, amelyek nem igazán kedveznek a hazai kozmetikusképzés legendás hírnevének. "Kozmetikusként komoly fizikai, kémia, biológiai, de még bőrgyógyászati alapismeretekkel is rendelkezniük kell a szakembereknek. Volt már rá példa, hogy a kozmetikus életet mentett: ő ismerte fel az egyik vendégen, hogy az amúgy ártalmatlannak tűnő anyajegye rosszindulatú"- magyarázza, miközben odabent a versenyzők arckezelésre készítik elő a nyakig bebugyolált modelleket.

Sacher-tortát készítettek a cukrászok

Következő terepszemlénk helyszíne egy ugyancsak látványos, ráadásul finom produktumokat előállító szakma versenykonyhája. Ezúttal a cukrászoknál nézelődünk. A kihívás és a feladat adott. A 10 versenyzőnek többek közt barackízes Sacher-tortát, továbbá 24 szeletes tortát kell készíteniük. Miközben az üstökben tészta készül, megtudjuk, hogy a fiatalok többféle motivációval a tarsolyukban jönnek a szakmába. "Nyilván akad olyan is, aki véletlenszerűen jelöli meg a szakmát továbbtanuláskor. Másokat már a családi háttér - a szülők cukrászüzlete, vállalkozása - állít pályára. És rengetegen vannak, akik nagyon szeretnek sütni-főzni, otthon is állandóan konyhában serénykednek"- tudjuk meg Kemény Andrásné - vagy ahogyan a helyszínen hívják: Zsuzsa - versenyfelelőstől. A szakember úgy látja, 10 fiatalból 4 alkalmas igazán édesipari szakembernek, cukrásznak. "Ez egy nem pusztán kézügyességet, hanem nagy fizikai állóképességet is igénylő szakma. Sokat kell cipekedni, emelgetni és el kell tudni viselni a magas hőmérsékletű munkatereket is"- avat be szakmai rejtelmekbe. És bár sokan terveznének a későbbiekben önálló vállalkozást, a cukrászdát akaróknak mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Mindehhez ugyanis az 50 milliós tőke sem túlzás. Eközben a cukrászok székhelye előtt folyamatosan zajlik a szakmai kedvcsináló - a kihelyezett munkapadokon csokoládécsibék és csokoládéból formázott mobiltelefonok és egyéb desszertek adják meg az alaphangulatot.

A hétfő és a kedd még a küzdelem időszaka. Győztesekről egyelőre nincs hír; eredményhirdetés szakmák szerint majd szerda délután lesz.

Takács Gabriella